A szőlőnek mint gyümölcsnek és növénynek fajtától függően vannak közös jellemzőik, ezek közé tartozik a fás szár, és a fürtös termés. Rengeteg színben és formában képesek pompázni, jellemző a fekete, a zöld, a kék, a lila, a piros, a rózsaszín és a fehér szín. Különböző fajták, nem tartalmaznak magokat sem. Emellett egy igen sokrétűen felhasználható gyümölcs, készülhet belőle, gyümölcslé, lekvár, bor, mazsola és olaj.

szőlőfürtök különböző szőlőfajtákkal

Miért is érdemes fogyasztanunk?

Amellett hogy finom, a benn található tápanyagok széles körben kínálnak olyan összetevőket, amik különböző betegségek prevenciójában hivatottak segíteni, például: rák, szívbetegségek, magas vérnyomás, stroke, érelmeszesedés, szorulás szívritmus zavarok, szemgyulladások.

Az egyik ilyen kiemelendő tápanyag a rezveratrol (leginkább a vörös szőlő héjában fordul elő és a vörösborban) amely a rák, szív és érrendszeri megbetegedések és különböző gyulladások kialakulásának prevenciójában vesz részt (legutóbbiban a flavonoid alapú quercetin is szerepet játszik). Tudományosan még ez ugyan nincs alá támasztva, azonban folyamatosan zajlanak az erre irányuló kutatások, pozitív eredményeket elérve, az említett betegség csoportoknál. Az Amerikai útmutató és az American Heart Association kiemeli a borfogyasztás jótékony hatását, amely kedvezően hathat a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzősében. Azonban a túlzott borfogyasztás, az alkohol tartalom miatt káros, így a kulcs a mértékletességen rejlik. Nőknek 1 még férfiaknak 2 pohár a maximális javasolt mennyiség naponta.

Emellett egy rendkívül jó vízben oldódó élelmi rost forrásnak bizonyul ezzel elősegítve a szorulás oldását, a bél motilitását, a koleszterinszint csökkentését, ugyanis kevesebb koleszterin képes felszívódni és részt venni az enterohepatikus körforgás állandóságában. Mivel több koleszterin ürül, így a szervezetnek újra szintetizálni kell a koleszterint, amit a véráramból von ki, tehát a vér koleszterin szintje csökken. Továbbá a szőlő kiváló káliumforrás, így rendszeres fogyasztás esetén képes csökkenteni a magas vérnyomást és a csonttömeg vesztés mértékét. Nem utolsó sorban gazdag vitaminokban (A és B) és antioxidánsokban (luteinben és zeaxantinban melyek szemünk épségéért felelnek).

A szőlő a cukorbetegségben:

A szőlőnek rendkívül magas a cukortartalma. 100 gramm szőlő
80 grammnyi vizet
69 kcal-t
0,7 grammnyi fehérjét
0,1 grammnyi zsiradékot
0,9 grammnyi élelmi rostot
és 18,1 grammnyi szénhidrátot tartalmaz (amiből 15 grammnyi cukor).

Így rendszeres vagy nagy mennyiségben történő fogyasztása számukra veszélyes lehet, nem csak a magas cukortartalma, de a cukor fajtája miatt is ami egy gyorsan felszívódó típus. A szőlőben található szőlőcukorhoz mérik az ételek különböző glikémiás indexét. A közelmúltban születtek tanulmányok, hogy a rendszeres szőlő fogyasztás (hetente maximum 3 adag) segíthet megelőzni a kettes típusú diabétesz kialakulását az erre hajlamos személyeknél de ez nem vehető készpénznek, ehhez egy kiegyensúlyozott diéta és életmód is szükséges.

Az amerikai diabétesz társaság javasolja a cukorbetegeknek a mértékletes szőlő fogyasztást, mindaddig amíg felügyelve és számolva van a szénhidrát mennyisége az adott étkezéshez kötötten és nem lépjük túl a maximális szénhidrát keretet. Jó azonban ezzel elővigyázatosnak lenni, érdemes konzultálni, egy diabetológussal és egy dietetikussal ezzel kapcsolatban akik segítenek beilleszteni a szőlőfogyasztást az étrendünkbe. A kulcsszó itt is, a mértékletesség!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28758919
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27058985
https://www.eatright.org/health/diseases-and-conditions/diabetes/understanding-diabetes?fbclid=IwAR3gD4-DLXdC-XzLyrBr8l2pscOJjWUiNYX3FNHZmEmDrj7Prq2hSmDFa9k
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24500760
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174683/nutrients
https://www.bmj.com/press-releases/2013/08/29/researchers-find-link-between-blueberries-grapes-and-apples-and-reduced-ri