A jelenlegi társadalmi berendezkedés következménye, hogy világszerte egyre több a túlsúlyos, és az elhízott ember. Elsősorban a felgyorsult életmódnak, az ülőmunkának, az urbanizációnak, a feldolgozott, előrecsomagolt, energia dús élelmiszereknek, a gyorséttermeknek és a mozgásszegény életmódnak köszönhető.

A divatdiéták robbanásszerű felbukkanása

Mivel a társadalom nagy része a fogyásra kezdett fókuszálni, így nem meglepő hogy több millió ember a fapados megoldást választja a divatdiétákat és a különböző fogyasztó termékeket (melyek hatásosságára általában semmilyen tudományos alap sem áll rendelkezésre). A helyzetet tovább ronthatja az önjelölt hirdetők közege, akik magukat „táplálkozási tanácsadóknak” hívják, hirdetve a diéta sikerességét mindenféle tapasztalat, illetve háttértudás nélkül.

Hiszen, mennyivel egyszerűbb 1-2 héten belül megszabadulni egy jókora súlyfeleslegtől, egy ilyen divatdiétával, vagy fogyasztó termékekkel, amik fűt-fát ígérnek és garantálják a sikert, mint hogy a saját kárunkon megtanuljuk a leckét, változtassunk az étrendünkön és életmódunkon?

Bármelyikkel is találkozunk, a következtetés az esetek nagy részében ugyanaz: ha egy diéta vagy egy fogyasztó termék túl gyors és könnyű megoldást kínál ahhoz, hogy fogyjunk, akkor valószínűleg nem igaz és veszélynek tesszük ki magunkat.

Az igazság

Nincs olyan élelmiszer vagy tabletta, ami varázsütésre képes zsírt égetni. Nem létezik olyan szuperélelmiszer, amely módosítaná a genetikai kódolásunkat. Nem létezik olyan termék, ami az éjszaka vagy TV nézés közben elégeti rólunk a felesleges zsírt. Egy-két ilyen termékben található anyagok, vegyületek veszélyesek lehetnek, maradandó károsodást okozhatva, egyesek számára pedig egyenesen életveszélyesek. Lehetőség szerint, ha ilyesmit vásárolunk, mindig győződjünk meg a klinikai hátteréről.

A divatdiéták sajátos irányelvei

Azokat a diétákat és termékeket kerüljük, amik a következőket állítják:

Hirtelen bekövetkező fogyás, rövid idő alatt

Hogyha, hirtelen veszítünk a súlyunkból, első körben a fehérje háztartásunk sínyli meg, így nem a testzsírból, hanem az izomzatunkból, a csontozatunkból veszítünk, emellett csökken a bennünk lévő vízmennyiség. Ha hirtelen abba hagyjuk a diétát, az esetek 90 százalékában nagyobb fokú visszahízás történik, mint előtte, hiszen tartósan alacsonyabb volt az energia felvételünk, mint a napi alapanyagcsere igényünk. Ehelyett fókuszáljunk arra, hogy tápanyag dús, kielégítő és energizáló legyen a táplálkozásunk.

Mennyiségek és limitálások

Az elkülönítő, szétválasztó diéták jellemzője ez leginkább. Az efféle diéták bizonyos étel/élelmiszer típusokat behatárolnak mennyiségileg, míg más ételt vagy élelmiszert korlátok nélkül lehet, vagy kell fogyasztani, például a szőlő vagy a káposztaleves diéta. Unalmas állandóan ugyanazt enni egy idő után, és nehéz betartani a monoton étkezéshez kötött szabályokat. Kerüljünk minden olyan diétát, ami bármiféle élelmiszercsoport, energiát adó tápanyag (szénhidrát), vagy étel fogyasztását tiltja. Természetesen ez alól kivételt képeznek a különböző allergiában illetve intoleranciában szenvedők, akiknek muszáj kizárni bizonyos ételeket/élelmiszercsoportokat. A divatdiéta mellé fogyasztott multivitamin önmagában kevés és emiatt fontos tápanyagoktól esünk el.

egy népszerű divatdiéta, a léböjt kúra
Különleges ételkombinációk

Nincs arra tudományos bizonyíték, hogy egyes ételeket, élelmiszereket kombinálva, adott napon meghatározott időben elfogyasztva segítené a fogyást. „Rossz” kombináció fogyasztása esetén sem fog azonnal zsírrá változni a szervezetünkben, vagy épp toxinokat termelni, ahogy egy-két divatdiéta állítja azt.

Szigorú, egyöntetű menük

Az élet már így is elég komplikált. Azonban limitálni a fogyasztásra szánt ételek lehetőségét, csak hozzá fog adni a komplikációhoz. A szigorúan szabályozott ételek, élelmiszerek nyomon követése már önmagában is fárasztó és nyomasztó, ráadásul elég idegőrlő is tud lenni. Az ilyen diétáknál érdemes feltenni magunknak a kérdést: „Tudom ezt fogyasztani ilyen formában életem végéig?” Ha a válasz nem, akkor ez nem nekünk való.

Nem szükségeltetik mozgás

Ez önmagért beszél. A rendszeres és folyamatos fizikális aktivitás elengedhetetlen egy egészséges életmódhoz. A siker kulcsa, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amit élvezünk és célozzunk meg egy olyan időintervallumot (például 30-60 perc), ami alatt kellemesen elfáradunk. A cél az, hogy egy héten minél többször végezzük.

A teendő

Ha szeretnék, magabiztosan és céltudatosan étkezni egy élethosszon át, vagy csak egészségesen fogyni, érdemes egy minden élelmiszercsoportra kiterjedő diétát folytatni kombinálva egy héten többször végzett mozgásformával. Egy személyre szabott tanácsadás keretein belül, egyeztetve egy dietetikussal (és nem egy táplálkozási tanácsadóval!), nagy dolgokat érhetünk el, hiszen a mi igényeinkre alakítjuk ki közösen a diétát, figyelembe véve a személyes preferenciákat, segítve megtalálni azt a reális és rugalmas étkezési szokást, ami a legtöbbet hozza ki belőlünk.

Források:

https://www.eatright.org/

Kapcsolódó tartalom: