A funkcionális élelmiszerek a mindennapokban

A médiában és a magazinok különböző cikkeiben gyakorta találkozhatunk a funkcionális élelmiszer kifejezéssel, amely lényegében bármit hivatott ígérni a csökkent koleszterinszinttől kezdve, keresztül az egészségmegőrzésen át, egészen a szívbetegségek vagy a rák kialakulásának megelőzéséig.

A boltok polcain is találkozhatunk ehhez hasonló felhívásokkal az élelmiszereken, például a reggeliző pelyheken, joghurtokon és az előre csomagolt dióféléken, amelyek élelmiszertől függően dúsítva lehetnek és felhívhatják a figyelmünket, hogy például a diétás rost segít megelőzni a szívbetegségek kialakulását, illetve hogy az adott termék csökkentett zsírtartalmú. Ezeket nevezzük módosított élelmiszereknek, –melyekhez vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat, pre- és probiotikumokat adnak –. Akárki összezavarodhat a rengeteg információ és a bújtatott reklám tengerében, ilyen esetben érdemes ellenőrizni a termék csomagolásán lévő tápanyag táblázatot és eldöntenünk, hogy valóban egészséges-e. De ezek funkcionális élelmiszereknek számítanak? Mit is jelent a fogalom maga, hogy funkcionális élelmiszer?

Mi is az a funkcionális élelmiszer?

A kérdések megválaszolásához először is tisztázni kell a funkcionális élelmiszert, mint fogalmat. Az International Food Information Council (IFIC) szerint, a funkcionális élelmiszerek olyan élelmiszerek, amely olyan összetevőket tartalmaznak, ami az egészségre pozitív hatást gyakorolnak a napi szükséges tápérték bevitel mellett.

Life Sciences Institute of North America (ILSI) hasonlóképpen definiálta a funkcionális élelmiszer fogalmát, miszerint az ebbe a kategóriába sorolható élelmiszerek és az ezekben található fiziológiás élelmiszer-komponensek elősegítik az egészség létrejöttét, illetve megtartását, a napi szükséges tápanyag bevitel felül.

A Health Canada szerint a funkcionális élelmiszerek, hasonlóak vagy megegyeznek a természetes formában található élelmiszerekkel, amelyeket mindennap fogyasztunk, ami fiziológiás előnyökkel jár szervezetünk számára, megelőzve a krónikus betegségek kialakulását, a napi tápanyag bevitelen felül.

Legvégül az American Dietetics Association úgy kategorizálta a funkcionális élelmiszereket, hogy a fogalom, mint „funkcionális” magába foglalja azt, hogy az adott élelmiszer valamilyen kecsegtető tápértékkel bír, aminek a fogyasztása élettani előnyökkel jár, magába foglalva a betegségek megelőzését illetve kialakulását.

A meghatározások mind egyetértettek abban, hogy a funkcionális élelmiszerek kategóriába kizárólag élelmiszerek tartozhatnak, így a különböző tablettákat és kapszulákat nem tekinthetjük annak.

A funkcionális élelmiszerek széles skálán mozgó élelmiszereket/élelmiszercsoportokat fednek le, ide tartoznak egyes biotermékek vagy valamilyen tápanyag komponenssel a dúsított élelmiszerek, általánosságban elmondható, hogy potenciálisan előnyös a napi normál mennyiségben és keretek között történő fogyasztásuk.

Formái

Megkülönböztetünk természetes formában árusított termékeket, mint gabonafélék (teljes kiőrlésű), gyümölcsök, zöldségek és diófélék.
Illetve dúsított, vagy a termékhez hozzáadott valamilyen tápanyag komponenst, mint a joghurtok (D-vitaminnal), narancslevek (kalciummal) és a reggeliző pelyhek/cereáliák.

A dúsított élelmiszer és az extra tápanyag, ill. vitamin jól cseng ugyan, viszont érdemes felmérni mire is van szükségünk. A dúsított élelmiszereknek helye van az egészséges étkezésben, mivel segíthetnek bizonyos vitaminok, ásványi anyagok, rostok bevitelében hozzájárulva a napi megfelelő beviteli mennyiséghez, azonban csak erre nem szabad alapozni, és az adott tápanyag-komponensben gazdag, természetes élelmiszer forrását kerülni, hiszen az étkezésünk egyoldalúvá válik. Például kevés élelmiszer van, ami természetes közegében tartalmaz D-vitamint, így a dúsított tejek, joghurtok egy jó megoldásnak bizonyulnak, viszont más élelmiszerek tartalmazhatnak olyan dúsított tápanyagkomponenst, amelyet relatíve egyszerűbb bevinni, továbbá bizonyos dúsított termékek magas hozzáadott cukor, só tartalommal bírnak, így nem lehet elégszer hangsúlyozni, ellenőrizzük az összetevő listát a terméken.

Érdemes fontolóra venni, a következő tápanyagban gazdag funkcionális élelmiszereket:

  • Szardínia, lazac:
    Tömve vannak fehérjével, omega-3 zsírsavval, ami bizonyítottan segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, emellett elősegíti a magzat és az újszülöttek egészségét, ha a terhes illetve szoptató anyuka a megfelelő mennyiséget veszi magához.
lazacfalatkák
  • Dió és mogyorófélék:
    Remek rágcsálnivalók kisétkezésre, segítve a szívünk egészségét a bennük található zsírsavak miatt. A sótlan verziójú kesudió és mandula pedig kiváló magnézium forrás, amely szerepet játszik a vérnyomás szabályozásban.
dió és mogyorófélék válogatása
  • Teljes kiőrlésű termékek, árpa:
    Az árpa gyakorta a zabkása árnyékába szorul, pedig hasonló előnyökkel kecsegtet a rendszeres fogyasztása, magas élelmi rost tartalommal bír, amely segít a koleszterin csökkentésben és a vérnyomás szabályozásban.
  • Bab:
    A bab gazdag diétás rostban, fehérjében, káliumban és folsavban. A konzervbab is egy remek választás, ügyeljünk viszont arra, hogy ne tartalmazzon hozzáadott sót. Ha netalántán mégis ilyen terméket vásároltunk, öblítsük le és szárítsuk meg felhasználás előtt, csökkentve ezzel a sótartalmát.
  • Bogyós gyümölcsök:
    Eper, vörös- és kékáfonya, málna és a szeder általánosságban egy kiváló funkcionális élelmiszer, ezzel gyakorlatilag nem lőhetünk mellé. Amellett, hogy alacsony kalória tartalommal bírnak, a bennünk található antociánok (ami a színüket is kölcsönzi) az egészségre pozitív hatást gyakorolnak. A mirelit, gyorsfagyasztott bogyós gyümölcsök is kiváló választásnak bizonyulnak, ha nem találunk frisset, azonban itt is érvényes a szabály, ellenőrizzük hogy hozzáadott cukormentes legyen a termék.

Források:

https://books.google.hu/books?id=ej8qBgAAQBAJ&dq=what+are+functional+foods&lr=&hl=hu&source=gbs_navlinks_s

https://www.eatright.org