Az egészséges étkezés drága… gyakran hallani

Egy kis odafigyeléssel és előrelátó tervezéssel, bevásárlással rengeteg egészséges élelmiszer kerülhet az asztalra, mialatt megkíméljük a pénztárcánk a súlyos és felesleges kiadásoktól.

Tervezzünk

A kulcs a makronutriensben gazdag és költségbarát élelmiszer vásárláshoz, a megfelelő tervezés. Keressünk olyan recepteket, amelyek friss zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsrészeket és zsírszegény tej- és tejtermékeket tartalmaz. Érdemes figyelni az akciókat e termékek körül. Javasolt összehasonlítani az üzletláncok, az egyéni vállalkozások és a piacon fellelhető élelmiszerek árait és annak megfelelően választani. Tanácsos megnézni az egységárakat és az alapján dönteni, néha a kevesebb, több. Miután megtaláltuk a számunkra megfelelő termékeket, alakítsuk át őket egyszerű receptekké. Készítsünk grillezett, rostonsült sovány húsokat és halakat. Továbbá, a teljes kiőrlésű termékek és a zöldségek finomak és tápanyagban gazdagok már önmagukban is. Szükség szerint kiegészíthetjük egyéb hozzávalókkal a jobb és intenzívebb ízélmény érdekében. Például felhasználhatunk különböző olajokat és eceteket.

A bevásárlólista

Ajánlott az adott hétre bevásárlólistát készíteni és aszerint vásárolni. Priorizáljuk a heti költségvetésünk a nutriensben gazdag zöldségekre, gyümölcsökre, alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékekre, sovány húsokra és teljes kiőrlésű élelmiszerekre. Ahhoz, hogy a bevásárlólistánk megrövidüljön és ne költsünk többet a rendelkezésre álló heti keretnél, olyan ételeket tervezzünk az adott hétre, amelyek hasonló alapanyagokat tartalmaznak. Lehetőség szerint kerüljük az előrecsomagolt és feldolgozott ételeket, ugyanis ezek könnyen megdobják a költségeinket és nem éppen egészségesek.

Vegyük figyelembe az idényt

Vásároljunk az idénynek megfelelően zöldséget és gyümölcsöt, elősegítve a változatos étkezést. A helyi friss zöldség és gyümölcs az idényjellegének köszönhetően, intenzívebb ízű és általánosságban elmondható, hogy a sokasága miatt olcsóbb, mint az év más szakában.

Fagyasztott vagy konzerv élelmiszerek, mint alternatíva

Vannak esetek amikor a fagyasztott és konzerv élelmiszerek remek megoldásnak bizonyulnak, különösen akkor, ha a szezonális zöldség vagy gyümölcs nem elérhető, esetleg túl drága vagy csak nem szeretjük. A fagyasztott és konzerv zöldségek és gyümölcsök is ugyanolyan tápértékkel bírnak mint friss társaik, mivel a tartósítás és a fagyasztás folyamata segít megőrizni a tápértéküket. Bizonyos esetekben az effajta élelmiszerek olcsóbbak is. Minden esetben ellenőrizzük ezeket a termékeket vásárlás előtt, ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot, vagy sót!

A húspult előtt állva…

Nagy akció esetén érdemes fontolóra venni a nagyobb mennyiségben történő bevásárlást az adott húsféléből. Az előretervezésnek köszönhetően, a hétre akár 3-4 étkezést is biztosíthatunk. A túl nagy mennyiség miatt sem kell aggódni, a hét későbbi folyamán a maradékot is elfogyaszthatjuk vagy készíthetünk belőle mást, egy jó recept segítségével. A felhasználatlan húst pedig szimplán kiadagolhatjuk és lefagyaszthatjuk, így bármikor kéznél lehet a megfelelő mennyiség, ha szükség lenne rá. A hús bizonyul általában a legdrágább hozzávalónak, így javasolt a héten akár többször is húsmentes étkezéseket beiktatni. Esetleg az adott étkezésre a hús felét valami más hozzávalóval helyettesíteni, például chillivel, babbal, gombával, tojással vagy különböző magvakkal, ezzel változatossá téve az ételt, és megtartva a megfelelő fehérjebevitelt.

Teljes kiőrlésű termékek és száraz áru esetében…

Bizonyos teljes kiőrlésű élelmiszereket, a szárított babot, a lencsét, a borsót nem a legdrágább élelmiszerek között tartjuk számon, így egy elég olcsó és remek forrásnak bizonyulnak a megfelelő tápanyag bevitelre. Akció alkalmával érdemes bevásárolni ezekből a kevésbé romlandó élelmiszerekből. Könnyen kihasználható a duzzadó képességük így nem feltétlen kell óriási mennyiségeket vásárolnunk belőle, hogy cserébe egy kielégítő adagot kapjunk vissza a pénzünkért. Ezek az élelmiszerek is lefagyaszthatók illetve sokáig tárolhatók, így bármikor elővehetők ha szükség van egy kis fehérje vagy rostdús köretre.

Csökkentsük az ökológiai lábnyomunk

Napi szinten rengeteg élelmiszer kerül a kidobásra, egy kis odafigyeléssel ez is megelőzhető. Érdemes a könnyen romlandó élelmiszerek – mint a halak, tengeri ételek, saláták, bogyók, friss fűszernövények – gyors felhasználása, ezért érdemes ezeket a hét elején fogyasztani. Ami kevésbé romlandó, azt nyugodtan hagyhatjuk a hét második felére, és a maradékot a már korábban említett módon fogyaszthatjuk vagy felhasználhatjuk. A többlet sült húst és párolt zöldségeket akár felhasználhatjuk rakott ételek készítéséhez.

Források:

https://www.eatright.org/