A téli ünnepek sok vidámságot és bőséges ünnepi étkezést hoznak magukkal. A legtöbb tradicionális ételben megtalálhatók a különböző allergének, de egy kis tervezés és előkészület segíthet, hogy biztonságosan és allergénmentesen elkészítsük az ünnepi menüt, függetlenül attól, hogy vendégek vagy házigazdák leszünk. Akár otthon főzünk, akár a nagyi főztjét fogyasztjuk, ez a nyolc tipp segíthet abban, hogy allergénmentesen tudjon étkezni mindenki.  

5 tipp az allergének elkerülésére otthon:

Készítsük az ételt otthon/vendégeljünk meg másokat 

Otthon mindenki saját magának találhatja ki, hogy mit és hogyan készít el, ezért ez lehet a legbiztonságosabb módja az allergének kivédésének. Lehet csak az adott allergénektől mentes ételeket készíteni és a vendégeket tájékoztatni, hogy mit és mit nem hozhatnak magukkal, de lehet allergéneket tartalmazó ételeket is felszolgálni. Utóbbi esetében érdemes elkülöníteni a kettőt a keresztszennyeződés megelőzése érdekében.  

Feldolgozatlan nyersanyagok 

Minél kevésbé feldolgozott egy élelmiszer, nyersanyag, annál több munka ételt készíteni belőle, viszont sokkal kisebb eséllyel szennyeződik allergénekkel. Főzés során érdemes a nyers tőkehúsokat, friss zöldségeket és fűszereket használni a befőttek, konzervek és fűszerkeverékek helyett. Hosszútávon még időt is spórolhatunk, mert nem kell minden egyes terméknek a címkéjét olvasni főzés közben.  

A hagyományos recepteket módosítsuk allergénmentes termékekkel 

A boltok polcain egyre több allergénmentes termék található, ezért egyes alapanyagok helyettesítése már nem okoz gondot. Fontos, hogy amit cserélünk, az hasonlítson az eredeti termékre. Cseréljük a tejet laktózmentes tejre, a lisztet gluténmentes lisztre. A receptekben szereplő tojás pedig sok esetben helyettesíthető áztatott, őrölt len vagy chia maggal.  

Mindig olvassuk el a címkéket 

Még ha úgy is gondoljuk, hogy az adott termék allergénmentes, olvassuk el a címkét. Az élelmiszergyártók gyakran változtatnak a feldolgozáson, csomagoláson, stb., ezért a korábban allergénmentes termékekben megjelenhetnek allergének.  

Tartsunk mindent tisztán 

A gyakori kézmosással és elkülönített ételkészítési eszközökkel csökkenteni tudjuk a keresztszennyeződés kialakulását.  

3 tipp, ha vendégségbe megyünk:

Ajánljuk fel a segítséget a házigazdának 

Ha segítséget nyújtunk a menü megtervezésében vagy az összetevők vásárlásában, kiválaszthatjuk azokat a termékeket, amelyekről tudjuk, hogy allergénmentesek. Nyugodtan megkérhetjük arra is, hogy a címkéket tartsa meg, ebből is tájékozodni tudunk.  

Vigyünk nassolnivalót/desszertet 

Ha a főzésben nem tudunk segíteni, akkor érdemes valamilyen harapnivalót biztosítani. Ilyenkor szóba jöhetnek a friss gyümölcsök, zöldségek, mártogatósok, allergénmentes pékárúk és édességek.  

Kommunikáció 

A kommunikáció kulcsfontosságú. Sok esetben a házigazdáknak ismeretlen terület ez és könnyen az „egy kicsi nem fog megártani” gondolkodásmód áldozataivá válnak. Ilyenkor tisztázni kell a tényt, hogy igen is árt a kis mennyiség is és szívesen segítünk a vásárlásban, előkészítésben, ezáltal mindenki számára kényelmesebb és magabiztosabb környezetet teremtve. 

Források: https://www.eatright.org/