A Parkinson kór és a táplálkozás kapcsolata
Mi az a Parkinson kór? Egy progresszív lefolyású, degeneratív központi idegrendszeri betegség, melynek során az agy specifikus területén, a substantia nigrában a dopamint termelő sejtjeiben fokozott sejtpusztulás alakul ki. Ennek következtében dopaminhiány keletkezik....
Fehérjék és amit érdemes tudni róluk (2. rész)
Fehérje és a minőség Pontosan mit is értünk jó minőség alatt? A fehérjék biológiai értékét az aminosav tartalmuk és az emészthetőségük határozza meg. Az emészthetőség függ a fehérjeforrástól, és az elfogyasztott egyéb ételektől. Az állati fehérjék emészthetősége...
Fehérjék és amit érdemes tudni róluk (1. rész)
Az energiát adó tápanyagok harmadik szereplőjéhez, a fehérjéhez érkeztünk. A szénhidrát és a zsír mellett ez a tápanyag is szolgáltat a szervezet számára energiát. A szervezetünk fehérjéinek és nitrogén alapú alkotórészeinek felépítéséhez szükséges aminosavakat, a...
Sclerosis multiplex és a táplálkozás kapcsolata
Mi az a sclerosis multiplex? A sclerosis multiplex (SM) lényegében egy degeneratív központi idegrendszeri elváltozás. Ez magába foglal egy olyan immun mediált folyamatot, amire a test immunrendszere egy abnormális válasszal reagál, közvetlenül a központi...
Az epilepszia és a táplálkozás kapcsolata
Mi is az az epilepszia? Az epilepszia egy gyakori és komoly idegrendszeri kórállapot, amely az agyat és a központi idegrendszert érinti. A rohamok mindig az agyból indulnak ki, melynek különböző okai lehetnek, kezdve a genetikától, az agysejtek ingerlékenységének...
Intermittent fasting diéta, avagy az irányított böjtölés
Az intermittent fasting a csoda diéta és a tudomány oldala Ha a keresőnkbe beírjuk, hogy intermittent fasting diéta, több száz találatot jegyzünk. Különböző weboldalak elég nagy felhajtást csapnak a diéta körül, hiszen garantált fogyást ígér és szélsőségesebb...
Vitamin és ásványi anyag hiány, hogyan üzen a testünk?
Vitamin és ásványi anyag hiány Ismerősen csenghet a fülünkben a tápanyaghiány, ami azonnal összekapcsolja a gondolatainkat a szegény vagy fejlődő afrikai és ázsiai országokkal. Pedig nem kell messzire mennünk, hiszen Magyarországon is felléphetnek az étrendből és...
Kerüljük el a divatdiétákat
A jelenlegi társadalmi berendezkedés következménye, hogy világszerte egyre több a túlsúlyos, és az elhízott ember. Elsősorban a felgyorsult életmódnak, az ülőmunkának, az urbanizációnak, a feldolgozott, előrecsomagolt, energia dús élelmiszereknek, a gyorséttermeknek...
Az igazság a tisztítókúrákról
Mostanság nagy felhajtás övezi a „méregtelenítő” diétákat és a tisztítókúrákat. Gyakorta félreérthető maga a fogalom, hogy méregtelenítés, hiszen a szerveink folyamatosan tisztítják a szervezetünk, gondoljunk csak a májra, a vesére, a tüdőre vagy a vastagbelünkre....
Milyen néven találkozhatunk a cukorral az élelmiszer címkéken?
A szemünk előtt rejtőzve… A cukrok alapvetően kétféleképpen fordulhatnak elő az élelmiszerekben, természetes és hozzáadott formában. A természetes cukrok az élelmiszerben természetes módon megtalálhatóak, melyeknek fogyasztása biztonságos és nem is feltétlen kell...
Ételallergia, cöliákia, gluténérzékenység mi a különbség?
Zavaró lehet, mikor valaki arra hivatkozik, hogy ő kerüli a glutént, nem ehet sült krumplit, ami előtt korábban valamilyen bundázott hús sült az olajban, de aztán még is beleharap a kenyér pudingba. Az elnevezések pedig tovább tetézik az összezavarodottságot,...
Megfelelő étkezéssel a pattanások ellen
Pattanás a kezelhető probléma, mégis hogyan? Az egyik legelterjedtebb bőrprobléma a pattanás, vagy másik nevén akné, amely a pubertás ideje alatt jelentkezik először. Különösen relevánsnak minősül a 12-24 éves korosztály körében, így a bőrápolás koránt sem...
Mindent a funkcionális élelmiszerekről
A funkcionális élelmiszerek a mindennapokban A médiában és a magazinok különböző cikkeiben gyakorta találkozhatunk a funkcionális élelmiszer kifejezéssel, amely lényegében bármit hivatott ígérni a csökkent koleszterinszinttől kezdve, keresztül az egészségmegőrzésen...
Apró magvas gyümölcsök, tényleg szuperélelmiszerek?
Mi is az a szuperélelmiszer? Noha gyakran találkozhatunk a szuperélelmiszer kifejezéssel, ami az egészséget hirdeti, azonban csalóka a kijelentés. Nincs olyan élelmiszer, ami betegséget gyógyít vagy egészségessé tesz (legalább is közvetlen módon semmiképp). Ezen...
Diétával és életmóddal a magas vérnyomás ellen
Mi számít magas vérnyomásnak? A magas vérnyomás egy olyan állapot ahol a vért szállító erek folyamatosan, a kelleténél magasabb nyomásnak vannak kitéve. A szállított vér a szívből a test különböző pontjaiba áramlik. Minden egyes szívütéssel vér pumpálódik az erekbe. A...
Étkezés kisgyermekkorban, avagy mit egyen a gyermek 1-3 éves korig?
Egytől három éves korig a gyermekek hatalmas fejlődésen mennek keresztül minden szempontból. Rengeteget fejlődik a mozgáskoordináció. Az imbolygó, bizonytalan lépésekből bátor futás lesz. A baba kommunikációja mérfőldkőhöz ér, amikor felismerhetővé válnak a szavai,...
Hozzátáplálás, avagy mit egyen a gyermek 7-12 hónapos korig (2. rész)
A cikkünk első részében definiáltuk a hozzátáplálás fogalmát, elárultuk, hogy mikor érdemes elkezdeni, hogy milyen jelek utalhatnak arra, hogy a baba megérett a hozzátáplálásra, és beszéltünk arról is, hogyan kezdjünk bele az etetés azon szakaszába, amikor a gyermek...
Tippek a költségbarát és egészséges bevásárláshoz (3. rész)
Az első és a második részben ugyan esett szó már tippekről, azonban a korona vírusos állapotokra való tekintettel az egészséges bevásárlás költségesebb lehet, mint valaha. A növekvő árak, a kijárási korlátozás és a csökkenő büdzsé eredményeképp, nehezebbnek bizonyul a...
Hozzátáplálás, avagy mit egyen a gyermek 4-7 hónapos korig (1. rész)
Korábbi cikkekben már kifejtettük az anyatejes- és tápszeres táplálás legfontosabb tudnivalóit, most jöjjön hát ezek kiegészítése, a hozzátáplálás. Mit is jelent a hozzátáplálás kifejezés? A hozzátáplálás azt a folyamatot jelenti, amikor a gyermek tejalapú táplálását...
Költséghatékony bevásárlás a családnak (2. rész)
Az előző részhez hasonlóan ismét a költségbarát (nagy)bevásárlásról lesz szó. A családnak történő bevásárlás ijesztő és nagy feladatnak bizonyulhat, ahogy próbálunk válogatni az élelmiszerek sokaságából és különböző változataiból, mialatt a rászánt büdzsé keretein...
Hogyan vásároljunk egészségesen, alacsony költségen (1. rész)
Az egészséges étkezés drága... gyakran hallani Egy kis odafigyeléssel és előrelátó tervezéssel, bevásárlással rengeteg egészséges élelmiszer kerülhet az asztalra, mialatt megkíméljük a pénztárcánk a súlyos és felesleges kiadásoktól. Tervezzünk A kulcs a...
Hogyan ügyeljünk a súlyunkra a szoptatás ideje alatt
A szoptatás és az energiabevitel kapcsolata A szoptatás megköveteli a tápanyag dúsabb táplálkozást, akárcsak a terhesség utáni időszak. Összehasonlítva a szoptató nőket a nem szoptatókkal, akár 400-500 kalóriával több energia bevitelre is szükségük lehet, hogy...
Immunerősítés az influenzaszezon alatt
A megfelelő tápanyag bevitel létfontosságú az erős immunrendszer fenntartásához, amely ezáltal könnyebben birkózik meg a különböző fertőző betegségekkel. Különösen ezekben az időkben, mikor tombol a COVID-19 (koronavírus) járvány. Nincs étel vagy étrend kiegészítő,...
Egészséges a kókuszolaj vagy sem?
Kókuszolaj, avagy Superman is kókuszolajjal süt? Az elmúlt években a kókuszolaj roppant nagy népszerűségre tett szert, gyakran emlegették szuper élelmiszerként, rengetegen szajkózták áldásos hatását, később azonban előkerültek olyan teóriák és felvetések, amely...
Barna arany: a kávé
Nincs is jobb érzés, mikor reggel felkelés után megérezzük a friss kávé illatát. Gyakran jut eszünkbe a kávé hallatán a koffein és hogy energiát szolgáltat számunkra, az állítás igaz, azonban nem feltétlenül csak arra hivatott, hogy átvészeljük a reggeleket. De...
Hogyan fogyókúrázzunk egészségesen?
A korszerű fogyókúrának vannak alapelvei, amihez hozzátartozik az egészségtudatosságra való nevelés, törekvés. A korszerű fogyókúrákat általában hosszútávra tervezik meg a szakemberek, minimálisra csökkentve az egészségügyi kockázatot. Ez havonta maximum két kilogramm...
10+1 tipp hogyan enyhítsük a refluxot
Mi is az a reflux? A reflux vagy hivatalos nevén GERD (Gastro-Esophagealis Reflux Disease) egy olyan betegség vagy kór ahol a tápcsatorna felsőrészében összetett motilitási zavar játszik központi szerepet. Ebből következően a refluxátum a nyelőcsőbe, szájba és a...
Prebiotikum és probiotikum, mi a különbség?
Gyakran találkozhatunk ezzel a két fogalommal, hogy prebiotikum és probiotikum reklámokban, plakátokon és különböző termékeken, nevük ugyan hasonló azonban teljesen mást testesítenek meg. Prebiotikumok Lényegében ez egy élelmiszer összetevő, egy olyan fajta élelmi...
4 tipp a súlygyarapodás mentes ünnepekhez
Különösen figyeljünk az ünnepek alatt Általánosságban elmondható, hogy az ünnepek alatt a legtöbb ember átlagosan 0,5-1 kilót is magára szedhet. Ez nem hangzik annyira borzasztóan, de az évek alatt ez könnyedén felhalmozódik. Szerencsére vannak lehetőségek arra, hogy...
Hogyan legyen egészségesebb az ünnepi tányér?
Az ünnepek közeledtével a családi, baráti összejövetelek száma megnő és ezeket a rendezvényeket általában nagy mennyiségű ízletes ételek gazdagítják. Amennyiben hasonlót tervez az ünnepi időszakban, akkor ez a néhány tipp segíthet, hogy felfrissítse,...
Mik azok a fitonutriensek? (2. rész)
Fitonutriensek, a folytatás Az előző részben azt taglaltuk milyen élettani szerepet is töltenek be a fitonutriensek a szervezetünkben, a táplálkozásunkban, a mindennapjainkban. Az ott megkezdett listát folytatva, a következő nagy csoport a Terpének nevet viseli. A...
8 tipp az allergénmentes ünnepekhez
A téli ünnepek sok vidámságot és bőséges ünnepi étkezést hoznak magukkal. A legtöbb tradicionális ételben megtalálhatók a különböző allergének, de egy kis tervezés és előkészület segíthet, hogy biztonságosan és allergénmentesen elkészítsük az ünnepi menüt, függetlenül...
Mik azok a fitonutriensek, előtérben a polifenolok (1. rész)
Mik azok a fitonutriensek? A fitonutriensek, vagy más néven fitokemikáliák olyan természetes vegyületek, melyek a növényi eredetű táplálékainkban bukkannak fel. A növények épségéért és egészségéért felelnek (védik őket a túlzott napfénytől és a bogaraktól),...
Mit tegyünk a mikuláscsomagba?
Ahogy haladunk az őszből a tél felé, úgy közeledik felénk az első téli ünnep, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt ajándékot kapnak mikuláscsomag formájában. Na de mi is kerüljön abba a csomagba, hogy az egészséges táplálkozás keretein belül mozoghassunk? A boltok...
Az antioxidánsok erdejében
Mi is az az antioxidáns? Olyan vegyületek, anyagok, melyek segítenek lelassítani, ill. meggátolni a sejtjeinkben a szabadgyök képződést. Gyakran nevezik őket „szabadgyök tisztogatóknak”. A szabadgyök és az oxidatív stressz Ahhoz hogy megértsük miért is...
Sózzunk, vagy ne sózzunk?
A köztudatban egyre jobban terjed az az információ hogy a só és az étel sózás rossz. Valóban így lenne? A só, mint fizetőeszköz A só vagy kémiai nevén nátrium-klorid, az egyetlen olyan fűszerünk, amely ásványi eredetű anyag. Kristályos szerkezetű és vízben rendkívül...
Makroelemek (3. rész) – Foszfor, magnézium
Foszfor A foszfor a vérben többnyire szervetlen formában, a lágyrészekben és az extracelluláris folyadékban szerves formában fordul elő. A szervezetünkben található foszfor 85%-a a csontokban és a fogakban található meg. Fő forrásai a tej és tejtermékek, húsok, halak,...
Burgonya, burgonya minden napra egy csoda!
Története A burgonya vagy latin nevén Solanum tuberosum, a köznyelvben krumpliként, kolompérként, krompéként vagy pityókaként ismert. A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte. Peru és Chile...
Makroelemek (2. rész) – Kálium, kalcium
Kálium A kálium az alkáli fémek közé tartozik és kb. 110-150g van jelen szervezetünkben. Fő forrásai a gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonák, tej és tejtermékek, illetve a kávé. Az élelmiszerrel bevitt kálium 90%-a szívódik fel a szervezetünkben. Biokémiai...
Fürtös finomság: a szőlő
A szőlőnek mint gyümölcsnek és növénynek fajtától függően vannak közös jellemzőik, ezek közé tartozik a fás szár, és a fürtös termés. Rengeteg színben és formában képesek pompázni, jellemző a fekete, a zöld, a kék, a lila, a piros, a rózsaszín és a fehér szín....
Makroelemek (1. rész) – Nátrium, klorid
Nátrium, klorid, kálium, magnézium, ásványi anyagok vagy makroelemek, gyakran halljuk ezeket a kifejezéseket, de nem biztos, hogy mindenki tudja jelentését, jelentőségét. A makroelemek az ásványi anyagok közé tartoznak és nagyon kis mennyiségben vannak jelen...
Hogyan boldoguljunk étel allergiásként külföldön?
Az utazás mindig is nagy népszerűségnek örvendett, korszaktól, időjárástól, anyagi, szociális helyzettől függetlenül. Különböző kitűzött célokkal, vágyakkal vetjük bele magunkat a kalandba, amit az utazás lehetősége kínál: valaki ismerkedne a kultúrával, helyi...
Sárgarépa az év mindennapjára!
Tudnivalók a sárgarépáról A sárgarépa egy gyökérzöldség, amelyet gyakran a tökéletes zöldségek közé sorolnak. Ropogós, ízletes és nagyon tápláló, sokáig tárolható, olcsó és nem mellesleg az év minden szakában könnyen beszerezhető. A sárgarépa különösen jó forrása a...
Halak: Miért kellene több halat ennünk
Halak Vízben élő kopoltyúval lélegző gerinces állatok, melynek elsősorban húsát fogyasztjuk, kultúrától függően sütve, főzve vagy nyersen. Megkülönböztetünk édesvízi, folyami, és tengeri fajtákat, így tápanyag összetételük fajtától függően más és más. De miért is...
Zsírok és olajok: Mi a különbség és mit érdemes tudni róluk?
Zsírok és olajok Az emberi szervezet számára nagyon fontos a különböző zsiradékok fogyasztása. Segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, egyes hormonok működését, a sejtmembrán felépítését és a D-vitamin képződést is. Az étkezéskor bevitt zsírok és olajok...
A narancssárga finomság: a sütőtök
Ez (sütő)tök jó! Az ősz egyik örök slágere, elég megosztó egy zöldség valaki szereti, valaki nem. Pedig fogyasztása rendkívül előnyös, hogy miért is? Na, ne szaladjunk ennyire előre! A sütőtök a tökfélék családjába tartozik, származási helye Közép- és Dél-Amerika....
Napi egy alma az orvost tényleg távol tartja? Ismerjük meg az almát!
Az almát a világ minden pontján termesztik, ismerik, fogyasztják. Sokáig eltartható, olcsó, alacsony a kalóriatartalma és tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal. Na de mit is érdemes tudni róla? Tápanyagok, vitaminok 100 grammban kb. 60-70 kalória van, ez...
Őszibarack az egészség bomba
Pelyhes barátunk az őszibarack Az ősz egyik vitamin bombája, ami fajtától függően lehet lédús, puha, kemény, húsosabb, pici, nagy, kerek és lapos. Igen ő az, a pelyhes tápanyaghordozó a barack, azon belül is az „őszi”. Az őszibarack egy az időszámításunk előtti...
Vitaminok (5. rész) – B7-,9-,12-,C-vitamin
B7-vitamin (Biotin) Élelmiszerekben szabad és fehérje-kötött formában fordul elő (húsokban és gabonákban főleg a fehérje-kötött jellemző). Legfőbb biotin források a máj, tojás, gomba, egyes sajtok és zöldségek. Emésztés során a fehérje-kötött biotint a biotinidázok...
Vitaminok (4. rész) – B2-,3-,5-,6-vitamin
B2-vitamin (Riboflavin) Állati és növényi eredetű élelmiszerekben is előfordul, fő forrásai: a tej és tejtermékek, húsok, húskészítmények, máj, tojás, olajos magvak. A riboflavin hőstabil, de UV-érzékeny molekula. A szabad riboflavin 95 %-a szívódik fel karrierek...
Vitaminok (3. rész) – E-,K- és B1-vitamin
E-vitamin Az E-vitamin, vagy másnéven tokoferol, a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik. Fontos szerepet játszik az intracelluláris és celluláris membránok integritásának és stabilitásának megtartásában, az eritrociták stabilitásának, illetve a központi és...
Vitaminok (2. rész) – A- és D-Vitamin
A-vitamin Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Állati eredetű élelmiszerekben (húsok, felvágottak, tej, tejtermékek) retinolként és retinol-észterként, növényi eredetű élelmiszerekben (zöldség,gyümölcs) pedig karotionidként jut a nyirokkeringésen keresztül a...
Vitaminok (1. rész)
Ebben a cikksorozatban a vitaminokkal fogok foglalkozni. Azok felszívódásáról, hasznosulásáról, oldódásukról, melyik, milyen élelmiszerekben található a legnagyobb mennyiségben. Kialakuló hiánybetegségekről vagy ritkább esetben a túlzott bevitele miatt kialakult...
Nyomelemek
Nyomelemek Gyakran halljuk ezt a kifejezést hogy nyomelemek és hogy mennyire fontosak, szükségesek. Az interneten és a TV-ben tucatjával bukkannak fel a hirdetések és a reklámok, hogy vásároljunk különböző ásványi anyagban, nyomelemben és vitaminban gazdag...
Őszi zöldség kalauz (2. rész)
Beszéljünk zöldségeket! Itt is van a folytatás a nagy őszi gyümölcs és zöldség kalauzban, ahol most az ősszel termő zöldségek kerülnek reflektorfénybe. Aki esetleg lemaradt az előző részről, az itt pótolhatja. Zöldségek esetében is érvényes a hazai ajánlás mi szerint...
Őszi gyümölcs kalauz (1. rész)
Azok a hideg őszi napok... Lassan-lassan elmúlik a hosszú forró nyár és beteszi deres bakancsát az ajtónkon az ősz. Ilyenkor nem csak a táj pompázik a színskála ezer árnyalatában, a hőmérséklet is csökken, az időjárás is kietlenebbé válik. Ezzel arra kényszerülve,...
A ketogén diéta egy pazar fogyókúrás diéta vagy egy veszélyes étkezési hóbort?
Bevezető Napjainkban egyre több fogyókúrázni vágyó választja a ketogén diétát. Ha az internet kesze-kusza világában próbálunk a ketogén diétáról többet megtudni, meglepődés nélkül tapasztalhatjuk, hogy a találati listánk tömve...
Mi az a glikémiás index?
A glikémiás index (rövidítve: GI) a szénhidrát tartalmú élelmiszerek és ételek szőlőcukorhoz viszonyított vércukor emelő képességét jelenti, amelyet egy 0-tól 100-ig terjedő skálán sorolnak be. Alapvetően cukorbetegek számára fejlesztették ki, ezzel is ellenőrizve...
Mit is kell tudnunk a zsírokról (2. rész)
Mégis miből és mennyi zsiradékot? Az előző részben áttekintettük hogyan is csoportosíthatók a zsírsavak, azonban az élettani hatásukról és a fogyasztási ajánlásról nem esett szó. A zsírok beviteli arányait illetően, az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) és a...
Mit is kell tudnunk a zsírokról (1. rész)
Hát ez zsír! A zsírok vagy más néven lipidek, akár csak a fehérjék és a szénhidrátok, energiát biztosítanak a szervezetünknek: 1 g zsírból 9,3 kcal energia keletkezik. Növényi és állati szövetekben egyaránt megtalálhatóak, de ezek a lelőhelyüktől függően eltérő...