Kálium

A kálium az alkáli fémek közé tartozik és kb. 110-150g van jelen szervezetünkben. Fő forrásai a gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonák, tej és tejtermékek, illetve a kávé. Az élelmiszerrel bevitt kálium 90%-a szívódik fel a szervezetünkben.

Biokémiai funkciói

Fontos szerepe van a sav-bázis egyensúly szabályozásában, a testfolyadék eloszlásában, a membránpotenciál kialakításában (idegrostok, izomsejtek) és a vérnyomás szabályozásában is. Részt vesz hormonszekrécióban, valamint a fehérje és glikogénszintézis szabályozásában.

Káliumszükséglet

A magyar és az uniós ajánlás is mindkét nem esetében 3,5g/nap. Hazánkban férfiak átlagos káliumbevitele 3g/nap, míg a nőké 2,6g/nap, amely az ajánlottnál kicsivel alacsonyabb. Az OTÁP2014 eredményei szerint ennek a káliumbevitelnek a felét a növényi eredetű élelmiszerek fedezik, ezért a megnövelt gyümölcs és zöldség, illetve gabonafélék fogyasztása kedvezően hat a napi káliumbevitelre.

Hiánytünetek

Hiánytünetek leggyakrabban hasmenéskor, hányáskor alakulhatnak ki, de akár égési sérülések után is.  Tünetei lehetnek: ventrikuláris arithmia, pitvari fibrilláció, polyuria, izomgyengeség, csökkent bélmozgás, depresszió, légzésbénulás. Alacsony kálium bevitel esetén megnövekszik a magas vérnyomás és a stroke kockázata is.

Túlzott bevitel

Mivel felső küszöbértéke nincs, ezért táplálkozással nagyon ritka a hyperkalémia kialakulása. Veseműködés zavara esetén viszont már gyakoribb, ilyenkor tünetként megjelenhet émelygés, hányás, általános gyengeség, paralízis, hasmenés, arrithmia.

Kalcium

A kalcium szintén az alkáli fémek közé tartozik. Szervezetünkben nagyjából 1000g kalcium van jelen, ennek 99%-a a csontokban és fogakban található, illetve 1%-a intracelluláris hírvivőként a sejtekben és szövetekben. Fő forrásai a tej és tejtermékek, sötétzöld zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek, egyes halak és ásványvizek. Felnőttekben a bevitt kalcium kb. 25%-a szívódik fel és hasznosul. Legnagyobb arányban a vékonybélből, majd a vastagbélből szívódik fel. A felszívódás hatékonyságát nagyban befolyásolja az életkor, nem, bevitt mennyiség, D-vitamin ellátottság és az élelmiszerek fitát és oxálsav tartalma.

Biokémiai funkciói

Csontok és fogak legfontosabb szerkezeti alkotóeleme. Fontos szerepe van az izomkontrakcióban, neurotranszmisszióban, egyes membrán transzportfolyamatokban, egyes enzimek aktiválásában és hormonok kiválasztásában.

Kalciumszükséglet

A magyar ajánlás szerint mindkét nem esetében 800mg/nap a javasolt kalcium bevitel. Az OTÁP2014 eredményei szerint a férfiak átlagos kalciumbevitele 759 mg, a nőké 691 mg volt. Kalciumbevitel mintegy felét a tej és tejtermékek adják, 11%-át a zöldség és főzelékfélék, 9-10%-át az ásványvizek.

Hiánytünetek

Fontos tény, hogy a vér kalcium szintje állandó, ebből kifolyólag, ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges kalciumhoz, akkor azt a csontokból fogja elvonni, hogy fenntartsa a szérum-kalcium szintet. Hosszú távon ez nagy mértékben megnöveli a csontritkulás kialakulásának esélyét.

Túlzott bevitel

A kalcium túlzott bevitele lehetséges táplálkozással, ezért a felső küszöbértéke 2500mg/nap. Túlzott bevitel esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: fáradtság, izomgyengeség, étvágytalanság, hányinger, hányás, székrekedés, tachycardia, lágyrészek meszesedése, súlyvesztés, polyuria. Daganatos betegségek és hyperthyreosis esetén a vér kalcium szintje zavart szenvedhet és kialakulhat hypercalcaemia. Ilyenkor a tünetek a már fent említettek lehetnek.

Források: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2015.4101, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2016.4592