Foszfor

A foszfor a vérben többnyire szervetlen formában, a lágyrészekben és az extracelluláris folyadékban szerves formában fordul elő. A szervezetünkben található foszfor 85%-a a csontokban és a fogakban található meg. Fő forrásai a tej és tejtermékek, húsok, halak, gabonafélék, hüvelyesek. Az élelmiszerekkel bevitt foszfor 55-80%-a szívódik fel, amely passzív és Na-függő aktív transzporttal történik. A felszívódás hatékonysága függ a bevitt mennyiségtől, a D-vitamin ellátottságtól, a parathormon szinttől, de attól is hogy szervetlen vagy szerves formában visszük be a szervezetünkbe, illetve, hogy állati vagy növényi eredetű.

Biokémiai funkciói

A foszfornak fontos szerepe van az energiaháztartásban, sav-bázis egyensúly szabályozásában, csontok és fogak mineralizációjában. A DNS és RNS, valamint a foszfolipidek alkotóeleme. Számos intracelluláris jelátviteli folyamat foszfor tartalmú molekuláktól függ.

Foszforszükséglet

Magyar ajánlás szerint mindkét nem esetében 620mg/nap a javasolt bevitel. Az OTÁP2014 eredményei szerint a férfiak átlagos bevitele 1302 mg, míg a nőké 1033 mg volt, amely sokkal magasabb a javaslottnál mindkét nem esetében. A foszforbevitel háromnegyedéért a húsok és húskészítmények, a tej és tejtermékek, a cereáliák, valamint a zöldség- és főzelékfélék voltak felelősek.

Hiánytünetek

Hiánya leggyakrabban szepsziskor, krónikus alkoholizmuskor, COPD-ben és hyperthyreosis esetén jelenik meg. Tünetei: súlyvesztés, anémia, izomgyengeség, csontfájdalom, angol-kór, oszteomalácia, fokozott fertőzésre való hajlam, paresztézia, mozgáskoordinációs zavarok, zavartság és legrosszabb esetben halál.

Túlzott bevitel

Túlzott bevitel esetén előfordulhat hasmenés, hányinger, hányás. Amennyiben a túlzott bevitel mellé alacsony kalcium bevitel társul, akkor emelkedik a parathormon szint és fokozódik a csontreszorpció.

Magnézium

A magnézium az alkáli fémek közé tartozik. A szervezetünkben kb. 20-28 g magnézium van jelen, 60%-a a csontokban, 25%-a az izmokban található. Fő forrásai az olajos magvak, teljes értékű gabonák, halak, tenger gyümölcsei, zöldségek, hüvelyesek, egyes kávé és kakaó tartalmú italok, víz. Az élelmiszerekkel bevitt mennyiség kb. 40-55%-a szívódik fel, de a felszívódást gátolhatja a fitát és a foszfát.

Biokémiai funkciói

Enzimkofaktor több mint 300 reakcióban. Fontos szerepe van a szénhidrátok, lipidek, nukleinsavak és fehérjék metabolizmusában. Befolyásolja a membránok áteresztőképességét és elektromos tulajdonságait.

Magnéziumszükséglet

A magyar és az uniós ajánlás egyaránt 350mg/napot határoz meg férfiak esetében és 300mg/napot nők esetében. Az OTÁP2014 eredményei szerint a férfiak átlagos magnéziumbevitele 464 mg, a nőké 381 mg volt. A magnéziumbevitel jelentős részéért a gabonafélék, a zöldség- és főzelékfélék, a tej és a tejtermékek, valamint a koffeintartalmú italok voltak a felelősek.

Hiánytünetek

A magnézium hiánya hypocalcaemiat és hypokalaemiat okoz, amely megnöveli a neurológiai és szívpanaszok esélyét.

Túlzott bevitel

Túlzott bevitel szupplementációkor fordulhat elő. Ilyen esetben a felső küszöbérték 250mg/nap, amely fölött hasmenést okozhat.

Források: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2015.4186 https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2015.4185 https://akademiai.com/doi/10.1556/650.2017.30744