A „méregtelenítés” vagy detoxikáció, nem azt jelenti, hogy egy szigorú diétához ragaszkodunk, inkább arra érdemes koncentrálni, hogyan tudjuk a testünkben lejátszódó természetes tisztító folyamatokat segíteni. Eme pár tipp követése, segítséget nyújthat a szervezetünk számára a tisztulásban, kialakítva egy jobb közérzetet és fenntartva az egészséget.
Tippek az „öntisztuláshoz”
- Maradjunk hidratáltak, fogyasszunk tiszta vizet.
- Fogyasszunk legalább 5-9 adagnyi zöldséget és gyümölcsöt (lehetőleg természetes formájában) naponta
- Fogyasszunk több élelmi rostot ezzel segítve a beleink folyamatos motilitását. Élelmi rost dús élelmiszernek a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű pékáruk és a malomipari termékek számítanak.
- A diétánkba építsük bele a keresztesvirágú zöldségeket és gyümölcsöket, mint a brokkoli, kelbimbó, articsóka, fokhagyma, hagyma, póréhagyma, piros bogyós gyümölcsök és a zöld tea, ugyanis ezek az élelmiszerek segítik a különböző szervek, különböző tisztító folyamatait. Természetesen nem szabad túlzásba esni a fogyasztásukkal.
- Fogyasszunk megfelelő mennyiségben és minőségben a sovány húsrészeket, melyek gazdagok fehérjében, mivel kritikus, hogy ellássuk a szerveztünk az optimális glutation mennyiséggel, ami a testünk legfőbb detoxikáló enzime.
- Érdemes dietetikussal vagy orvossal egyeztetni multivitamin és ásványi anyag alapú tabletta szedéséről, hiszen jótékonyan hozzájárulnak a testünk ezen funkcióihoz.
- Fogyasszunk természetes módon fermentált élelmiszereket, mint a kefir, joghurtok, kimchi, savanyú káposzta vagy szedjünk egy jó minőségű probiotikumot, a bélrendszerünk egészségéért.
Ne féljünk, kérjünk segítséget szakembertől! Keressünk fel egy dietetikus vagy orvost, aki készségesen rendelkezésünkre áll és elmagyarázza a szerveink által végzett tisztító és kiválasztó folyamatokat. Kérjünk tőlük tanácsot a megfelelő diétát, étkezést és életmódot tekintve.
Legvégül pedig, kerüljük a különböző divatdiétákat, vagy az éppen népszerű tisztító kúrákat, hiszen mindenféle tudományos kutatást mellőznek, és elég magas a kockázat, hogy többet árt, mint használ.
Források:
Kapcsolódó tartalom:

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!