Mostanság nagy felhajtás övezi a „méregtelenítő” diétákat és a tisztítókúrákat. Gyakorta félreérthető maga a fogalom, hogy méregtelenítés, hiszen a szerveink folyamatosan tisztítják a szervezetünk, gondoljunk csak a májra, a vesére, a tüdőre vagy a vastagbelünkre. Megérteni azt, hogyan is működik maga ez a folyamat, segíthet eloszlatni a kialakult tévképzeteket és kevesebb butaságnak bedőlni, illetve terjeszteni azokat.

Hogyan tisztít a szervezetünk

A detoxikáció egy olyan folyamat, amit a testünk folyamatosan végez, felhasználva a számára fontos tápanyagokat az elfogyasztott élelmiszerekből. Mi is következik ebből? Természetesen az, hogy a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás az alappillér. Olyan folyamatokra kell gondolni detoxikáció alatt, ami átalakítja a testünkben található káros anyagokat (toxinokat), hogy képesek legyünk kiválasztani és eltávolítani.

Két fő kategóriát különböztethetünk meg, olyan toxinokat, melyeket a testünk állít elő a normális metabolikus működés során – mint a tejsav, urea, mikrobák végtermékei a belekben – és olyan toxinokat, amik külsőleg kerülhetnek be a szervezetünkbe evéssel, ivással, lélegzéssel vagy akár bőrön keresztül, mint például a rovarírószerek, növényvédő szerek, higany a tengeri halakból, továbbá légszennyezés következtében, kipufogógáz belégzése során, a dohánytermékek összetevőinek köszönhetően, kábítószerek és a rendszeres alkohol fogyasztás miatt.

A tisztító folyamat emellett a különböző gyógyszer hatóanyagokat is kiválasztja, amit szintén eltávolít a szervezetünkből. Mivel a toxinok alapjáraton veszélyesnek számítanak az egészségünkre, különböző módokat alkalmaz a szervezetünk az eltávolításukra, mint a vizeleten, székleten, kilégzésen vagy bőrön keresztül történő kiválasztás.

Minden egyes személy más mértékben képes ezeket a toxinokat kiválasztani, ami függhet az adott környezettől, életmódtól, genetikától, az egészségi állapottól és természetesen a diétától, így néhányan több oda figyelést igényelnek ilyen téren, mint mások. Azonban ha a toxinok szintje a szervezetünkben meghaladja a kritikus szintet, amit képes kiválasztani, akkor akár elraktározódhatnak, a zsírsejtekben, a lágyszövetekben, a csontokban, negatívan befolyásolva az egészségünk. Természetesen további kutatások szükségesek a teljes tényfeltáráshoz.

A tisztítókúra butasága

A különböző tisztítókúra érdekes és a jelenlegi tudományt nélkülözve ajánl és állít bizonyos ígéreteket, dolgokat a számunkra. Ki ne hallott volna a fogyasztó teákról, a léböjt kúrákról, a fogyást elősegítő kapszulákról, a vércsoport diétáról, a szétválasztó vagy a káposztaleves diétáról, de ide sorolhatjuk a csak nyersen történő étkezést és az éheztetést is. Ezek a kúrák relatíve ugyanazokra a sémákra épülnek, 1-2 héten belül látványos fogyást ígérnek, kizárva vagy bekorlátozva különböző létfontosságú tápanyagokat, illetve szigorú szabályok, vagy időpontok szerinti – már-már abszurd – étkezéséket követelnek.

Például fogyasszunk kevesebb glutént, hiszen az méreg, tej és tejterméket, tojást, magvakat, mogyoróféléket és vörös húsokat, míg gyakorta ennek ellensúlyozására egy alapanyag vagy élelmiszer folyamatos fogyasztására buzdít, mint a zöldség gyümölcs, gluténmentes pékáruk és ehhez különböző (vagy adott) táplálék kiegészítők fogyasztását javasolják.

tisztítókúrában fogyasztandó teák

Bizonyos kúrák szerint a legjobb mód a böjtölés vagy az éhezés, viszont ez rengeteg ember számára veszélyt rejt, ami akár a szervezetünk tisztító mechanizmusát is elnyomhatja, emiatt semmi esetre sem ajánlott. Hiszen gondoljuk végig, bizonyos élelmiszerek megvonásával, nem jut elegendő mennyiségű és minőségű tápanyag a sejtjeinknek, az elégtelen bevitel miatt pedig súlyos tápanyaghiányos állapot alakulhat ki és felborulhat az alapanyagcserénk.

A malnutríció különböző egészségügyi problémákat vonhat maga után rövid és hosszútávon egyaránt. Különösen veszélyesek lehetnek ezek a kúrák és diéták, a terhes nőkre és a szoptató kismamákra és azokra nézve, akik már küzdenek valamilyen alapbetegséggel vagy több gyógyszert is szednek egyidejűleg.

Mit is tehetünk?

Felejtsük el ezeket a divatdiétákat, hiszen gyakran többet ártanak mint használnak és az egészségünkre veszélyesek lehetnek. Próbáljunk meg törekedni egy kiegyensúlyozott egészséges táplálkozás és életmód kialakítására. Mindenképp kérjünk tanácsot dietetikustól, aki segít egy egészséges személyre szabott diétával elérni a kívánt céljainkat, vagy hasznos tippeket ad a fogyáshoz és a számunkra megfelelő étkezési ritmus kialakításához. A folyamat valószínű lassabban fog lezajlani a csodakúrákhoz képest, de a végeredmény és az egészségmegőrzés garantált, amiért a szervezetünk és a közérzetünk is hálás lesz.

Források:
https://www.eatright.org/

Kapcsolódó tartalom: