A tea a világ egyik legnépszerűbb itala. Hazánkban talán még nincs akkora kultúrája, ráadásul itthon jobban preferáljuk a különböző gyümölcsteákat, ezért most felsorolunk néhány okot, amiért érdemes zöld, illetve fekete verziót fogyasztani.

1. Éberré tesz.

Ez aligha lep meg bárkit. Legtöbbünk a kávéhoz nyúl, ha fáradtnak érzi magát, de a fekete és zöld teák is pozitívan hatnak az éberségre.

2. Jobb kogníció

Az első ponthoz szorosan kötődik ez a megfigyelés. Ez  a hatás nem csak a koffein tartalom miatt van. Mivel theanine-t tartalmaz, egy pszichoaktív aminosavat.  Erről jóval kevesebbet tudunk és hatását nehéz a koffeintől külön mérni, de számtalan kutatás mutatott már rá kognícióra való pozitív hatására. Fogyasztás például jobb munkahelyi teljesítményt is eredményez.

3. Megnyugtat

tea

A theanine nem csak a jobb kognícióért felel.  Hatására az agyban több alfa hullám figyelhető meg, ami az álmosság nélküli relaxáció jele.

4.  Jobb memória

A zöld tea javítja a memóriát. A theanine mellett ezért olyan összetevők felelősek, mint az EGCG. Kezdetleges kutatások azzal kecsegtetnek, hogy a nedűben található EGCG segíthet az Alzheimer-kór gyógyításában is.

5. Jobb mentális egészség

Egy 2009-es, több 42 ezer emberen végzett japán kutatás szerint a zöld tea csökkenti a distresszt. Ezt az eredményt más kutatások is megerősítették. A thenanie-t még a skizofrénia gyógyításban is próbálták felhasználni, szorongáscsökkentő hatása miatt.

Források:

Einöther, S. J., & Martens, V. E. (2013). Acute effects of tea consumption on attention and mood. The American Journal of Clinical Nutrition, 98(6), 1700S-1708S. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.058248

Hozawa, A., Kuriyama, S., Nakaya, N., Ohmori-Matsuda, K., Kakizaki, M., Sone, T., Nagai, M., Sugawara, Y., Nitta, A., Tomata, Y., Niu, K., & Tsuji, I. (2009). Green tea consumption is associated with lower psychological distress in a general population: The Ohsaki Cohort 2006 Study. The American Journal of Clinical Nutrition, 90(5), 1390–1396. https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.28214

Juneja, L. R., Chu, D.-C., Okubo, T., Nagato, Y., & Yokogoshi, H. (1999). L-theanine—A unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology, 10(6), 199–204. https://doi.org/10.1016/S0924-2244(99)00044-8

Ritsner, M. S., Miodownik, C., Ratner, Y., Shleifer, T., Mar, M., Pintov, L., & Lerner, V. (2011). L-theanine relieves positive, activation, and anxiety symptoms in patients with schizophrenia and schizoaffective disorder: An 8-week, randomized, double-blind, placebo-controlled, 2-center study. The Journal of Clinical Psychiatry, 72(1), 34–42. https://doi.org/10.4088/JCP.09m05324gre

Kapcsolódó tartalom: