Az emberi szervezet számára nagyon fontos a különböző zsiradékok fogyasztása. Segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, egyes hormonok működését, a sejtmembrán felépítését és a D-vitamin képződést is.

Az étkezéskor bevitt zsírok és olajok glicerinek és azok zsírsavakkal alkotott észterei. A zsírok és olajok közötti legnagyobb különbség a zsírsavak típusában rejlik. A zsírsavak szénatomszáma, lánchossza alapjaiban határozza meg az adott zsiradék halmazállapotát, de az olvadáspontját is. Így lehet elkülöníteni őket zsírokká és olajokká.

Az állati eredetű zsírokban főleg telített zsírsavak, míg a növényi eredetű zsírokban telítetlen zsírsavak találhatók. Az állati eredetű zsírokban túlnyomórészt a palmitin- vagy sztearinsav található meg. Ezek a zsírok szobahőmérsékleten szilárdak lesznek. A növényi eredetű zsírok több telítetlen zsírsavval rendelkeznek, mint például linol-, linolénsav vagy arachidonsav. Emiatt ezek a zsírok olaj formájában jelennek meg a boltok polcain.

Milyen hatást váltanak ki?

Az állati eredetű zsírok, amelyekben sok a telített zsírsav, nagy mennyiségű fogyasztása megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A túlzott telítetlen zsírsav bevitel minden esetben megnöveli a vér koleszterinszintjét, amely az érfalra lerakódva kedvezőtlenül hat az érrendszerre.

A növényi eredetű zsírok, főleg azok az élelmiszerek, amelyek többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, az az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, jótékony hatással vannak a szervezetre. Ezek a zsírsavak csökkentik a gyulladásos folyamatok kialakulását, serkentik az agyi működést, rugalmasabbá teszik az érfalat, ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Fontos megjegyezni, hogy az omega-3 és omega-6 arányt fent kell tartani a kiegyensúlyozott életvitel miatt. Ez annyit tesz, hogy egy egység omega-3-hoz 1-3 egység omega-6 párosul. Természetesen a növényi eredetű zsiradékoknál is oda kell figyelni a napi bevitelre, mert attól függetlenül, hogy esszenciálisak számunkra, még mindig a legnagyobb kalóriával rendelkező makrotápanyagnak számít és nagy mennyiségben elhízáshoz vezethet.

Habár szabályozva van a mennyiségük és egyre kevesebb termékben található meg, érdemes említést tenni a transz-zsírsavakról is. Kutatások a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel. Ezek a zsírsavak leggyakrabban különböző margarinokban, nápolyikban, chipsekben, bevonóval rendelkező élelmiszerekben, egyes fűszerkeverékekben találhatók meg, ezért érdemes megnézni mindegyik termék hátulján, hogy tartalmaz-e és ha igen, akkor mennyit. A napi tolerálható érték átlagosan 2g/nap.

Mikben található meg?

Az állati eredetű zsírok gyakorlatilag minden húsfélében, zsíros tej és tejtermékben megtalálható. Leggyakoribb a különböző állatok zsiradéka (sertés, kacsa, liba), szárnyasok bőre, zsíros húsrészek, tepertő, szalonna, vaj.

A növényi olajokat nagy olajtartalmú növényekből, azok magjából készítik. A boltok polcain legnagyobb mennyiségben a napraforgó olaj, repce olaj, olíva olaj található meg, de érdemes megemlíteni a tök, ricinus, szója, kukorica, földimogyoró és mandula olajokat is. A drágább termékek, mint például a hidegen sajtolt szőlőmag és extra szűz olíva olaj, nem csak vitaminokban gazdagok, hanem antioxidáns tartalmuk is jótékony hatást váltanak ki a szervezetre. Utóbbi kettőt érdemes hevítés nélkül, inkább salátákra önteni és fogyasztani.

Tippek a gyors telített zsírsav bevitel csökkentésére

Amennyiben a cél az, hogy csökkenteni szeretnénk a telített zsírsavak bevitelét, úgy érdemes lehet követni a következőket:

  • Vaj helyett jó minőségű margarinnal kenjük meg a kenyerünket.
  • Állati zsír helyett növényi olajat használjunk főzéshez.
  • Sütés/főzés előtt távolítsuk el az adott húsrész látható zsírrétegét, illetve a szárnyasok bőrét.
  • Chips helyett inkább együnk egy marék szabadon választott sótlan olajos magvat (mandula, dió, török- és földimogyoró, kesudió, pekándió, stb.) vagy készítsünk otthon sütőben kevés növényi zsiradékkal különböző zöldségekből chipset.
Szólj hozzá Facebookal
Bármilyen kérdésed van keress minket bátran és 24 órán belül válaszolunk neked!

Pin It on Pinterest