Mi is a korszerű fogyókúra?

A korszerű fogyókúra lényegében egy életstílus, ami egy komplett életmódváltást előz meg, akik sikeresen és egészségesen szeretnének súlyt leadni. Nincsenek benne csodaszerek, nem lehet időszerűen mondjuk napokig, hetekig csinálni. Két dolog szükséges hozzá, a folyamatosan fenntartott motiváció és a tudatos étkezés betartása.

Ez mit is jelent pontosan?

Az egészséges fogyókúrát nem lehet siettetni, ugyanis a gyorsan bekövetkező fogyás egészségügyi kockázattal járhat. A korszerű fogyókúra alapelvei szerint, nem csökkenhet jelentősen a zsírmentes testtömeg, nem alakulhat ki anyagcsere-probléma, nem okozhat éhségérzetet és emellett megfelelő a tápanyag ellátottság, mindezt úgy elérve, hogy csökken az energia bevitel és testtömeg vesztést idézünk elő. A havonta javasolt maximális súlyvesztés mértéke a 2 kilogramm.

Hogyan valósítható ez meg?

Az élelmiszerekben található tápanyagok szolgáltatják a szervezet számára az építőanyagokat, a megfelelő működésre ösztökélik az anyagcsere-folyamatokat. Ilyen tápanyagnak a fehérje, a szénhidrát, a zsír, az ásványi anyagok és a vitaminok számítanak. Energiát azonban csak három csoport, a szénhidrát, a fehérje és a zsír szolgáltat. Így alapból az a feltételezés, hogy önmagában csak a szénhidrát okolható a testtömeg gyarapodásért, helytelen. Míg a vitaminok és az ásványi anyagok az anyagcsere folyamatokban töltenek elsődleges szerepet.

Tehát minden táplálék, független attól, hogy szilárd vagy folyékony a halmazállapota, energiaforrásnak minősül. Az energiatartalom használt mértékegysége a kilokalória (kcal) vagy hétköznapibb nevén, kalória.

Minden étel és élelmiszer más és más kalória tartalommal bír. Egy banán esetében ha, az energia tartalma 100 kalória, akkor az azt jelenti, hogy annak a banánnak az elégetése során 100 kalória szabadul fel, amit a szervezet felhasználhat a működése szabályozásához. Az alapvető tápanyagok esetében, a zsírok kétszer annyi kalóriát tartalmaznak, mint a szénhidrátok és a fehérjék. Ebből következően a magas zsírtartalmú ételek, élelmiszerek magasabb kalória tartalommal bírnak, mint például egy üres tészta természetesen azonos mennyiségben.

Minden kalória, energia, azonban vannak olyan energiaforrások, amelyek nem annyira hasznosak a számunkra, ezeket hívjuk üres kalóriáknak. A név pusztán azt jelenti, hogy az energián kívül és az élvezeti értéken kívül mást nem ad a szervezetnek, azaz fogyasztásuk nem kifejezetten ajánlott, ilyenek a finomított cukrok és az alkohol.

Testünk hasonlóan működik a robbanómotor alapelveihez, vagyis a motor üzemanyag égetése révén biztosítja a működéshez szükséges energiát. Az emberi szervezet ugyanezt teszi, a táplálék elégetésével, amely az életműködéshez és a létfenntartáshoz szükséges. Ebből az következik, hogyha több energiát viszünk be a táplálékkal, mint amire szükségünk van, elhízunk.

A megfelelő és kiegyensúlyozott kalória bevitelhez, egy azzal kompatibilis életritmus kialakítása szükséges. Ez a válogatott alapanyagokból történő ételkészítést, étkezést és a rendszeres fizikai aktivitást jelenti elsősorban. Az egészséges fogyókúrához javasolt kalória mennyiség napi 500-al csökkentendő, az eddig bevitt mennyiségekhez képest. Egy egészséges fogyókúra összeállításához mindenképp ajánlott egy regisztrált dietetikussal konzultálni, aki a személyes preferenciákra szabva állítja össze az étrendet, ügyelve az egészségünkre a testi és szellemi jólétünkre.

Források:

https://www.eatright.org/

Kapcsolódó tartalom: