Kései várandósság és gyerekvállalás

Statisztikák és pontos adatok nélkül is könnyen megállapítható, hogy a gyermekvállalás korhatára jócskán kitolódott a korábbi generációkhoz képest, hiszen rengeteg ember vállal gyermeket manapság 40 éves kor felett. Ennek hátterében számos ok állhat – amik igazából egymásra épülnek-, mint például a továbbtanulás, a szülőktől való kései leválás, karrier építés, az életkezdés nehézségei, egzisztenciális bizonytalanság, az ideális partnerrel való „kései találkozás”, és még sorolhatnánk. De nem is az a fontos, hogy a késői terhesség tudatos döntés volt-e, vagy a körülmények hozták-e így, hiszen, hogy ki, mikor áll készen a gyermekvállalásra, az mindenkinek a saját döntése. Viszont az egyértelműen kijelenthető, hogy sok 40 év fölötti kismamával lehet találkozni a szülőszobán, ezért fontos beszélni a késői terhesség előnyeiről és lehetséges hátrányairól.

A késői várandósság 5 előnye

1. Magas  lehet a várható élettartam

A később szülő nők nagyobb eséllyel élnek hosszabb ideig. Egy tanulmány szerint azok, akik 30 éves koruk előtt szülték utolsó gyermeküket is, azoknak felére csökken az esélyük a 95 éves kor megélésére. Ennek egyik lehetséges oka a genetika.

Erre magyarázat lehet, hogy ha egy nő reproduktív rendszere 40 fölött is jól működik, képes teherbe esni és egészségesen kiviselni a terhességet, akkor az öregedéssel kapcsolatos egyéb folyamatok is várhatóan lassabban következnek be. Ez az összefüggés a később szülő nők és a hosszú élet között azonban leginkább a 3, vagy annál kevesebb gyermekkel rendelkező nők esetében lehet igaz. 

2.Csökkenhet a kognitív funkciók hanyatlásának mértéke

Egy másik tanulmány azt mutatja be, hogy az utolsó terhesség későbbi életkorban való bekövetkezése összefüggésben állhat a jobb posztmenopauzális értelmi képességekkel. Hiszen a menstruáció megszűnése nem csak azt jelenti, hogy megszűnik a termékenység és a reproduktív korból átlépünk a klimaxba, hanem a hormonális aktivitás csökkenését is magába foglalja. 

A női nemi hormonok közrejátszanak a fizikális és mentális egészség megőrzésében is. Az ösztrogén- és progeszteronszint csökkenésével például nő a hajlam a csontritkulás kialakulására, a hajhullásra és a kognitív képességek hanyatlására.

Így tehát azok a nők, akik 35 éves koruk után szülnek, jobb verbális memóriával rendelkezhetnek, mert a nemi hormonok tovább aktívak, amik felelősek az agyműködésért és az agyszövet fejlődéséért is.


3. 40 fölött már bölcsebb és tapasztaltabb az ember

Az évek során tudást és tapasztalatot szerzünk. Ha összehasonlítjuk magunkat a 20- vagy 30-as éveinkkel, megállapíthatjuk, hogy most jóval érettebb és józanabb gondolkodást tapasztalunk. Ez átültethető akár a gyermekre való felkészülésre és gyermeknevelésre is. A 40 év feletti nők sokszor körültekintőbbek és megfontoltabbak a nevelést illetően. Általában ezekben az években a nők nem csak véletlenül esnek teherbe, hanem a gyermekvállalás egy szándékos és tudatos lépés. Ezért érzelmi és pszichológiai szempontból stabilabbnak mondhatók, így könnyebb felkészülni a terhességre és a gyermek születésekor bekövetkező változásokra.

4. Nagyobb pénzügyi stabilitás

Általában 40 éves korukra a nőknek már van karrierje. Már nem feltétlen akarnak folyamatosan munkahelyet változtatni vagy kipróbálni magukat más területeken. A stabil egzisztenciával rendelkező tapasztaltabb nők könnyebben érzik azt, hogy megengedhetik karrierjük háttérbe szorulását, így stresszmentesen tudnak összpontosítani a gyermekükre.

5. Volt ideje mindent kipróbálni

A kapuzárási pánik egyik fő tézise, hogy úgy érzi az ember, nem élte ki magát. Aki fiatalon alapít családot, annál gyakoribbak az olyan gondolatok, hogy „nem éltem eléggé”, vagy „nem volt időm megvalósítani önmagam”, vagy „sose volt időm eleget szórakozni vagy világot látni”, és így tovább. Akik viszont később vállalnak gyereket valószínűleg több „énidő”-vel rendelkeztek és mire a családalapításhoz értek már jobban ki tudtak teljesedni.

40 éves korra már rengeteg emlék és élettapasztalat halmozódott fel ahhoz, hogy sikerüljön azt érezni, hogy eleget szórakozott és elég időt töltött a barátaival, hogy magának élt, utazott, kibővítette a határait és most már itt az idő a családra összpontosítani. És amikor a gyermeke megszületik, akkor kevésbé valószínű, hogy elégedetlenséget érez majd azzal a ténnyel, hogy ezentúl kevesebb ideje lesz önmagára és boldogan képes időt szentelni gyermekének.

Ezek az érvek bizonyították, hogy az érettebb korban létrejövő várandósságnak is megvannak a maga előnyei. Éppen ezért könnyelműségnek tekinthetők az olyan kijelentések, hogy „40 évesen felelőtlenség szülni”. Ennek ellenére arról sem szabad elfelejtkezni, hogy ez bizonyos veszélyekkel és hátrányokkal is járhat, amikről szintén említést kell tenni, amikre fel kell hívni a figyelmet és amikről fontos beszélni.

A késői várandósság kockázatai

1. Nehezebb lehet a teherbeesés

Az évek múlásával a nőknek kevesebb esélyük van teherbe esni. Nagyjából 32-35 éves korban a termékenység csökkenni kezd. A petesejtek száma redukálódik és egyre kevesebb van belőlük a megtermékenyítésre. Előfordulhat, hogy a petefészkek működése már kevésbé aktív, vagy a petesejt növekedési folyamatai nem mennek végbe megfelelően, illetve nőhet a valószínűsége annak is, hogy a megtermékenyíthető pete nem egészséges. 

Amennyiben védekezés nélküli rendszeres együttlétek ellenére se történik meg a megtermékenyülés hosszas próbálkozás után, érdemes szülész-nőgyógyásszal, esetleg meddőségi specialistával konzultálni a nagyobb hatékonyság, illetve a további lehetőségek tekintetében.

2. Nagyobb az elvetélés kockázata

A vetélés kockázata az életkorral növekszik, és 45 éves kor után elérheti az 50% -ot, vagy annál is többet. Természetesen nem csak az életkor befolyásolja a terhesség kimenetelét, hanem rengeteg más tényező is. Az életkorral összefüggő változások azonban befolyásolják a testünket és ezek közül néhány akár magzatvesztéshez is vezethet, pl.: csökken a hormonális aktivitás és ezáltal a méh és a petefészek működése.

3. Növekszik a koraszülés kockázata 

Az életkor előrehaladtával jelentősen növekszik annak a valószínűsége, hogy a csecsemő korábban fog születni a várható kiírt időpontnál. A koraszülés egyik hátránya lehet, hogy kicsi a baba születési súlya, amivel további kórházi ellátás, inkubátor válhat szükségessé. Egyes tanulmányok szerint maga az életkor – függetlenül más negatív tényezőktől – a koraszülés oka lehet.

4. Nagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata

Az idősebb korban történő szülés növeli a csontritkulás kialakulásának valószínűségét. Egy tanulmány szerint azoknál, akik 35 év fölött szülnek, kétszer annyira valószínűen alakul ki csontritkulás. Ezért fokozott figyelmet kell fordítani a csontokra terhesség alatt, hogy csökkentsék az időskori csontritkulás kialakulásának esélyeit.

5. Nagyobb az esély a terhességi cukorbetegség kialakulására

A cukorbetegségnek ezen formája a legtöbb esetben átmeneti és a terhesség megszűnésével a betegség is elmúlik. Kialakulását a terhesség alatt az inzulin elégtelen mennyisége okozza. A hasnyálmirigy nem tud megbirkózni a terhességi hormonok következtében megnövekedett inzulinigénnyel és nem termel elég inzulint.

Bár a terhességi cukorbetegség a szülést követően heteken belül megszűnik, nagyobb az esély a kettes típusú cukorbetegség későbbi kialakulására.

A 40 év feletti terhes nőknél a szövődmények kialakulásának kockázata jóval magasabb, ezért kifejezetten fontos elvégezni a terhességi cukorterheléses vizsgálatot (orális glükóz-tolerancia teszt / OGTT), hogy szükség esetén minél hamarabb kezelni tudják. Ez a vizsgálat egyébként a várandósság alatti rutinvizsgálatok közé tartozik, problémamentes terhességnél a 24-28. hét között végzendő.

A terhesség lezajlása bármely életkorban problémás lehet. Sok múlik a kismamán és egészségi állapotán. Ha valaki 40 éves kor után dönt az anyává válás mellett, akkor is jó esélye lehet szövődménymentes terhességre és egészséges újszülött világra hozására. Meg kell azonban érteni, hogy különös figyelmet kell fordítani a babavárásra, fontos a tudatosság és a kellő felkészültség, időben el kell végeztetni a szűrővizsgálatokat, és rendszeresen konzultálni kell egy szülész-nőgyógyásszal, mert 40 év fölött a terhesség nagyobb kockázattal jár.

Források:

https://journals.lww.com/menopausejournal/Citation/2015/01000/Extended_maternal_age_at_birth_of_last_child_and.7.aspx

https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2014/03/female-age-related-fertility-decline

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC27416/

https://link.springer.com/article/10.1007/s00774-014-0630-6

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5791955/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4554509/

Kapcsolódó tartalom: