Mi az a Parkinson kór?

Egy progresszív lefolyású, degeneratív központi idegrendszeri betegség, melynek során az agy specifikus területén, a substantia nigrában a dopamint termelő sejtjeiben fokozott sejtpusztulás alakul ki. Ennek következtében dopaminhiány keletkezik. Az egyik legismertebb, fokozatosan előrehaladó neurológiai betegség. Hasonló folyamat megy végbe az öregedés során is természetes módon, azonban a Parkinson kórban ez a folyamat sokkal gyorsabb.

Tünetei

A tünetek általánosságban lassan fejlődnek ki az évek alatt. Személyenként eltérő lehet a tünetek progressziója, a betegség diverzitása miatt. Négy alaptünetet különböztetünk meg, ami az angol TRAP szónak (csapda) a mozaikjából áll össze.

  • Tremor (remegés)
  • Rigidity (merevség)
  • Akinesia (lassult mozgás)
  • Postural instability (egyensúly zavar, tartási instabilitás)

Mi okozza a betegséget?

Egyelőre ezt a kérdést rejtély övezi. Gyógyíthatatlan, de számos kezelési lehetőséggel lassítható a folyamat, például gyógyszerekkel és műtéttel. A Parkinson kór önmagában nem halálos, de a betegséggel járó komplikációk már lehetnek életet veszélyeztetők.

Az első lépések

Lehetséges az, hogy egy jó életminőséget éljünk a betegséggel. Összedolgozva az egészségügyi szakdolgozókkal, követve a megfelelő terápiát esszenciálisnak bizonyulnak, hogy sikeresen tudjuk kezelni a tüneteket, a megfelelő dopaminerg gyógyszerekkel. Parkinson kórban szükség van a gyógyszerekre, hiszen alacsony vagy nincs is mérhető dopaminszint a substantia nigrában.

Fontos megértenünk, hogy a Parkinson kórban szenvedők először akkor szembesülnek a tünetekkel, mikor már a betegség előrehaladott stádiumban van. A Lewy testek (abnormális alfa szinuklein) felhalmozódása a substantia nigra neuronjaiban erre a legjobb indikátor.

Továbbá megkülönböztetünk mozgáshoz köthető „motoros” és nem mozgáshoz köthető „nem motoros” tüneteket. Első körben gyakrabban találkozunk olyan Parkinson kórosokkal, akik a nem motoros tüneteket produkálják, például a közömbösség, depresszió, székrekedés, alvási problémák, szagérzékelés elvesztése, hányinger, nyelési nehézségek, diszfágia és a kognitív zavarok.

Parkinson kór és a táplálkozás

Nincsen kimondott „Parkinson kór diéta”, hogy megtartsuk az egészségünket Parkinson kórosként, a kiegyensúlyozott és széles körű táplálkozásra kell koncentrálnunk. Ez magába foglalja az összes élelmiszer csoport fogyasztását, a megfelelő minőségben és mennyiségben, mint például a teljes kiőrlésű pékáruk, zöldségek, gyümölcsök, száraz hüvelyesek, fehérjékhez a tej és tejtermékek, hús és húsfélék.

A megfelelő zsírsav bevitelhez, pedig a különböző magvak, olíva olaj, halak és a tojás. További részletekért érdemes megnézni a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kiadott, egészséges táplálkozási útmutatót az Okostányért.

Hogyan enyhíthetők a tünetek és a mellékhatások étkezéssel?

A megfelelően választott ételek, segíthetnek a gyógyszeres kezelés optimalizálásában. A gyógyszert mindig egy pohár vízzel vegyük be, segítve ezzel az effektívebb lebontást. Nassolás helyett fogyasszunk, kesudiót, diót és egyéb olajos magvakat (melyek gazdagok különböző jótékony zsírsavakban), piros bogyós gyümölcsöket (melyek gazdagok antioxidánsokban) elősegítve az agyunk egészségét és megfelelő működését. Kerüljük az alkohol fogyasztást, hiszen a gyógyszerre történő alkohol fogyasztás veszélyes, a nem ismert interakciók következtében.

Étkezési nehézségek

Az étkezési és a Parkinson kór, gyakorta okozhat kihívásokat, mivel a gyógyszerek kapcsolatba léphetnek az elfogyasztott ételekkel. A levodopa hatóanyag tartalmú gyógyszerek legjobb hatásfokukat, éhgyomorra fejtik ki. Habár egyeseknél felléphet a hányinger, mint mellékhatás, ezért az ő esetükben nem feltétlen jó megoldás az éhgyomorra történő bevétel.

Más esetekben a magas fehérjetartalmú étkezések (hús, hal, tojás, tej és tejtermékek) megakadályozhatják a gyógyszerek felszívódását, lassúbbá vagy kevésbé effektívebbé téve a hatásukat. Ilyen esetekben érdemes szénhidráttartalmú étkezéssel bevenni.

Ezért étkezések előtt 20-60 perccel vagy étkezések után, más fél órával célszerű bevenni a gyógyszereket (természetesen ezt a gyógyszer fajtája határozza meg és a szakorvos). Mindenképpen beszéljünk szakemberrel a gyógyszer és a táplálkozás interakciójával kapcsolatban.

Tippek az étkezéshez

A Parkinson kórosok kevesebbet esznek, és több súlyt veszíthetnek, a nyelési nehézségek, a hányinger és a motoros tüneteket miatt, ami kihívóvá teheti az étkezést.

  • Próbáljuk fogyasztani a keserűbb zöld leveleseket, vagy a fűszeres ételeket, az étvágy beindításához.
  • Mozogjunk, sportoljunk, hogy növeljük az éhségérzetet.
  • Fogyasszunk olyan ételeket, amiket könnyű lenyelni. Használjunk gumialátétet a tányérok, csészék alá, hogy kerüljük az ide-oda csúszkálást.
  • Használjunk súlyozott evőeszközöket, bögréket. Lehetőleg olyat vásároljunk, aminek van teteje, vagy zárható.
  • Folyadék esetében pedig jó választás lehet a szívószál alkalmazása.
  • A folyamatos hidratáció fontos, azonban a túl sok folyadék fogyasztás gyakori vizelési ingerhez vezethet. Javasolt az olyan élelmiszerek fogyasztása, melyeknek magas a folyadéktartalma, mint a zeller, sütőtök, grapefruit, eper, dinnyefélék, uborka.
Források:

https://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

https://www.parkinson.org/

Kapcsolódó tartalom: