Az egészséges étkezés drága… gyakran hallani
Egy kis odafigyeléssel és előrelátó tervezéssel, bevásárlással rengeteg egészséges élelmiszer kerülhet az asztalra, mialatt megkíméljük a pénztárcánk a súlyos és felesleges kiadásoktól.
Tervezzünk

A kulcs a makronutriensben gazdag és költségbarát élelmiszer vásárláshoz, a megfelelő tervezés. Keressünk olyan recepteket, amelyek friss zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsrészeket és zsírszegény tej- és tejtermékeket tartalmaz. Érdemes figyelni az akciókat e termékek körül. Javasolt összehasonlítani az üzletláncok, az egyéni vállalkozások és a piacon fellelhető élelmiszerek árait és annak megfelelően választani. Tanácsos megnézni az egységárakat és az alapján dönteni, néha a kevesebb, több. Miután megtaláltuk a számunkra megfelelő termékeket, alakítsuk át őket egyszerű receptekké. Készítsünk grillezett, rostonsült sovány húsokat és halakat. Továbbá, a teljes kiőrlésű termékek és a zöldségek finomak és tápanyagban gazdagok már önmagukban is. Szükség szerint kiegészíthetjük egyéb hozzávalókkal a jobb és intenzívebb ízélmény érdekében. Például felhasználhatunk különböző olajokat és eceteket.
A bevásárlólista
Ajánlott az adott hétre bevásárlólistát készíteni és aszerint vásárolni. Priorizáljuk a heti költségvetésünk a nutriensben gazdag zöldségekre, gyümölcsökre, alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékekre, sovány húsokra és teljes kiőrlésű élelmiszerekre. Ahhoz, hogy a bevásárlólistánk megrövidüljön és ne költsünk többet a rendelkezésre álló heti keretnél, olyan ételeket tervezzünk az adott hétre, amelyek hasonló alapanyagokat tartalmaznak. Lehetőség szerint kerüljük az előrecsomagolt és feldolgozott ételeket, ugyanis ezek könnyen megdobják a költségeinket és nem éppen egészségesek.
Vegyük figyelembe az idényt
Vásároljunk az idénynek megfelelően zöldséget és gyümölcsöt, elősegítve a változatos étkezést. A helyi friss zöldség és gyümölcs az idényjellegének köszönhetően, intenzívebb ízű és általánosságban elmondható, hogy a sokasága miatt olcsóbb, mint az év más szakában.
Fagyasztott vagy konzerv élelmiszerek, mint alternatíva
Vannak esetek amikor a fagyasztott és konzerv élelmiszerek remek megoldásnak bizonyulnak, különösen akkor, ha a szezonális zöldség vagy gyümölcs nem elérhető, esetleg túl drága vagy csak nem szeretjük. A fagyasztott és konzerv zöldségek és gyümölcsök is ugyanolyan tápértékkel bírnak mint friss társaik, mivel a tartósítás és a fagyasztás folyamata segít megőrizni a tápértéküket. Bizonyos esetekben az effajta élelmiszerek olcsóbbak is. Minden esetben ellenőrizzük ezeket a termékeket vásárlás előtt, ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot, vagy sót!
A húspult előtt állva…
Nagy akció esetén érdemes fontolóra venni a nagyobb mennyiségben történő bevásárlást az adott húsféléből. Az előretervezésnek köszönhetően, a hétre akár 3-4 étkezést is biztosíthatunk. A túl nagy mennyiség miatt sem kell aggódni, a hét későbbi folyamán a maradékot is elfogyaszthatjuk vagy készíthetünk belőle mást, egy jó recept segítségével. A felhasználatlan húst pedig szimplán kiadagolhatjuk és lefagyaszthatjuk, így bármikor kéznél lehet a megfelelő mennyiség, ha szükség lenne rá. A hús bizonyul általában a legdrágább hozzávalónak, így javasolt a héten akár többször is húsmentes étkezéseket beiktatni. Esetleg az adott étkezésre a hús felét valami más hozzávalóval helyettesíteni, például chillivel, babbal, gombával, tojással vagy különböző magvakkal, ezzel változatossá téve az ételt, és megtartva a megfelelő fehérjebevitelt.
Teljes kiőrlésű termékek és száraz áru esetében…
Bizonyos teljes kiőrlésű élelmiszereket, a szárított babot, a lencsét, a borsót nem a legdrágább élelmiszerek között tartjuk számon, így egy elég olcsó és remek forrásnak bizonyulnak a megfelelő tápanyag bevitelre. Akció alkalmával érdemes bevásárolni ezekből a kevésbé romlandó élelmiszerekből. Könnyen kihasználható a duzzadó képességük így nem feltétlen kell óriási mennyiségeket vásárolnunk belőle, hogy cserébe egy kielégítő adagot kapjunk vissza a pénzünkért. Ezek az élelmiszerek is lefagyaszthatók illetve sokáig tárolhatók, így bármikor elővehetők ha szükség van egy kis fehérje vagy rostdús köretre.
Csökkentsük az ökológiai lábnyomunk
Napi szinten rengeteg élelmiszer kerül a kidobásra, egy kis odafigyeléssel ez is megelőzhető. Érdemes a könnyen romlandó élelmiszerek – mint a halak, tengeri ételek, saláták, bogyók, friss fűszernövények – gyors felhasználása, ezért érdemes ezeket a hét elején fogyasztani. Ami kevésbé romlandó, azt nyugodtan hagyhatjuk a hét második felére, és a maradékot a már korábban említett módon fogyaszthatjuk vagy felhasználhatjuk. A többlet sült húst és párolt zöldségeket akár felhasználhatjuk rakott ételek készítéséhez.
Források:

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!