Gyakran találkozhatunk ezzel a két fogalommal, hogy prebiotikum és probiotikum reklámokban, plakátokon és különböző termékeken, nevük ugyan hasonló azonban teljesen mást testesítenek meg.

Prebiotikumok

Lényegében ez egy élelmiszer összetevő, egy olyan fajta élelmi rost (legfőképp a vízben oldódók) ami emésztetlenül halad át az emberi szervezeten és jótékony hatást fejt ki a szervezetünkre, azáltal hogy táplálékul szolgálnak a probiotikus baktérium fajoknak és szelektíven fokozzák a szaporodásukat és aktivitásukat a vastagbélben, kolonizálva azt. A prebiotikumok az egyedüli táplálék források ezen baktériumoknak számára!

Nagy számban vannak jelen az élelmi rostban gazdag élelmiszerekben, mint például a zöldségek, gyümölcsök, és a teljes kiőrlésű lisztek és pékáruk.

Élettani hatásai a szervezetre leginkább közvetett módon történik, mint sem közvetlen. Ez leginkább abban keresendő, hogy a probiotikus baktériumoknak szolgálnak táplálékul, melyek kedvezően hatnak az egészségünkre. Így ha közvetve is, de kéz a kézben járnak a probiotikumokkal, fent tartják a beleink egészségét, jobbá teszik az emésztésünk és egy erős antibiotikum kúra után segítenek újra elszaporítani ezeket a baktériumokat.

Prebiotikum szempontjából a szoptatás rendkívül fontos. Ugyanis szoptatás esetén a pici az anyatejben található cukrokon keresztül találkozik először vele, elégtelen anyatej termelés esetén különböző bébi formulák is tartalmaznak megfelelő mennyiségben.

Probiotikumok

Olyan élő mikroorganizmusok, amelyek képesek az emberek és egyes állatok bélcsatornájában kolonizálódni és szaporodni, ezáltal jótékonyan befolyásolva a gazdaszervezet egészségi állapotát. Fajtájukat tekintve tejsav vagy bifido baktériumok. A probiotikus tejsavbaktériumok eljutnak a táplálkozás és emésztés során a vastagbélig, majd annak falán megtapadva szaporodnak.

Vannak olyan fajták, amelyeknek csak kis része jut el a belekbe, és ott nem telepednek meg (ún. tranzitutasok), néhány hét után kiürülnek a szervezetből vagy elpusztulnak. Ezen fajták azért hasznosak, mert segítik az adhéziót, és a rothasztó csírák visszaszorítását. Probiotikumban gazdag élelmiszerek közé a fermentált, erjesztett élelmiszerek, mint például a joghurt, a savanyított káposzta és a savanyított tejtermékek (gouda sajt) sorolhatók. A tejtermékek probiotikussá tehetők, ha a starter kultúrát kiegészítjük probiotikus baktériumokkal. Azok, akik kiegyensúlyozottan és változatosan táplálkoznak, megfelelő mennyiségben fognak bejutatni pre és probiotikum baktériumokat, így nincs szükség külön szupplementációra.

Különböző tanulmányok rávilágították arra, hogy a probiotikumok egészségesebbé tehetik az emésztésünk. Egy 2017-ben készült kutatás szerint, aki az antibiotikum kúra mellett szedett probiotikumot is, az 60%-al csökkentette a rizikóját az antibiotikum által kiváltott hasmenésnek, mint mellékhatásnak.

Egy másik 2014-es kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a probiotikumok segítenek megelőzni a nekrotizáló enterocolitist a koraszülötteknél.  Leginkább azonban emésztőrendszeri működészavar esetén javallott az alkalmazásuk. Például irritábilis bél szindrómában (IBS) a probiotikumok enyhítették és javították a tüneteket. Azonban a kutatás felhívja a figyelmünket arra, hogy tisztázatlan maradt melyik probiotikum fajta volt szignifikánsan előnyös vagy effektív.

Mindenképpen konzultáljunk szakorvossal és dietetikussal a probiotikumokkal kapcsolatban, a felelőtlen és mértéktelen fogyasztás mellékhatásokkal járhat. Chron betegek esetében akár felerősítheti a fent álló tüneteket, gyengült immunrendszer esetén akár fogékonyabbá és sebezhetőbbé tehetik a szervezetet.

Források:

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5319175/
nccih.nih.gov/health/probiotics/introduction.htm
eatright.org/food/vitamins-and-supplements/nutrient-rich-foods/prebiotics-and-probiotics-creating-a-healthier-you
gut.bmj.com/content/59/3/325.short
cochrane.org/CD006095/IBD_use-probiotics-prevent-clostridium-difficile-diarrhea-associated-antibiotic-use
onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ebch.1976