Az előző részhez hasonlóan ismét a költségbarát (nagy)bevásárlásról lesz szó. A családnak történő bevásárlás ijesztő és nagy feladatnak bizonyulhat, ahogy próbálunk válogatni az élelmiszerek sokaságából és különböző változataiból, mialatt a rászánt büdzsé keretein belül szeretnénk maradni. Általában a családi bevásárlás sohasem pénztárca kímélő, ami függ a család méretétől és a személyes igényektől egyaránt. Így pár egyszerű tippet követve, akár nagyobb összegeket is megspórolhatunk amit étkezésre/élelmiszerekre költenénk.

Mi drága a bevásárolt termékek közül?

A kosarunkba került bizonyos élelmiszerek észrevehetően jobban megterhelik a végösszeget. Példának okáért, a hús és húsféleségekért fizetünk a legtöbbet egy-egy bevásárlás során. Húsra mindenképpen szükségünk van, mint kiváló fehérjeforrásra, azonban ezeket a héten többször lecserélhetjük olyan növényalapú élelmiszerekre, amelyek ugyancsak gazdagok fehérjében, mint a száraz bab, borsó és a lencse. Így lényegesen csökkenthetjük a kiadásainkat, mialatt kielégítő fehérjeforrás kerül az étkezőasztalra. A növényalapú élelmiszereknek további nagy előnyei közé sorolandó, hogy nagy mennyiségben el(ő)készíthető és lefagyasztható későbbi felhasználásra. Ha még több időt szeretnék spórolni, érdemes fontolóra venni a fagyasztott vagy a konzerv termékeket, de mindig győződjünk meg arról, hogy hozzáadott cukor, nátrium és só mentesek a termékek. Továbbá ügyeljünk azokra a termékekre, amelyek előre fel vannak szeletelve, ill. kockázva. Ezek rengeteg időt takaríthatnak meg, de minden esetben drágább, mint az eredeti formájú verzió. Az olyan friss élelmiszerekre is érdemes odafigyelni, amelynek nincs szezonja. Az ilyen élelmiszerek súlyos összegeket jelenthetnek a fizetésnél.

Húspult egy európai piacról.
Összegezve:
  • Cseréljük le a húsokat heti többször növényalapú élelmiszerekre, azonban minden étkezést ne helyettesítünk hús helyett növényalapú élelmiszerrel, az egyenletes fehérje bevitel érdekében!
  • Válasszunk fagyasztott vagy előrecsomagolt termékeket. Ellenőrizzük a hozzáadott só- és cukortartalmat. Kerüljük az előre szeletelt és kockázott termékeket, ezek általában drágábbak.

Apró változtatások a nagy spórolásért

A semmiből ételt készíteni saját kézzel a rendelkezésre álló alapanyagokból mindig kifizetődő és egészségesebb, mint az előre elkészített termékeket vásárolni és felhasználni. Ismét a húsokat, mint példát hozva, egy akciós húsfajtából vásárolva és saját kézzel ledarálva változatosan felhasználhatjuk, például rakott- és egytálételekhez, húsgombóchoz vagy akár levesekhez. A még nagyobb spórolást szem előtt tartva, vásároljunk akkora mennyiséget, ami lefed több egymástól független étkezést is. Zöldség- és gyümölcsvásárlás esetén törekedjünk a lehető legtermészetesebb formában történő vételre. Általánosságban ez a legolcsóbb módja a beszerzésnek. Ügyeljünk a szezonalitásra, rengeteget spórolhatunk. A fagyasztott konzerv gyümölcs és zöldségek a beárazás széles spektrumán mozognak, így lehetőségünk adódik mindig gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztani, ill. feltölteni az éléskamránk. A tasakos vagy zsákos élelmiszerek, mint az alma és a burgonya olcsóbb lehet, mintha egyesével vásárolnánk meg őket, de persze ez mennyiség kérdése is. A kényelmi termékekre mindig figyeljünk, könnyen és gyorsan fogyaszthatóak, de megkérik az árukat. Érdemes fontolóra venni, hogy tényleg szükségünk van-e rá.

Zöldségek és gyümölcsök egy kosárban.
Összegezve:
  • Készítsünk mindent sajátkezűleg, mert olcsóbb és egészségesebb.
  • A legtermészetesebb formában történő vásárlás mindig a legolcsóbb és a leginkább környezet barátabb megoldás.
  • Figyeljünk a szezonalitásra.

A megfelelő módszerrel történő vásárlás

A megfelelő közérzet és egy jó terv a bevásárlás során elengedhetetlen. „Közérzet?” – butaságnak tűnhet, de gondoljuk csak végig mennyi impulzív és felesleges vásárláshoz vezet, ha betegen vagy éppen éhesen megyünk vásárolni. Javasolt egy hétre előretervezni. Tervezzük meg a fogyasztani kívánt menüt és a bevásárlólistát, minimalizálva az impulzív vásárlást. Spóroljunk azzal, hogy hasonló alapanyagokból készítjük a különböző fogásokat. Az egység ár is a javunkat szolgálhatja, hosszabb távon érdemes a nagyobb mennyiséget megvásárolni, árban ugyanis kedvezőbb, például a joghurtból a nagy poharas olcsóbb és többször is fogyaszthatunk belőle a hét folyamán, mint a kis dobozos verzióból, amiből többet is kell vennünk egyszerre. Azonban csak akkor vásároljunk nagy mennyiségben terméket, ha biztosan el is fogy, a romlott élelmiszer mindig kidobott pénz.

Összegezve:
  • Tervezzünk előre, hogy spórolni tudjunk.
  • Figyeljünk a közérzetünkre a bevásárlást megelőzően és közben, ezek ugyanis impulzív vételhez vezethetnek.

Tippek az ételtervezéshez

Könnyen abban a helyzetben találhatjuk magunkat, hogy rengeteg étel pocsékba megy, mivel nem használjuk fel időben. Mielőtt a boltba igyekszünk újra bevásárolni, győződjünk meg a kamránk és a fagyasztónk állapotáról. Nézzük meg mi található benne és mi nem. Rendszerezzük őket aszerint, hogy a legrégebbi élelmiszer kerüljön mindig először a kezünk ügyébe, ha kinyitjuk a hűtő- vagy kamraajtót. Érdemes a hűtő oldalára és a kamrában egy papíron vezetni az élelmiszerekről egy listát, ami tartalmazza a mennyiségüket és hogy mikor került oda. Így az elsőként be és elsőként ki elvét alkalmazva, drasztikusan csökkenthetjük az élelmiszer-hulladékot. A kenyér pazarlás elkerülése végett, érdemes a frissen vásárolt kenyeret felszeleteltetni és a felét lefagyasztani. Mikróban körülbelül 30 másodperc alatt kiengedhető az elfogyasztani kívánt mennyiség. Érdemes a hétre szánt zöldség és gyümölcs mennyiség felét a hét elején megvásárolni, aztán amikor elfogy, a hét hátralévő részére bevásárolni a másik felét, csökkentve a keletkező hulladékot és a pénzkidobást. Nézzünk szét a környéken. Lehetséges, hogy a boltban éppen olcsóbb a karalábé, mint a piacon, sosem lehet tudni.

A legtöbbet spórolni nehéz és időigényes feladatnak bizonyul. Mindenképpen megéri a tervezést és az áldozatot, hiszen az ezen spórolt pénzt másra fordíthatjuk.

Források:

https://www.eatright.org/