Ahogy haladunk az őszből a tél felé, úgy közeledik felénk az első téli ünnep, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt ajándékot kapnak mikuláscsomag formájában. Na de mi is kerüljön abba a csomagba, hogy az egészséges táplálkozás keretein belül mozoghassunk?

A boltok polcain ilyenkor rengeteg, különböző méretű, csomagolású és tartalmú, előre elkészített csomag található meg. A legtöbb esetben ezekben az összeállításokban magas energia- és cukortartalmú csokoládék, gumicukrok és egyéb édességek találhatók meg.

Mivel helyettesítsük az előre elkészített mikuláscsomagokat?

Legegyszerűbb módja ennek, ha mi magunk készítjük el a csomagot, így pontosan tudatában leszünk annak, hogy mi kerül bele és mekkora mennyiségben. Az átlagos tejcsokoládékat helyettesítheti a kisebb méretű, magas kakaótartalmú (60-70%) fekete csokoládé, a gumicukrokat a fényezetlen aszalt gyümölcsök, de akár kerülhet a csomagba friss gyümölcs vagy egy marék sótlan olajos mag (dió, mogyoró, mandula, pisztácia). Amennyiben időnk engedi, akár sütni is érdemes lehet. Teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, túrós rudak, pogácsák nagyon jó kiegészítői egy mikuláscsomagnak. Természetesen nem muszáj kizárólag élelmiszereket rakni a csomagba. Helyettesíthetjük vagy teljesen fel is válthatjuk különböző játékokra, ruhákra, közös élményekre (kirándulás, főzés, sütés, stb). A lényeg, hogy mindenki számára egy maradandó emlék legyen.

Források:

https://www.eatright.org/