A tea, mint közkedvelt ital

A népszerű ital a tea, mely a tea növény egész pontosan a Camellia sinensis leveleinek feldolgozásával készül, amely az első feljegyzések szerint az ősi Kínából eredeztethető. Szerencsére a világkereskedelemnek köszönhetően fogyasztása és népszerűsége az egész világon robbanásszerűen megnőtt az elmúlt jó pár évtizedben. A tea készítésének komplex előállítási folyamatai miatt hat tea félét különböztetünk meg, ideértve a fehér, zöld, sárga, oolong, fekete és sötét teákat. A gyógynövény teák ilyen szempontból kicsit kakukktojásnak minősülnek. A fehér és zöld teák a készítési eljárásnak köszönhetően nincsenek fermentálva, míg a sárga típusúak épphogy. Az oolong, fekete és sötét azonban fermentáltak.

A tea nem csak a keleti országokban igen népszerű, Magyarországon is kialakult a tea fogyasztási kultúra mely népes tábort tudhat maga mögött. A leggyakrabban a fekete és a zöld teát fogyasztjuk elsősorban a koffein tartalma és annak hatása miatt. A fekete a zöld és oolong tea is ugyanabból a növényből készül. A teák sajátos íz profilja elsősorban a Camellia sinensis leveleinek a különböző feldolgozási procedúráinak köszönhető, ezért differens ízre az eltérő márkák ugyanazon teái.

A gyógynövény teák azonban nem ugyanazon növényből készülnek. Ezek a teákat variáns növények gyökérzetéből, leveléből, virágjából és más növényi részeiből nyerik ki. Ilyen népszerű gyógynövény tea a kamilla vagy a fodormenta. A kamillatea a növény virágjából, míg a fodormenta a növény leveleiből készül a példánál maradva.

A koffein bomba

A kávé mellett a tea is egy koffeinforrás. A fekete a zöld és oolong tea is egyaránt tartalmaz koffeint. A hiedelemmel ellentétben a fekete tea több koffeint tartalmaz a zöld teánál, habár a koffein mennyiségét nagyban meghatározza a feldolgozási módszer. Minél tovább áztatjuk a teát, annál magasabb lesz a koffeintartalom. Azonban a tea még így is kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé. Egy 250 milliliteres kávé közel 95 milligramm koffeint, míg ugyanekkora mennyiségű tea a felét csak, 48 milligrammot tartalmaz. A zöld tea ekkora mennyiségében csupán csak 29 milligramm, míg az oolong teafélékben 38 milligramm ez a szám. A koffeinmentes tea a nevével ellentétben tartalmazhat minimális mennyiségben koffeint. Általában a gyógynövény teák azok, melyek koffeinmentesek.

Mit tartalmaz egy csésze tea?

A teák rengeteg féle bioaktív komponenst tartalmaznak, mint a polifenolok, pigmentek, poliszacharidok, alkaloidok, szabad aminosavak és saponinok. A diverz bioaktív hatóanyagoknak köszönhetően, a tea így rengeteg kutatás központi témájává vált, azt vizsgálva, hogy milyen és hányféle egészségügyi előnnyel járhat a rendszeres fogyasztása (antioxidáns hatások, gyulladások, immunszabályozás, rákmegelőző hatás, szív és érrendszeri védelem, anti-diabetikus hatás, elhízás megelőzése, májvédő funkciók).

Továbbá a fejlődő nano technológiának köszönhetően, tovább növelhetik a bio hatékonyságát a teában található polifenoloknak és csökkenthetik a tea fogyasztás mellékhatásait, amelyről nem gyakorta esik szó. Hiszen ha már teát fogyasztunk, ügyeljünk a biztonságunkra, és az élvezeti értékén túl fontos csökkenteni a mellékhatásokat, mialatt potenciálisan próbálunk megelőzni krónikus betegségeket, mint az elhízás vagy a rák. A tea fajtájától és készítési módjától változó a teafélékben megtalálható biokomponensek mennyisége.

egy csésze zöld tea

Egy csésze zöld tea

Ásványi anyagok

Akár a sima akár a gyógyteákról beszélünk mindkettőben alacsony az ásványi anyag tartalom. Fogyasztásuk során találkozhatunk káliummal, foszforral, magnéziummal, nátriummal, cinkkel és rézzel. A teában található ásványi anyag mennyiséget nagyban befolyásolja a növény kora és a növény rendelkezésére álló környezeti és növekedési faktorok megléte. A kamillatea példájával élve, például 1 csészében 5 milligramm kalciumot találunk. A tea emellett még fluort is tartalmazhat, de ennek a mennyiségét is meghatározza a víz mennyisége és minősége, amivel készítjük.

Polifenolok

A fehér, zöld és sárga teák tartalmaznak bőséges mennyiségben polifenolokat. Különösképpen a katechin tartalma magas, további más polifenol fajtákkal egyetemben. Funkciójukat tekintve egy természetes antioxidáns.

Pigmentek

A fermentáció ideje alatt a tea katechinjei oxidálódnak különböző vegyületekké, ezért az oolong, fekete és sötét teák gazdagok pigmentekben. A teában található pigmentek fontos bioaktív szerepet töltenek be a gyulladás megelőzésében, a rák kialakulásában és a májvédelmében, antioxidáns hatásuk a katechinnekkel összehasonlítva azonban alacsonyabb.

Poliszacharidok

Egy újabb bioaktív összetevő a teában. Mennyisége a teában növekedhet, ez annak a függvénye, hogy minél tovább hagyják a tea növény leveleit érni. A poliszacharidok elősegítik az antioxidánsok működését. Immun szabályozó mechanizmust látnak el, rák megelőző, anti-diabetikus és elhízás elleni hatása sem elhanyagolható.

Alkaloidok

A tea az egyik legfontosabb és legjobb alkaloid forrás, ami csak létezik. Általánosságban a purinbázis alapú alkaloidok, mint a theobromin, theophyllin és a koffein a számottevő. Leggyakrabban a koffeinnel találkozhatunk a teáinkban. Antioxidáns, anti-diabetikus és elhízás elleni hatással bírnak bizonyos tanulmányok szerint.

Aminosavak

A tea főzés és a kivonat is említésre méltó mennyiségben tartalmaz aminosavakat. A 20 aminosavból jó pár fellelhető egy csésze teában, mint az arginin, alanin, tirozin, theanin, hogy pár példát említsünk. Az aminosav összetétele és mennyisége azonban egy állandó változó, amely a tea fermentálási idejéhez kötött. Az L-theaninhoz köthető számos pozitív hatás, mint a relaxáció hatása, kognitív teljesítmény, érzelmi státusz, az alvás minősége, rák-, szív és érrendszeri betegségek, elhízás és a megfázás megelőzése.

Szaponinok

A szaponin is egy bioaktív komponens, mely a teafőzésnél lép előtérbe és a kivonatban. Antioxidáns, immunszabályozó, rák megelőző, szív és érrendszeri betegségekkel szembeni protektív hatással bír. Továbbá a teában található szaponinok és összetevőik fungicid és rovarölő hatással is rendelkeznek, így széles körben alkalmazza az élelmiszeripar és az agráripar egyaránt.

Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a rendszeres tea fogyasztás?

A teában természetes anyagok és vegyületekkel találkozhatunk, mint már a korábban említett polifenolok. Antioxidáns hatásuk révén segíthetnek különböző krónikus betegségek és állapotok kialakulásának a megelőzésében, kiemelendő, hogy önmagában nincs gyógyítóhatásuk! A tea feldolgozása során a polifenolok egy része elpusztul. A porból készült, koffeinmentes és üveges teák nem feltétlen tartalmaznak polifenolokat, így nincs rá garancia, hogy rendszeres fogyasztás esetén hatékony lenne a krónikus betegségek megelőzésében. Kutatások alátámasztják, hogy a zöld tea bír a legmagasabb antioxidáns tartalommal a többi teához képest, így rendszeres fogyasztása jótékony lehet számunkra.

Súlyvesztés

Gyakorta olvashatunk csodateákról, illetve időszakosan felkapott teafélékről, hogy már pedig kiválóan alkalmasak a testsúly szabályozására, csökkentésére. De mi is a valóság tartalma ezeknek a kijelentéseknek? Bizonyos kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy a koffein és katechin tartalom –ami egy polifenol- összefüggésbe hozható a súlyvesztéssel. A koffeinmentes változata a zöld teának például nem produkált hasonló eredményeket a koffeines változathoz képest. Habár a kutatás szerint, a zöld tea ígéretesnek tűnik a súlycsökkentést illetően, de még rengeteg a megválaszolatlan kérdés azt illetően és az eredmények alapján a fogyás is minimális mennyiségre koncentrálódott, mindössze 1-2 kilogrammra.

Továbbá a kutatás hiányos a gyógynövényteákat illetően, melyeket rendkívül széles körben hirdetnek, reklámoznak a fogyás keresztes lovagjaként, azonban nem hogy ezek fogyasztó hatással bírnak, még veszélyesek is lehetnek a bennük található kényes eredetű összetevők miatt.

A szívünk egészsége

A teafogyasztók szíve a rendszeres tea fogyasztásnak köszönhetően egészségesebb lehet a nem fogyasztókéval szemben. Bizonyos kutatások eredményei szerint a szívbetegségek kockázata csökkent azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak fekete illetve zöld teát. A kijelentéseket a szív és érrendszerre gyakorolt hatással magyarázták, miszerint csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást. Természetesen ez abban az esetben igaz, ha oda figyelünk a teánk egyéb, külsőleg hozzáadott ízesítőinek mennyiségére, mint például a cukor vagy a méz.

Cukorbetegség

A cukorbetegséget is kapcsolatba hozták a katechinnekkel. Ez alapján a zöld tea segíthet a vércukor helyben tartásában, csökkentve a rizikót, hogy a kettes típusú cukorbetegség kialakulhasson. Habár ez a kijelentés nem klinikai kutatásra, hanem különböző országok, kultúrák praktikáira épül. A kutatások is próbálják helyén kezelni a menta és kamillateák hatásosságát a cukorbetegség megelőzésében, így kijelenthető, hogy további nagy volumenű kutatást igényel, a tea pozitív hatása, hatékonysága a betegséget illetően, már csak azért is, hiszen gyakran kiegészítésként használják a teát és nem italként.

Rák

Rengeteg információ kering a rákkal és az étkezéssel kapcsolatban, amiből nem maradhat ki a tea sem. Kutatások és kísérletek bizonyították, illetve nem bizonyították, hogy a rendszeres teafogyasztás segíthet a rák kialakulásának megelőzésében és meglévő rák esetén a kezelésben. Így a teafogyasztás és a rák esetleges előnyös kapcsolata továbbra is ködbe burkolózik.

Az éremnek két oldala van

A túlzásba vitt tea fogyasztás sem éppen ideális, hiszen számos rizikót hordozhat a mértéktelen teafogyasztás. Az első és talán a leggyakrabban előforduló probléma, a túlzott fogyasztásnak köszönhetően a koffein túladagolás. A magas koffeinszint idegességhez, általános nyugtalansághoz, kézremegéshez, rosszulléthez, szédüléshez, hányingerhez, heves szívdobogáshoz, izomfájdalomhoz és álmatlansághoz vezethet. Bizonyos esetekben székelési ingerhez és egyéb gasztrointesztinális tüneteket is produkálhatunk. Továbbá kapcsolatba léphet a koffein bizonyos gyógyszerekkel, amely tovább növelheti a koffein nem kívánt effektjeit, hatásait. Semmi esetben sem ajánlott túllépni a napi 400 milligrammos koffein beviteli határértéket.

Egy tea mellé elvitelre…

Habár rengeteg kutatómunkát fog igényelni az, hogy fény derüljön a tea minden hatására, ennek ellenére bátran beépíthetjük egy egészséges étkezési ritmusba. Mindenki fogyassza kedvére a számára finom teakülönlegességeket és ízeket, azonban ügyeljünk mivel és mekkora mennyiségben ízesítjük az italunkat. Az egészségünk érdekében, limitáljuk ezeket az ízesítőket és kerüljük a hozzájuk adott cukrokat.

Források:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224421000303?casa_token=06_cEzt-428AAAAA:-xBCiOc-H66Y5Q24bGUJoUvPh-NqW5QuJ9Rvv38uiEuz1xvWr6df6v7bVDu4yiDOONFRMZHx8Q
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224417307379?casa_token=d3Uo_lJQ-ckAAAAA:NAPBjzg_BwpK-DwAVca-RdG7UCz497innFyu_HzbGyNAUQAJduiakTfi6zLloU-7mOFZO6uPvw
https://www.mdpi.com/1422-0067/20/24/6196
https://www.eatright.org/health/wellness/preventing-illness/the-health-benefits-of-tea

Kapcsolódó tartalom:

A tea 5 pozitív hatása