Ahogy haladunk az őszből a tél felé, úgy közeledik felénk az első téli ünnep, ahol gyerekek és felnőttek egyaránt ajándékot kapnak mikuláscsomag formájában. Na de mi is kerüljön abba a csomagba, hogy az egészséges táplálkozás keretein belül mozoghassunk?
A boltok polcain ilyenkor rengeteg, különböző méretű, csomagolású és tartalmú, előre elkészített csomag található meg. A legtöbb esetben ezekben az összeállításokban magas energia- és cukortartalmú csokoládék, gumicukrok és egyéb édességek találhatók meg.
Mivel helyettesítsük az előre elkészített mikuláscsomagokat?
Legegyszerűbb módja ennek, ha mi magunk készítjük el a csomagot, így pontosan tudatában leszünk annak, hogy mi kerül bele és mekkora mennyiségben. Az átlagos tejcsokoládékat helyettesítheti a kisebb méretű, magas kakaótartalmú (60-70%) fekete csokoládé, a gumicukrokat a fényezetlen aszalt gyümölcsök, de akár kerülhet a csomagba friss gyümölcs vagy egy marék sótlan olajos mag (dió, mogyoró, mandula, pisztácia). Amennyiben időnk engedi, akár sütni is érdemes lehet. Teljes kiőrlésű lisztből készült kekszek, túrós rudak, pogácsák nagyon jó kiegészítői egy mikuláscsomagnak. Természetesen nem muszáj kizárólag élelmiszereket rakni a csomagba. Helyettesíthetjük vagy teljesen fel is válthatjuk különböző játékokra, ruhákra, közös élményekre (kirándulás, főzés, sütés, stb). A lényeg, hogy mindenki számára egy maradandó emlék legyen.
Források:

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!