A másnaposságot azt hiszem, nem kell senkinek sem bemutatni, aki valaha bulizott már alkohollal karöltve. Szórakoztató hajnalba vagy reggelbe nyúló bulikon részt venni a barátainkkal, de általában ennek megvan a maga böjtje másnap, még pedig a másnaposság formájában.

Másnaposság

A másnaposság egy tünetegyüttes, ami masszív alkohol fogyasztást követően jelentkezik. Ezek a tünetek változatosak lehetnek személytől függően. A leggyakoribb tünetek közé a fejfájást, a fáradtságot, az ingerlékenységet, a kiszáradást, a szédülést és a hányingert soroljuk, de bizonyos esetekben izomgörcsök is jelentkezhetnek. A tünetek erőssége általában egyenesen arányos az elfogyasztott alkohol mennyiségével.

A társadalom egy része szentül állítja, hogy létezik olyan étel/ital, amely gyógyítja a másnaposságot. Azonban a tudomány oldala felől közelítve, nem létezik effajta gyógyír, viszont bizonyos élelmiszerek valóban segíthetnek enyhíteni/megelőzni a tüneteket. Így ebben a cikkben megpróbáltam összegyűjteni a legjobb megoldásokat és a közhiedelemben keringő tévhiteket, a másnaposság kezelését illetően.

Legjobb alternatívák

Mielőtt neki esünk a hűtőszekrénynek a legzsírosabb ételek után, vagy a „kutyaharapást szőrével” elvét követve még több alkoholt kezdenénk fogyasztani, érdemes fontolóra venni egyéb opciókat.

Sportitalok/elektrolittal dúsított folyadékok

A másnaposság elmulasztása a megfelelő hidratációval kezdődik. Mivel az alkohol diuretikus (vízhajtó) tulajdonsággal bír, ezért többet ürítünk, ami kiszáradáshoz vezet. A másnaposság ideje alatt a bekövetkezett kiszáradás az elektrolit szint csökkenéssel is jár.

A sportitalok, a kókuszvíz vagy az elektrolittal dúsított folyadékok megfelelő választás lehet, közvetlen elalvás előtt, vagy közvetlenül ébredés után, ezzel pótolva a megfelelő folyadék és elektrolit mennyiséget.

Egy jó támpont lehet az is, ha az éjszaka alatt koncentrálunk a megfelelő víz mennyiségre (azon belül is a szódavízre, mivel egyes tanulmányok szerint gyorsítja az alkohol metabolizációt). Ajánlott minden alkoholos ital között fogyasztani egy pohárvizet, ezzel segítve a testünk a másnap és a fejfájás elkerülésére/enyhítésére.

Lazac

Az alacsony B6- és B12-vitamin szint felerősítheti a másnaposság tüneteit. Szerencsére a lazac gazdag mindkét vitaminban, segítve ezzel vissza lendülni a megszokott kerékvágásba, elsőre ugyan furcsán hangzik, azonban a lazac beépítése a diétánkba nagyban hozzájárulhat az enyhébb lefolyású másnaposságban mindamellett, hogy bizonyított gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Mangó és más gyümölcsök

Bizonyíték áll rendelkezésre azt illetően, hogy a természetes formában fellelhető cukrok a mézben és egyéb gyümölcsökben elősegítik az alkohol gyorsabb és hatékonyabb eltávolítását a szervezetből. Érdemes mangóval, szőlővel, naranccsal, körtével, banánnal próbálkozni. A görög- és sárgadinnye is egy jó választás lehet, hiszen magas a folyadéktartalma.

Az „ízetlen ételek”, mint kategória

A banán, a rizs, az almaszósz és a pirítós könnyen emészthető, amit gyakran ajánlunk azoknak, akik nem érzik jól magukat, különösképp, akiknek gyomorbántalmaik, hasmenésük, hányingerük van, vagy csak szimplán nehezen megy másnaposan letuszkolni bármit is. Ezek az élelmiszerek az emészthetőség mellett jócskán tartalmaznak szénhidrátot, ami segíthet megnyugtatni a felkavarodott gyomrot és rendbe hozni a vércukor és véralkohol értékeket. A banán emellett értékes kálium forrás, amire a szervezetünknek szüksége van, ha alacsony az elektrolit szint az alkohol fogyasztás következtében.

Gyömbér

A gyömbérről köztudott, hogy hányinger csökkentő hatása van, ezért beépítve a másnapi étkezésünkbe nagy segítségére válhat a gyomrunknak és közérzetünknek. Fogyasszuk nyersen, por formájában, hozzáadva az ételhez, gyömbérteaként, vagy szimplán reszeljünk egy keveset a turmixunkba.

Tojás és avokádó

A tojás és az avokádó is egy megfelelő választás lehet a másnaposság ideje alatt. A tojásban található fehérjék könnyen emészthetőek, enyhítve ezzel a gyomrunkra háruló feladatot. Különösképp reggel ajánlott, hiszen ekkor a legerősebb a hányinger és a gyomorbántalom. Érdemes kerülni a tojást zsíros ételekkel, mint például a vaj, növényi olajok, vagy zsíros húsok, húsrészek. Hiszen a zsíros ételek tovább fokozhatják az érzékenységét a gyomrunknak.

Az avokádó is egy kiváló kálium forrás, emellett relatíve magas az energiatartalma, így könnyebben indulhat vele a nap. Azonban egyeseknél a zsírtartalom nem feltétlen ajánlott, hiszen ingerli az emésztőrendszert, ezért érdemes kisebb mennyiséget fogyasztani.

Zab

A zab egy tökéletes másnapos étel lehet, mivel rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amit az alkohol kivont azt megelőzően a szervezetünkből. Az USDA adatbázisa szerint, a zab gazdag kalciumban, magnéziumban, vasban, kiváló niacin és folát forrás. Ezenfelül értékes élelmi rostokat is tartalmaz, mint a béta-glükán, mely gyulladáscsökkentő hatással is bír. A zabhoz adva banánt, datolyát, mézet pedig extra energiát biztosít számunkra.

Sötétzöld levelű zöldségek

Segíthetnek egy masszív alkoholizálást követő hasmenésben vagy székrekedésben a rost és tápanyagtartalmuk miatt.

Zöld tea

Ha másnap gyomorbántalmakkal kell az illető, akkor érdemes elkerülni a kávéfogyasztást, hiszen a magas koffein tartalmú italok további gyomorpanaszokat okozhatnak. Természetesen vitathatatlan a zöld tea koffein tartalma, viszont jóval lassabban szívódik fel, mint a kávéban található koffein, ezáltal egy megfelelő alternatívát biztosítva a koffeinfüggők számára. Emellett a szénsavas víz mellett a zöld tea is felgyorsítja az alkohol metabolizációt és védőhatást biztosít a máj számára.

Friss zöldség és gyümölcslevek

Nem csak megfelelő mennyiségben tartalmaznak folyadékot, de tápanyagokban, antioxidánsokban és elektrolitokban is gazdagok. Különösképp nagy segítség lehet a mielőbbi „felépülésben”.

Mit kerüljünk?

Jó pár mítosz övezi a másnaposságot. Rengeteg praktika áll a rendelkezésünkre, hogy elmulasszuk a kínzó tüneteket, azonban egyes trükkök csak kellemetlenebbé teszik a másnapot. Mit érdemes elkerülni?

A további alkohol fogyasztást

Nem, a „gyógysör” nem fog segíteni. A reggeli felkelés után ismételt alkoholfogyasztás talán ahhoz köthető, hogy enyhíti a tüneteket, viszont ezzel csak elodázzuk a másnapot. A teória szerint, a másnaposság a vér alkohol értékéhez köthető (nem csak ahhoz!), ami az előző este utáni alkoholfogyasztás következtében extrém alacsony az esetek döntő többségében. Így nem leszünk jobban, csak a kedélyállapotunkon javít, mindaddig még a testünk fel nem dolgozta a bevitt alkohol mennyiséget, aztán a mókuskerék kezdődik elölről.

A zsíros ételek fogyasztását

A zsírban dús ételek fogyasztása lassítja a vérbe jutó alkohol felszívódását. Azonban csak akkor, ha az alkoholfogyasztás megkezdése előtt fogyasztjuk el ezeket a zsíros ételeket. Másnap reggel fogyasztva, azonban az érzékeny emésztőrendszert alaposan megterhelheti.

Egyes ételek segíthetnek a másnaposságban, míg mások nem, érdemes leginkább a másnaposság megelőzésével, mintsem a tüneti kezeléssel foglalkozni. Íme pár tipp:

  • Maradjunk hidratáltak, fogyasszunk vizet minden alkoholos nedű elfogyasztása között!
  • Együnk mielőtt inni kezdenénk, ezzel lassítva az alkohol felszívódást, csökkentve a másnap erőteljes hatásait.
  • Aludjunk eleget, hiszen a kialvatlanság is nagyban közrejátszik az erősebb tünetek létrejöttében.

Összegzés

Számos élelmiszer és innivaló segíthet a másnaposság enyhítésében. A legjobb tippek, hogy figyeljünk a folyamatos folyadék fogyasztásra, az elektrolit pótlásra, mialatt megfelelő mennyiségű és minőségű energiát biztosítunk a szervezetünknek, megkímélve az emésztőrendszerünket, és ha étkezünk, mindenképpen az alkoholfogyasztást megelőzve tegyük azt.

Források:

https://www.liver.theclinics.com/article/S1089-3261(12)00085-2/abstract
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/hup.2600
https://www.mdpi.com/2077-0383/9/3/823
https://health.clevelandclinic.org/5-foods-that-can-beat-your-holiday-hangover/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5894779/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426994/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4813215/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4847061/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3293068/

Kapcsolódó tartalom: