Mit érdemes tudni várandósság előtt?

A terhesség tervezése előtt érdemes konzultálni dietetikussal, aki segít majd elérni az optimális testsúlyt, mire a leendő anyuka áldott állapotba kerül. A terhesség alatti súlygyarapodás elkerülhetetlen. Nem egyenletes ütemű, hanem az elején kisebb, majd egyre nagyobb mértékű. Optimális esetben 10-12 kg a szülésig felhalmozott többlet.

A súlyfelesleget hordozók esetében fontos, hogy leadják túlsúlyukat, ugyanis több szövődmény alakulhat ki azoknál, akik nagyobb testtömeggel indulnak neki a várandósság hónapjainak. Nem kell kettő helyett enni, ez egy téves meglátás, azonban az energia igény nőni fog, így növelni kell a bevitt energia mennyiségét, ugyancsak az ásványi anyag, fehérje, rost és vitamin mennyiségét, különösképp a folsavét.

A kismama a terhesség során kerülhet olyan helyzetbe ahol kívánóssá válik. Lehet olyan ételeket fog megkívánni, amiket előtte utált vagy éppen fordítva, olyan fogásokat utasít el, amiért addig rajongott. Így a különböző nyersanyagokat nem szabad tiltani, hiszen sosem tudhatjuk, mikor fordul a kocka. Ügyelnünk kell a megfelelő mennyiségre, arányra és az evés gyakoriságára.

Tippek várandósság idejére

  • Fontos, hogy az étkezésünk változatos legyen az anya kedélyét és a magzat fejlődését figyelembe véve. Törekedjünk arra, hogy mindenféle ételcsoportból kerüljön mindennap az asztalra, ne féljünk kipróbálni új alapanyagokat és ételkészítési módszereket.
  • Részesítsük előnyben a növényi zsiradékot az állatival szemben és azt használni az ételkészítéshez melyek, gazdagok omega-3 és omega-6 zsírsavakban. Engedjünk nagyobb teret a zsírszegény sütési és főzési módoknak és próbáljunk meg odafigyelni a rejtett zsírtartalomra, amit a húsrészek és tejtermékek tartalmaznak.
  • Nehéz ugyan megállni, de érdemes. Korlátozzuk a desszertfogyasztást heti 1-3 alkalomra és akkor is csak befejező fogásként. Kevés zsírt, cukrot, mézet tartalmazzon. A töltelék legyen gyümölcs vagy túró alapú.
  • Kerüljük a só fogyasztást!
  • Naponta fogyasszunk fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket (kefir, joghurt, túró, sajt). A tejtermékek nélkülözhetetlen fehérje, vitamin és ásványi anyag forrás, ügyeljünk azonban a rejtett zsírtartalomra, válasszuk a sovány fajtákat!
  • Egyes húsforrások nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyagtartalommal bírnak. Emellett értékes a zsírsav-összetételük és minőségi fehérje források. Fogyasszuk őket naponta, ügyelve, hogy minél több húsféle forduljon meg a tányérunkon. Tengeri halat heti 1-2 alkalommal, tojás 3-5 darabot hetente, májat havi 2-3 alkalommal fogyasszunk!
  • Lehetőleg naponta többször fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, törekedjünk a változatosságra. Akár frissen, mély hűtve, savanyítva. Kis étkezésekre, salátának, köretnek, főzeléknek – sűrítve, sűrítés nélkül, desszertnek. Energia és zsírszegénységük mellett vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdagok. Szerves savtartalmuknak köszönhetően üdítő hatásúak is.
  • A gabonák esetében, nagyobb teret kaphatnak a pelyhek, a müzlik. Péktermékek szempontjából részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű pékárukat és a belőlük készülő termékeket, különböző magokat, korpákat. A gabonák csírája gazdag olajokban és E vitaminban. Az alternatív gabonák is felhasználhatók, mint a köles, hajdina, quinoa, amaránt, teff, cirok.
  • A legjobb megoldás szomjúságra az ivóvíz, a napi folyadékszükséglet 2-2,5 liter. Kerüljük a rejtett energiát tartalmazó üdítőket ugyanis ezek magas cukortartalommal bírnak, mint például a kóla, bolti gyümölcslevek.
  • Várandósság alatt kerüljük a koffein fogyasztást, vagy mérsékeljük napi egyre. Energiaital fogyasztása nem javasolt. Az alkohol fogyasztás pedig egyesen tilos.
Források:

https://www.eatright.org/

Kapcsolódó tartalom: