Vitamin és ásványi anyag hiány

Ismerősen csenghet a fülünkben a tápanyaghiány, ami azonnal összekapcsolja a gondolatainkat a szegény vagy fejlődő afrikai és ázsiai országokkal. Pedig nem kell messzire mennünk, hiszen Magyarországon is felléphetnek az étrendből és életkörülményekből fakadó különböző vitamin- és ásványi anyaghiányok.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által kiadott Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) szerint, több tápanyag bevitele is hiányos, vagy nem éri el a táplálkozási ajánlások által meghatározott minimális mennyiséget, ideértve a vitaminokat, mint az A-, D-, B5-, B7-vitamin, folsav, vagy az ásványi anyagokat, mint a kálium, kalcium és vas. Egyes tápanyaghiányból előforduló betegségek ritkábban bukkannak fel, azonban a kiegyensúlyozatlan bevitel következményeképp a későbbiekben a testünk reprodukálhat egyes tüneteket.

Példák

Vitamin és ásványi anyag hiány

Kálium

A kálium alacsony bevitele mindkét nemre jellemző. Hiánytünetei leggyakrabban hasmenéskor, hányáskor jelentkeznek, de égési sérülések után is jellemző. Tünetei lehet például szívritmus zavar, pitvar fibrilláció, nagy mennyiségű vizelet ürítés, izomgyengeség, csökkent bélmozgás, depresszió, és súlyos esetben légzésbénulás. Alacsony káliumszint esetén megnövekszik a magas vérnyomás és a stroke kockázata is. Fő forrásai közé a gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonák, tej és tejtermékek tartoznak, illetve a kávé.

Vas

Az alacsony vasbevitel aggódásra adhat okot, különösen nők és gyerekek körében, hiszen az ő körükben alacsonyabb a beviteli arány, az ajánlásokhoz képest. A leggyakoribb tünet vashiány esetén a fáradtság. Súlyosabb tünetei közé a vérszegénység tartozik, ami szédüléssel, fejfájással, gyengeséggel, extrém esetekben hidegrázással, sápadtsággal járhat együtt. Vérszegénység esetén a gyerekek letargikusak és rossz étvágyúak lehetnek. A korai felfedezés és kezelés, megelőzhet számos fertőzést vagy mérgezést közvetett módon.

Sovány húsok, mint például a szárnyasok és a halak megfelelő mennyiségben tartalmaznak vasat, mely könnyebben hasznosul a növényi vassal szemben. Ha nem fogyasztunk húsféléket, akkor törekedjünk arra, hogy a növényi táplálékból, lencséből, babból, spenótból és vassal dúsított gabonapelyhekből fedezni tudjuk a kellő mennyiséget. C-vitaminnal vagy magas C-vitamin tartalmú étellel, itallal együtt fogyasztva különösen hatásos a vasfelszívódás, hiszen a C-vitamin elősegíti a felszívási folyamatot.

Kalcium

Sajnos Magyarországon jellemző az alacsony kalcium bevitel. Tinédzserek, és azok az idősebb felnőttek vannak kitéve a kalciumhiánynak, akik kerülik vagy limitálják a tej és tejtermékek fogyasztását. Az idő előrehaladtával a kalciumhiány gyengébb csontokhoz, törésekhez és abnormális szívritmushoz vezetnek. A kalcium gazdag élelmiszerek közé a tejet, a joghurtokat, sajtokat, szójatejet, tofut, a lazacot – melynek szálkái a konyhatechnológia függvényében alkalmasak a fogyasztásra – és a dúsított gyümölcsleveket soroljuk.

A-vitamin

A nem megfelelő mennyiségben bevitt A-vitamin elsősorban a férfiakat érinti, akik elmaradnak a magyar ajánlásoktól. Az A-vitamin hiány nem csak a napi beviteltől függ, hanem a májban található raktárak állapotától és fehérjestátusztól is, mivel hordozófehérje nélkül nem képes eljutni a célsejtekig. Legfőbb hiánybetegség a látásromlás – szemszárazság, farkasvakság, vakság – és kialakulhat még csökkent immunitás, reprodukciós zavar, bőrbetegség – follikuláris hiperkeratózis – és csökkent hemoglobin szint is. Állati eredetű élelmiszerek húsok, felvágottak, tej- és tejtermékek, növényi eredetű élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak A-vitamint.

D-vitamin

A napozók vitaminja, jelenleg is rengeteg kutatás központi tárgyát képzi. A tudomány jelenlegi állásfoglalása szerint, elősegíti a csontok egészségét és az immunrendszert erősíti. Magyarországon jelenleg mindkét nem hiányban szenved a napi bevitelt illetően. Hiány esetén elsősorban a csont szerkezetében következik be változás, azt megelőzően csontfájdalmak, izomgyengeség és fertőzésekre, betegségekre való hajlamosság jellemzi.

Elsősorban azoknál magasabb a rizikó D-vitamin hiánya, akik valamilyen betegségben szenvednek, mint például chron, cöliákia, elhízás. A szoptatott kisgyerekekre, idősekre, és a sötétebb bőrszínű emberekre is elég jellemző. Naponta legalább 10 perc napozás szükséges, fedetlen bőrfelülettel a megfelelő D-vitamin szintézis érdekében, ellenben a naptej és az ablakon keresztül történő napozás rontja az abszorpciót. Azonban ha erre nincs lehetőség, dúsított gyümölcslevekben, lazacban, tonhalban találkozhatunk vele.

Biotin

Biotin vagy más néven a B7-vitamin hiánya ugyancsak mindkét nemre jellemző. Hiány során pikkelyes bőr, hajhullás szemgyulladás és mozgás koordinációs problémák jelentkezhetnek. A biotin forrásai a máj, tojás, gomba, egyes sajtok és a zöldségek.

Pantoténsav

A B5-vitamin hiánytünetei egy elég variáns skálát fednek le, ide sorolható a hangulat ingadozás, az alvászavar, gasztro-intesztinális és neurológiai rendellenességek, koordinációs zavarok. Az elégtelen bevitel mindkét nemre jellemző. A B5 bevitelt a húsok, húskészítmények, a gabonafélék, a tej, és tejtermékek fedezik megfelelő mennyiségben.

Folsav

A B9-vitamin hiánya mindkét nemet jellemzi, ez ingerlékenységgel, feledékenységgel, emelkedett homocisztein szinttel, sejtosztódás gátlásával jár. A sejtosztódás gátlásának a következménye, a megaloblasztos anémia, ami a vérszegénység egy olyan típusa, ahol a vörösvérsejtek nagyobbak és éretlenek a normákhoz képest. Legfőbb forrásai a folátnak a zöldleveles zöldségek, szárazhüvelyesek, narancs, grapefruit, földimogyoró, mandula, máj és az élesztő, az élelmiszer fajtájától hasznosulásuk különböző mértékű. Kerüljük a túlzásba vitt bevitelt, hiszen elfedhet egy súlyos B12-vitamin hiányt, ami idegkárosodással jár.

Ha bármilyen tünet fennáll, illetve bizonytalanság adódik a megfelelő vitamin és ásványi anyag hiány pótlást illetve táplálkozást illetően, érdemes felkeresni a kezelőorvosunkat, vagy egy regisztrált dietetikussal konzultálnunk.

Források:

https://www.ogyei.gov.hu/otap_2014
https://www.eatright.org/

Kapcsolódó tartalom: