B2-vitamin (Riboflavin)

Állati és növényi eredetű élelmiszerekben is előfordul, fő forrásai: a tej és tejtermékek, húsok, húskészítmények, máj, tojás, olajos magvak. A riboflavin hőstabil, de UV-érzékeny molekula. A szabad riboflavin 95 %-a szívódik fel karrierek segítségével és kerül a véráramba. A felszívódást csökkenti az alkohol és a fitátok.

Biokémiai funkciói

Fontos szerepe van az energiatermelésben, valamint egyes vitaminok és koenzimek metabolizmusában is.

Riboflavin szükséglet

Férfiak esetében 1,6 mg/nap, nők esetében 1,3 mg/nap a javasolt bevitel. Az OTÁP2014 eredményei szerint a riboflavinbevitel a magyar ajánlásoknak csaknem megfelelő, az átlagbevitel férfiaknál 1,5 mg/nap, nőknél 1,2 mg/nap volt. A nők riboflavin-bevitele döntően a tej és tejtermékekből (27%), valamint a húsokból és húskészítményekből (18%) származik, férfiak esetében egyenlő arányban részesedik a bevitelből az említett két termékcsoport (23-23%).

Vitaminhiány

Krónikus alkoholistáknál gyakori, MTHFR 677TT genotípus esetén (európai lakosság 12-24%-a érintett) a megnövekedett riboflavinszükséglet miatt előfordulhat hiány. Riboflavin hiány esetében nincs specifikus tünet, leggyakrabban a bőr- és nyálkahártya-gyulladás (nyelv, ajak) jelei láthatók.

Túlzott bevitel

Káros hatása nincs, ezért felső küszöbhatár sincs.

B3-vitamin (Niacin)

Fő forrásai: máj, húsok, halak, teljes értékű gabonák, földimogyoró, kávé, tej és tejtermékek, tojás. Állati eredetű élelmiszerekben főleg NAD és NADP formában, gabonafélékben a niacin többnyire észter kötéssel kapcsolódik poliszacharidokhoz, polipeptidekhez és glikopeptidekhez.  Forrástól függően a bevitt mennyiség 23-70%-a szívódik fel. Fontos megjegyezni, hogy az állati eredetű élelmiszerekből származó niacin nagyobb arányban hasznosul.

Biokémiai funkciói

A nikotinsavat a szervezet nikotinamiddá konvertálja, mely prekurzora a NAD és NADP koenzimeknek, a NAD és NADP számos biokémiai reakcióban részt vesz elektronszállítóként (pl. a NAD-függő dehidrogenázok által katalizált reakciókban, a glikolízisben és a citrátciklusban). Ezek mellett fontos szerepe van az energiaháztartásban is. Érdekesség, hogy niacint elő tud állítani a szervezet triptofánból (60mg triptofán → 1mg niacin). Az átalakításnak a hatásfoka függ a B2-vitamin, vas és B6-vitamin ellátottságtól, illetve a fehérje és energiabeviteltől is.

Niacin szükséglet

Férfiak esetében 18mg/nap, nők esetében 14mg/nap a javasolt bevitel. A magyar lakosság körében niacinhiánnyal nem kell számolni, az átlagos napi NE-bevitel férfiaknál 39 mg, nőknél 29 mg volt. A niacinbevitel 38%-át a húsok és húskészítmények biztosították, 18-17%-át a cereáliák, 21-14%-át a zöldség- és főzelékfélék az OTÁP felmérése szerint.

Vitaminhiány

Hiánybetegsége a pellagra, amelynek tünetei: dermatitis, bőrléziók, hányás, hasmenés, depresszió, demencia és kezeletlenül halálos kimenetelű is lehet. Hiánya fejlett országokban ritkán fordul elő. Leginkább alkoholizmus, anorexia és egyes gastrointesztinális betegségek esetén alakulhat ki.

Túlzott bevitel

Nagy dózis bevitele csökkenti a szérum koleszterin szintet, adverz hatásai: bőrpír, bizsergő és viszkető érzés, hypotenzió, szédülés, májfunkciós zavarok.

Felső küszöbérték nikotinamidra 900 mg, nikotinsavra 10 mg naponta.

B5-vitamin (Pantoténsav)

A pantoténsav minden élelmiszerben jelen van, fő forrásai: húsok, gabonafélék, tejtermékek, tojás, olajos magvak, avokádó, keresztesvirágú zöldségek. Emésztés során a Koenzim-A alkotóelemeire bomlik, a szabad pantoténsav Na-függő karriereken keresztül szívódik fel. Átlagosan 50 %-a szívódik fel (40-61%) élelmiszerekből.

Biokémiai funckiók

A koenzim A és az acil-karrier fehérje részeként acil-csoportok aktiválásában és szállításában vesz részt, fontos szerepe van a makrotápanyagok metabolizmusában.

Pantoténsav szükséglet

A magyar ajánlások szerint mindkét nem esetében 5mg/nap a javasolt bevitel. Az OTÁP2014 eredményei szerint a pantoténsav bevitele mindkét nem esetében alacsony. Az átlagbevitel férfiaknál 3,9 mg/nap, nőknél 3,4 mg/nap volt. A B5-bevitel 24-21%-át a húsok, húskészítmények fedezik, ezt követik a gabonafélék (19-17%) és a tej, tejtermékek (14-18%).

Vitaminhiány

Hiánytünetei rendkívül szerteágazók. Kialakulhat hangulatingadozás, alvászavar, neurológiai és gasztrointesztinális rendellenességek.

Túlzott bevitel

Nem ismert káros hatása, ezért nincs felső küszöbérték.

B6-vitamin

Fő forrásai: gabonafélék (kukorica, barnarizs, köles), hüvelyesek, olajos magvak, húsok, halak, máj, gyömbér, fokhagyma. Egyes növényekben a B6-vitamin glikozid formában van jelen. Vegyes táplálkozás esetén a bevitt B6-vitamin 75%-a hasznosul. Piridoxin szupplementáció esetén 95% szívódik fel. Metabolizmus függ a riboflavin, niacin és cink ellátottságtól.

Biokémiai funkciói

Fontos szerepe van a glikogenolízisben és glukoneogenezisben, az aminosavak metabolizmusában, neurotranszmitterek és hormonok szintézisében, lipidek metabolizmusában, ezek mellet részt vesz a hem szintézisben, a triptofán niacinná átalakulásában, az 1 C-atomos csoportátvitelben.

B6-vitamin szükséglet

Mindkét nem esetében 1,3mg/nap a javasolt bevitel. Az OTÁP2014 eredményei szerint a lakosság B6-vitamin bevitele megfelel az ajánlásoknak. Az átlagbevitel férfiaknál 2,0 mg/nap, nőknél 1,6 mg/nap volt a bevitelért 38%-ban a zöldség- és főzelékfélék, 26%-ban a húsok és húskészítmények, 13%-ban a gabonafélék voltak a felelősek.

Vitaminhiány

Ritkán alakul ki hiánybetegség, de ha igen, akkor anémia és neurológiai rendellenességek a leggyakoribbak, illetve kialakulhat még ekcéma, nyelv-és szájgyulladás, görcsrohamok, abnormális EEG.

Túlzott bevitel

Mozgáskoordinációs zavarokat, izomgyengeséget okozhat. Felső küszöbérték piridoxinra 25 mg.

Források: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1479519/