Pattanás a kezelhető probléma, mégis hogyan?

Az egyik legelterjedtebb bőrprobléma a pattanás, vagy másik nevén akné, amely a pubertás ideje alatt jelentkezik először. Különösen relevánsnak minősül a 12-24 éves korosztály körében, így a bőrápolás koránt sem elhanyagolható független nőről vagy férfiról van szó. Az akné felelős lehet a zsíros, olajos bőrért és a léziók bizonyos típusainak kialakulásáért. A tüneteket lehetnek enyhék vagy súlyosak, amely kihathat bizonyos személyek életminőségére. Habár jelenleg nincsen kimondott gyógyír a pattanás végleges megszüntetésére, széles körben rendelkezésre állnak kezelések, gyógyszerek, krémek, gélek. Azonban nem csak ezzel de az életmódunk megváltoztatásával is biztató eredményeket érhetünk el, aminek alappillére a táplálkozás.

Egy az étrendre, étkezési szokásokra és a pattanás kialakulásának kapcsolatára fókuszáló 2016-os felmérés szerint, a megkérdezettek 71% gondolta úgy, hogy a zsíros és bő olajos ételek elősegítik a pattanás kialakulását, míg mások azt vallották, hogy a csokoládé, a tej és tejtermékek és az üdítőitalok vonhatók felelősségre a kérdésében.

Az egészségügyi kollektívában megoszlanak a vélemények a különböző diéták hatásosságát illetően. Egyik oldal állítja, rendelkezésre álló kutatások alapján, hogy a diéta és az étkezési szokások nem játszanak szerepet az akné kialakulásában. Míg a másik oldal az ellentétét, például, hogy csökkenthető illetve megelőzhető a pattanás kialakulása a rendszeres omega-3 zsírsavban gazdag ételek fogyasztással, kevesebb tej és tejtermék bevitellel és az alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszerekkel. Természetesem ezekből nem szabad következtetéseket levonni és további kutatásokra van szükség a témakört illetően. A tudatosításhoz fontos, hogy megértsük, hogyan befolyásolja a diéta a bőrünk egészségét.

Bőrápolási módszerek melyek hatásosak lehetnek a pórus tisztításban, megelőzve a pattanások kialakulását. A képen látható arckrém, uborka és illóolaj.

Hogyan keletkezik a pattanás

Leegyszerűsítve, akné akkor keletkezik, amikor a bőr pórusai eldugulnak az elhalt bőrsejtek vagy baktériumok miatt, illetve ha a túlműködik a faggyúkiválasztás, megakadályozva hogy a bőrünk kiszáradjon. Ezek az eldugult pórusok, gyulladáshoz vezetnek, amelyből kialakulnak a fájdalmas pattanások, léziók.

A pubertás ideje alatt az emberi test egy bizonyos hormonból – mely az inzulinhoz hasonló növekedési faktor (IGF-1) – többet termel a kelleténél. Egyes tanulmányok erre az eseménysorozatra hivatkozva állapították meg azt a tényt, hogy ez az IGF-1 faktor a felelős a többlet faggyútermelésért, ami rontja az akné tüneteit és elősegíti a kialakulását. Bizonyos élelmiszerek növelhetik a faktor jelenlétét a szervezetben, elkerülve ezeket az ételeket, csökkenthetjük a pattanás kialakulásának rizikóját.

Kerülendő ételek/ételcsoportok

A 2016-os tanulmány szerint, a tej és tejtermékeket (tej, sajt, joghurt, fagylalt) és a magas glikémiás indexszel bíró élelmiszereket kell kerülni. Az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) ajánlása alapján a következő ételek/ételcsoportok bírnak magas glikémiás indexszel:

  • fehér kenyér, bagel
  • édesített, cukrozott reggeliző pelyhek, zabkásák, kukoricakásák, kukoricapelyhek, puffasztott rizs
  • különböző dinnyék, ananász, tök, burgonya
  •  fehér rizs, dúsított tészták
  • nassolnivalók, mint a perec, rizssütemény, popcorn

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) javaslata alapján, hasznosabb a magas glikémiás indexszel bíró ételeket kerülni, mint a tej és tejtermékeket. A csokoládé ronthatja az akné tüneteit, magas cukortartalmának köszönhetően. Jelenlegi állás szerint, a zsíros és olajos ételek kis szerepet játszanak a pattanás kialakulásában és elsősorban a faggyúmirigyek túlműködése okolható a zsíros bőrért, nem pedig az ételekben vagy az ételkészítés során felhasznált zsiradékok. Sőt az Omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszerek gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így csökkentve a pattanás kialakulásának rizikóját.

Omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszerek

  • halak, mint a makréla, szardínia, lazac
  • tojás, biogazdaságból
  • dió és mogyorófélék
  • lenmag és a belőle készült olaj

„Pattanás elleni” diéta

A rengeteg tisztázatlan kérdés miatt, nehéz megfelelő étrendi tanácsot összeállítani, hiszen nem igazán tisztázott mely élelmiszereket kell kerülnünk. Bizonyos stratégiák működnek egyeseknél, míg másoknál kevésbé vagy egyáltalán nem. Egy bevált módszer lehet az étkezési napló, ami után könnyen kiszűrhető mely étel típus fogyasztása után keletkeztek pattanások. Rögzítsünk minden étkezést, és hogy mit fogyasztottunk és jegyezzük fel a pattanás kialakulásának gyakoriságát, ez a napló sokat segíthet a bőrgyógyásznak.

Diéta változtatás esetén az egyik legfőbb kulcs a türelem, az AAD szerint, akár 12 hetet is igénybe vehet, míg a diéta kifejti a „hatását” a bőrünkön. A témakört tekintve gyerekcipőben járnak a kutatások a bőr egészsége és a hatásos diéta kapcsolatát illetően, további rendelkezésre álló eredmények alapján az antioxidánsokban és élelmi rostokban gazdag élelmiszerek hatásosak lehetnek de jelenleg ez sem vehető készpénznek. Így vagy úgy, mindenképpen javasolt egy szakemberrel történő konzultáció.

Források:

https://www.termedia.pl/Significance-of-diet-in-treated-and-untreated-acne-vulgaris,7,27313,1,1.html
https://www.derm101.com/dpc/april-2016-volume-6-no.2/diet-and-acne-an-exploratory-survey-study-of-patient-beliefs/
https://www.aad.org/media/stats/conditions/skin-conditions-by-the-numbers
http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/understanding-carbohydrates/glycemic-index-and-diabetes.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025515/#idm139816493609744title
https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/acne#tips
https://www.aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/adult-acne
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106357/