A megfelelő tápanyag bevitel létfontosságú az erős immunrendszer fenntartásához, amely ezáltal könnyebben birkózik meg a különböző fertőző betegségekkel. Különösen ezekben az időkben, mikor tombol a COVID-19 (koronavírus) járvány.
Nincs étel vagy étrend kiegészítő, amely garantáltan megelőzi a betegségek kialakulását, azonban rendszeres fogyasztásuk segíthetik az immunrendszerünk munkáját és megfelelő működését.
Fehérje
A fehérje kiemelkedő szerepet játszik az immunrendszer működésében, elsősorban a gyógyulás és felépülés folyamatában. Fogyasszunk változatosan az állati és növényi eredetű forrásokból is. Például sovány húsokat, mint a csirke, pulyka, hal, tojást, tej és tejtermékeket, mint a sajt, túró, joghurt, száraz hüvelyeseket, mint a bab, lencse, olajos magvakat és szójatermékeket.
A-vitamin
Az A-vitamin segít az immunrendszer szabályozásában és megvéd a fertőzésektől, mivel egészségesen tartja a bőrszöveteket és a szájban lévő szöveteket, továbbá gondoskodik a gyomor, a belek és a légzőszervrendszer egészségéről. Az A-vitamin bevitelt növelhetjük édesburgonya, répa, brokkoli, spenót, édes paprika, kajszibarack, tojás fogyasztással, továbbá olyan termékekkel, amelyek A-vitaminnal vannak dúsítva, mint a különböző tejek és zabpelyhek.
C-vitamin
A C-vitamin hasonlóan az A vitaminhoz, támogatja az immunrendszert az antitestek stimulálásával. Emellett egy rendkívül hatékony antioxidáns is. Bevitelét növelhetjük citrusok, édes piros paprika, papaja, eper, paradicsomlé fogyasztásával.

E-vitamin
Az E-vitamin ugyancsak egy antioxidáns, ami az immunfunkciókat segíti. Több E-vitamint tudunk bevinni, ha olyan terméket fogyasztunk, amelyek dúsítva vannak, mint például a zabpehely, napraforgó mag, mandula, növényi olajok, mogyoró- és földimogyoró-vaj.
Cink
A cink elsősorban az immunrendszer zavartalan működéséért felel és segít a gyógyulás folyamatában. Cinkkel a sovány húsokban, a tengeri ételekben, a tejben, a teljes kiőrlésű termékekben, a babban és az olajos magvakban találkozhatunk.
Egyéb vitamin és ásványi anyagok
Továbbá a B6-, B12- vitamin, a folsav, a szelén, a vas is segít fenntartani immunrendszerünk megfelelő működését.
Figyeljünk az egyensúlyra
A megfelelő immunitás nem csak abból áll, hogy az imént említett élelmiszereket nagy mennyiségben fogyasztjuk. Ügyeljünk az ételkészítés során a higiéniára, mossunk kezet az ételkészítés előtt, és alatt is rendszeresen hogy elpusztítsuk a kórokozókat. Az elkészült ételt tiszta tányérból és evőeszközökkel fogyasszuk.
Próbáljuk meg csökkenteni a környezetünkben fennálló stresszt is és figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű alvásra. A stressz kezelése és a bezártság során hasznos lehet a meditáció, a zene hallgatás, az írás vagy olvasás és az otthon is elvégezhető fizikai aktivitás.
Források:
Mindig is érdekeltek a különböző és sokszínű ételek, a gasztronómia, az étkezés és annak a kultúrája, első körben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Később viszont úgy éreztem, hogy nem elég a szépen tálalt étel, az ízek közötti harmónia, ennél valami tartalmasabb kell. Behatóbban szerettem volna megismerni azt, hogy az elfogyasztott fogások hogyan is szolgálják az egészségünket, hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és a későbbiekben segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak önmagukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!