A szemünk előtt rejtőzve…
A cukrok alapvetően kétféleképpen fordulhatnak elő az élelmiszerekben, természetes és hozzáadott formában. A természetes cukrok az élelmiszerben természetes módon megtalálhatóak, melyeknek fogyasztása biztonságos és nem is feltétlen kell kerülni. Az élelmiszer fajtájától függően változhat a természetes cukortartalom, például más egy őszibarackban és egy sütőtökben megtalálható mennyiség. Elsősorban zöldségekben, gyümölcsökben, rost dús élelmiszerekben és tejtermékekben találkozhatunk velük.
Az egészségre gyakorolt negatív hatást a hozzáadott cukrok és a nagy mennyiségben történő fogyasztásuk okozza, ezért a modern diéták javasolják a kerülését. A hozzáadott cukrokat az élelmiszer készítés folyamata során adják hozzá, hogy kiemeljék az ízeket, más állagot adjanak a terméknek, vagy, hogy tartósítsák azt. Általában egyszerű cukrokból vagy azok keverékéből áll, mint a szacharóz, glükóz, fruktóz. A legeredményesebb módja, hogy csökkentsük a bevitelt, kerülnünk kell a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, de ha már előrecsomagolt élelmiszert vásárolunk, érdemes jól megnézni mi is található benne, ugyanis az előre csomagolt élelmiszerek 74%-a tartalmaz valamilyen formában hozzáadott cukrot.
Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy a hozzáadott cukor a süteményekben és az előre csomagolt tortákban található, azonban ez tévedés. Rengeteg olyan termékben is megtalálhatók, amikről nem is feltételeznénk, akár kenyerekben, savanyú szószokban, ketchupban, dresszingekben, mártásokban. Egyes élelmiszerek ráadásul becsapósak is lehetnek, hiszen a csomagoláson nagy hívogató betűkkel van feltüntetve, hogy „egészséges”, azonban tömve van hozzáadott cukorral. Így hiába kerüljük, az élvezeti termékeket és a desszerteket, nagy eséllyel így is jóval nagyobb mennyiséget viszünk be a kelleténél.
Mégis honnan tudom, hogy hozzáadott cukrot fogyasztok?
Természetesen a címke információról, viszont a hozzáadott cukrok különböző formákban lehetnek jelen, ezért nehéz eligazodni a címke vagy az összetevők információin. Legalább 61 különböző fajtája lehet az élelmiszerekben, melyek egyszerűen vagy nehezen felismerhetőek. Egyszerűen felismerhető például szacharóz, magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, maltóz, glükóz, rizsszirup.
A címkének kötelezően fel kell tüntetni a cukortartalmat ugyan, de azt nem, hogy mennyi is származik hozzáadott cukorból, ami nehézkessé teszi megbecsülni a természetes cukortartalmat, és hogy mennyi hozzáadott formát is fogyasztunk valójában.
Mennyi a megfelelő mennyiség?
A sóval és a különböző zsiradékokkal ellentétben nincsen meghatározva a napi ajánlott mennyiség (RDA) az élelmiszercímkén. Az American Heart Association (AHA) ajánlása alapján a napi maximális fogyasztandó hozzáadott cukor nők számára 6 teáskanálnyi (25 g), férfiak számára 9 teáskanálnyi (38 g), míg gyerekek esetében 3-6 teáskanálnyi (12-25 g) az ajánlott. Gyerekek esetében változó, hiszen más lehet az életkor és az életkorhoz kötött szükséges energia mennyiség. Elsőre soknak tűnhet a maximális ajánlott mennyiség, de gondoljuk csak végig egy 0,33-as üdítőben akár 11 teáskanálnyi (46,2 g) mennyiség is lehet.
Azonban nem csak az üdítők és az édes péksütemények bírhatnak magas cukortartalommal, ilyen termékek lehetnek az ízesített joghurtok, a különböző reggeliző pelyhek, szeletek és a különböző gyümölcslevek melyek magas, akár 100%-os vitamin tartalmat hirdetnek a csomagolásukon. Így mindig nézzünk szét, mielőtt vásárolunk, részesítsük előnyben természetes formájukban az élelmiszereket.

Pár hozzáadott cukor, amikkel találkozhatunk az élelmiszerekben:
- Agavé szirup
- Barbados cukor
- Maláta
- Árpa malátaszirup
- Répacukor
- Barna cukor
- Nádcukor
- Karamell
- Porcukor
- Kókuszpálmacukor
- Kókusz(virág)cukor
- Kukorica édesítő
- Kukoricaszirup
- Datolyacukor
- Dextrin
- Dextróz
- Glükóz
- Glükóz-fruktóz szirup
- Keményítőszirup
- Fruktóz
- Szőlőcukor
- Méz
- Invertcukor
- Malátaszirup
- Maltodextrin
- Maltol
- Maltóz
- Mannóz
- Juharfaszirup
- Melasz
- Pálmacukor
- Rizsszirup
- Szacharóz
- Cirokszirup
- Natív cukor
Források:

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!