Mi is az a szénhidrát?

Egy, a három energiát szolgáltató tápanyagaink közül. Az elsődleges energiaforrása a testünknek és szervezetünknek. A felhasználás során cukorrá, vagy más néven glükózzá alakítja a szervezetünk. Innen a véráramba kerül, és azon keresztül biztosít energiát a sejtjeinknek.

A szénhidrátok nem kizárólag cukoralapúak, ez alapján oszthatóak. Megkülönböztetünk emészthető cukrokat, keményítőt és élelmi rostokat. Az emészthető cukrok közé soroljuk a szőlő-, répa-, gyümölcs-, tej-, maláta-cukrot. Az emészthető cukrok szívódnak fel a leggyorsabban, gyorsan emelve ezzel a vércukorszintet.

A keményítő egy összetett cukor, amely lassabban szívódik fel, mert az emésztés során, lassan és egyenletesebben szabadul fel belőle a glükóz.

Az élelmi rostok nem emészthetőek, így nem emelik a vércukorszintet, emellett jelenlétük lassítja a többi szénhidrát felszívódását is.

MI határozza meg a felszívódás gyorsaságát?

Elsősorban ez attól függ, hogy mennyi emészthető szénhidrát található az ételben és hogy ez milyen gyorsan bontható egyszerű cukorrá. Vannak olyan ételek, élelmiszerek, amelyek szénhidráttartalma gyorsan hasznosul (gyors felszívódású), továbbá vannak a jól hasznosulók (mérsékelt felszívódású) és legvégül a lassan hasznosulók (lassú felszívódású).

Gyorsan felszívódó

A gyorsan felszívódóak fogyasztása a hétköznapokban kerülendő. Cukorbetegség és elhízás esetén pedig kifejezetten nem ajánlott, ez alól kivételt képeznek azok az esetek, amikor rendkívül alacsony szintre süllyed a vércukorszint. Ebbe a csoportba elsősorban olyan élelmiszerek és ételek tartoznak, amelyek hozzáadott vagy finomított cukrot tartalmaznak, mint a lekvárok, cukrozott üdítők, befőttek. Továbbá az aszalt gyümölcsök és a méz, ugyanis ezek is gyorsan vércukor emelkedést okozhatnak. Azok az élelmiszerek, amelyekben eredendően nagy mennyiségben tartalmaznak természetes cukrot, mint a tej, a szőlő fogyasztásuk mértékkel fogyaszthatóak.

Mérsékelten felszívódó

A felszívódási sebességük közepesnek tekinthető, különösen akkor, ha mellé fogyasztunk valamilyen más nem szénhidráttartalmú élelmiszert is ugyanis, a rostok, a fehérjék és a zsír is lassítja a felszívódást. Ide a gabonák, a rizs, a kenyér, a burgonya, a nyers gyümölcs, a tej és a natúr joghurt tartozik. Azonban itt is figyelni kell az adag nagyságra!

Lassan felszívódó

Az ezeket tartalmazó ételek, élelmiszerek fogyasztását követően a vércukorszint lassan növekszik. Azok az élelmiszerek tartoznak ide, amelyek emészthetetlen rostokat tartalmaznak, az emészthető szénhidrátok mellett. Ide a zöldségek (amelyek nem emelik a vércukorszintet), a magas rosttartalmú kenyerek, a barna rizs és a száraz hüvelyesek, mint a bab, a lencse, sárgaborsó stb. tartozik. Viszont itt különösképp kell figyelni az adagnagyságokra, mivel ezeknek az élelmiszereknek magas a szénhidráttartalmuk!

 

Források:

https://books.google.hu/books?hl=hu&lr=&id=MRlxDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PP1&dq=carbohydrate&ots=BHZxOy3Qiq&sig=g5ZJw9Yxp_q42OX-mUlUkiewZEU&redir_esc=y#v=onepage&q=carbohydrate&f=false
http://www.diabet.hu/upload/diabetes/magazine/dh.2017.1.pdf?web_xml:id=2017
https://www.eatright.org/

Kapcsolódó tartalom:

https://tisztanelni.hu/2019/07/16/mi-is-az-a-szenhidrat-1-resz/