A „méregtelenítés” vagy detoxikáció, nem azt jelenti, hogy egy szigorú diétához ragaszkodunk, inkább arra érdemes koncentrálni, hogyan tudjuk a testünkben lejátszódó természetes tisztító folyamatokat segíteni. Eme pár tipp követése, segítséget nyújthat a szervezetünk számára a tisztulásban, kialakítva egy jobb közérzetet és fenntartva az egészséget.

Tippek az „öntisztuláshoz”

  • Maradjunk hidratáltak, fogyasszunk tiszta vizet.
  • Fogyasszunk legalább 5-9 adagnyi zöldséget és gyümölcsöt (lehetőleg természetes formájában) naponta
  • Fogyasszunk több élelmi rostot ezzel segítve a beleink folyamatos motilitását. Élelmi rost dús élelmiszernek a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű pékáruk és a malomipari termékek számítanak.
  • A diétánkba építsük bele a keresztesvirágú zöldségeket és gyümölcsöket, mint a brokkoli, kelbimbó, articsóka, fokhagyma, hagyma, póréhagyma, piros bogyós gyümölcsök és a zöld tea, ugyanis ezek az élelmiszerek segítik a különböző szervek, különböző tisztító folyamatait. Természetesen nem szabad túlzásba esni a fogyasztásukkal.
  • Fogyasszunk megfelelő mennyiségben és minőségben a sovány húsrészeket, melyek gazdagok fehérjében, mivel kritikus, hogy ellássuk a szerveztünk az optimális glutation mennyiséggel, ami a testünk legfőbb detoxikáló enzime.
  • Érdemes dietetikussal vagy orvossal egyeztetni multivitamin és ásványi anyag alapú tabletta szedéséről, hiszen jótékonyan hozzájárulnak a testünk ezen funkcióihoz.
  • Fogyasszunk természetes módon fermentált élelmiszereket, mint a kefir, joghurtok, kimchi, savanyú káposzta vagy szedjünk egy jó minőségű probiotikumot, a bélrendszerünk egészségéért.

Ne féljünk, kérjünk segítséget szakembertől! Keressünk fel egy dietetikus vagy orvost, aki készségesen rendelkezésünkre áll és elmagyarázza a szerveink által végzett tisztító és kiválasztó folyamatokat. Kérjünk tőlük tanácsot a megfelelő diétát, étkezést és életmódot tekintve.

Legvégül pedig, kerüljük a különböző divatdiétákat, vagy az éppen népszerű tisztító kúrákat, hiszen mindenféle tudományos kutatást mellőznek, és elég magas a kockázat, hogy többet árt, mint használ.

Források:

https://www.eatright.org/

Kapcsolódó tartalom: