Hogyan boldoguljunk étel allergiásként külföldön?

Hogyan boldoguljunk étel allergiásként külföldön?

Az utazás mindig is nagy népszerűségnek örvendett, korszaktól, időjárástól, anyagi, szociális helyzettől függetlenül. Különböző kitűzött célokkal, vágyakkal vetjük bele magunkat a kalandba, amit az utazás lehetősége kínál: valaki ismerkedne a kultúrával, helyi...

Sárgarépa az év mindennapjára!

Sárgarépa az év mindennapjára!

Tudnivalók a sárgarépáról A sárgarépa egy gyökérzöldség, amelyet gyakran a tökéletes zöldségek közé sorolnak. Ropogós, ízletes és nagyon tápláló, sokáig tárolható, olcsó és nem mellesleg az év minden szakában könnyen beszerezhető. A sárgarépa különösen jó forrása a...

Halak: Miért kellene több halat ennünk

Halak: Miért kellene több halat ennünk

Halak Vízben élő kopoltyúval lélegző gerinces állatok, melynek elsősorban húsát fogyasztjuk, kultúrától függően sütve, főzve vagy nyersen. Megkülönböztetünk édesvízi, folyami, és tengeri fajtákat, így tápanyag összetételük fajtától függően más és más. De miért is...

Zsírok és olajok: Mi a különbség és mit érdemes tudni róluk?

Zsírok és olajok: Mi a különbség és mit érdemes tudni róluk?

Zsírok és olajok Az emberi szervezet számára nagyon fontos a különböző zsiradékok fogyasztása. Segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, egyes hormonok működését, a sejtmembrán felépítését és a D-vitamin képződést is. Az étkezéskor bevitt zsírok és olajok...

A narancssárga finomság: a sütőtök

A narancssárga finomság: a sütőtök

Ez (sütő)tök jó! Az ősz egyik örök slágere, elég megosztó egy zöldség valaki szereti, valaki nem. Pedig fogyasztása rendkívül előnyös, hogy miért is? Na, ne szaladjunk ennyire előre! A sütőtök a tökfélék családjába tartozik, származási helye Közép- és Dél-Amerika....

Őszibarack az egészség bomba

Őszibarack az egészség bomba

Pelyhes barátunk az őszibarack Az ősz egyik vitamin bombája, ami fajtától függően lehet lédús, puha, kemény, húsosabb, pici, nagy, kerek és lapos. Igen ő az, a pelyhes tápanyaghordozó a barack, azon belül is az „őszi”. Az őszibarack egy az időszámításunk előtti...

Vitaminok (5. rész) – B7-,9-,12-,C-vitamin

Vitaminok (5. rész) – B7-,9-,12-,C-vitamin

B7-vitamin (Biotin) Élelmiszerekben szabad és fehérje-kötött formában fordul elő (húsokban és gabonákban főleg a fehérje-kötött jellemző). Legfőbb biotin források a máj, tojás, gomba, egyes sajtok és zöldségek. Emésztés során a fehérje-kötött biotint a biotinidázok...

Vitaminok (4. rész) – B2-,3-,5-,6-vitamin

Vitaminok (4. rész) – B2-,3-,5-,6-vitamin

B2-vitamin (Riboflavin) Állati és növényi eredetű élelmiszerekben is előfordul, fő forrásai: a tej és tejtermékek, húsok, húskészítmények, máj, tojás, olajos magvak. A riboflavin hőstabil, de UV-érzékeny molekula. A szabad riboflavin 95 %-a szívódik fel karrierek...

Vitaminok (3. rész) – E-,K- és B1-vitamin

Vitaminok (3. rész) – E-,K- és B1-vitamin

E-vitamin Az E-vitamin, vagy másnéven tokoferol, a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik. Fontos szerepet játszik az intracelluláris és celluláris membránok integritásának és stabilitásának megtartásában, az eritrociták stabilitásának, illetve a központi és...

Vitaminok (2. rész) – A- és D-Vitamin

Vitaminok (2. rész) – A- és D-Vitamin

A-vitamin Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Állati eredetű élelmiszerekben (húsok, felvágottak, tej, tejtermékek) retinolként és retinol-észterként, növényi eredetű élelmiszerekben (zöldség,gyümölcs) pedig karotionidként jut a nyirokkeringésen keresztül a...

Vitaminok (1. rész)

Vitaminok (1. rész)

Ebben a cikksorozatban a vitaminokkal fogok foglalkozni. Azok felszívódásáról, hasznosulásáról, oldódásukról, melyik, milyen élelmiszerekben található a legnagyobb mennyiségben. Kialakuló hiánybetegségekről vagy ritkább esetben a túlzott bevitele miatt kialakult...

Nyomelemek

Nyomelemek

Nyomelemek Gyakran halljuk ezt a kifejezést hogy nyomelemek és hogy mennyire fontosak, szükségesek. Az interneten és a TV-ben tucatjával bukkannak fel a hirdetések és a reklámok, hogy vásároljunk különböző ásványi anyagban, nyomelemben és vitaminban gazdag...

Őszi zöldség kalauz (2. rész)

Őszi zöldség kalauz (2. rész)

Beszéljünk zöldségeket! Itt is van a folytatás a nagy őszi gyümölcs és zöldség kalauzban, ahol most az ősszel termő zöldségek kerülnek reflektorfénybe. Aki esetleg lemaradt az előző részről, az itt pótolhatja. Zöldségek esetében is érvényes a hazai ajánlás mi szerint...

Őszi gyümölcs kalauz (1. rész)

Őszi gyümölcs kalauz (1. rész)

Azok a hideg őszi napok... Lassan-lassan elmúlik a hosszú forró nyár és beteszi deres bakancsát az ajtónkon az ősz. Ilyenkor nem csak a táj pompázik a színskála ezer árnyalatában, a hőmérséklet is csökken, az időjárás is kietlenebbé válik. Ezzel arra kényszerülve,...

Mi az a glikémiás index?

Mi az a glikémiás index?

A glikémiás index (rövidítve: GI) a szénhidrát tartalmú élelmiszerek és ételek szőlőcukorhoz viszonyított vércukor emelő képességét jelenti, amelyet egy 0-tól 100-ig terjedő skálán sorolnak be. Alapvetően cukorbetegek számára fejlesztették ki, ezzel is ellenőrizve...

Mit is kell tudnunk a zsírokról (2. rész)

Mit is kell tudnunk a zsírokról (2. rész)

Mégis miből és mennyi zsiradékot? Az előző részben áttekintettük hogyan is csoportosíthatók a zsírsavak, azonban az élettani hatásukról és a fogyasztási ajánlásról nem esett szó. A zsírok beviteli arányait illetően, az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) és a...

Mit is kell tudnunk a zsírokról (1. rész)

Mit is kell tudnunk a zsírokról (1. rész)

Hát ez zsír! A zsírok vagy más néven lipidek, akár csak a fehérjék és a szénhidrátok, energiát biztosítanak a szervezetünknek: 1 g zsírból 9,3 kcal energia keletkezik. Növényi és állati szövetekben egyaránt megtalálhatóak, de ezek a lelőhelyüktől függően eltérő...

Szénhidrát: mégis miből és mennyit? (3. rész)

Szénhidrát: mégis miből és mennyit? (3. rész)

Szénhidrátok: mennyit és milyet? Sorozatunk harmadik és egyben lezáró része, az előző részek ide kattintva olvashatóak. A hosszútávon is egészséges étkezéshez a nemzetközi és hazai ajánlások a makro-tápanyagokra kialakították a megfelelő energiaszázalékot, ami a...

Szénhidrát: ellenség vagy barát? (2. rész)

Szénhidrát: ellenség vagy barát? (2. rész)

Az előző részben már beszéltünk arról, hogy mi is az a szénhidrát és hogyan is csoportosítjuk őket, a mai téma kérdése: A szénhidrát ellenség vagy barát? Az internet mai kusza világában számtalan téves vagy megtévesztő információval kell szembenéznünk a...

Mi is az a szénhidrát? (1. rész)

Mi is az a szénhidrát? (1. rész)

Minden élőlénynek van energiaszükséglete. Az egyik energiát adó tápanyag a szénhidrát. Az energiát adó tápanyagok – ahogy a nevükben is benne van – energiát szolgáltatnak a szervezetnek, ezáltal segítenek fenntartani az életműködéshez szükséges funkciókat és...