A fagyasztás az egyik legjobb módja annak, hogy csökkentsük az élelmiszer pazarlás mértékét, függetlenül attól, hogy maradékot vagy friss ételt szeretnénk lefagyasztani. Rengeteg kérdés felmerülhet a fagyasztással kapcsolatban, mit lehet lefagyasztani, meddig, tönkremegy-e a fagyasztás alatt, veszít-e tápértékből, elpusztulnak-e a baktériumok és paraziták.

Fagyasztás és élelmiszerbiztonság

Ellenőrizzük a fagyasztónk hőmérsékletét, 0 °C vagy az alatti hőmérséklet az ideális, ami segít megőrizni a vitamintartalmát, a textúráját, a minőségét és a színét az élelmiszernek. A fagyasztott élelmiszerben a tápérték és a vitamin összetétel nem csökken, a húsfélékben változik egy minimálist az összetétel. A zöldségekben, gyümölcsökben, húsfélékben folyamatos enzim aktivitás van jelen. Különböző kémiai folyamatok zajlanak le, ennek köszönhető például az érlelődés folyamata, amelyet a fagyasztás nem fog megállítani, pusztán lassítani. Ez leginkább a zöldségekre és gyümölcsökre jellemző.

Egy jó módszernek bizonyul a tovább tartósításra a blansírozás (rövid hőkezelés, a zöldség fajtájától függően, forró, lobogó vízbe tesszük, majd ezután hirtelen hűtjük jeges vízben, ettől a zöldségek ropogósak maradnak, színüket megőrzik), majd az azt követő fagyasztás.

A fagyasztás során a baktériumok ugyan nem pusztulnak el, azonban látványosan lelassulnak az osztódási folyamataik, aminek következtében nem megy tönkre az élelmiszer és így bármikor biztonságosan fogyasztható. Kiolvasztás után azonban minden ott folytatódik ahol abbamaradt, így fontos a kiolvasztott étel mielőbbi felhasználása.

A lefagyasztott ételeket 2-3 hónapnál nem érdemes tovább a fagyasztóban tartani, ugyan nem megy tönkre az élelmiszer és nem jelent egészségügyi kockázatot, azonban a minősége és frissessége kifogásolhatóvá válik. Legvégül az élelmiszer színe is változhat, a rosszul és túl sokáig történő fagyasztás következtében.

Hogyan csomagoljunk fagyasztáshoz?

Használjunk újrazárható műanyagtasakokat vagy edényeket így megvédhetjük az ételt a hideg okozta felületi égéstől, ugyan ez sem jelent egészségügyi veszélyt, azonban a minőségét nagyban befolyásolja, mivel a felület azon része megbarnul és kiszárad a közvetlenül ért hideg levegő miatt. Természetesen egy műanyagtároló és tasak sem légmentes, azonban jóval lassabban megy végbe a folyamat. Üvegtárolókat csak abban az esetben használjunk, ha megbizonyosodtunk arról, hogy hőálló.

Hogyan fagyasszunk?

A lehető leggyorsabb módon, megakadályozva a jégkristályok és a minőségromlás keletkezését. A készételeket alaposan hűtsük le, zsíros ételek esetében a felesleges zsírt halásszuk le a tetejéről. Meleg ételt a fagyasztóba tenni tilos, egyrészt megsavanyodik a baktériumok aktivitása és a hideg levegő párosa miatt – ami egészségügyi kockázatot is jelent- másrészt a többi lefagyasztott élelmiszer is kiolvadhat vagy olyan hőközlést kaphat, ami drasztikusan rontja a minőségét.

Lehűtés után minél gyorsabban rakjuk a jégszekrénybe az ételt. Érdemes kiadagolni és több adagban eltenni, ami miatt csökken a veszteség, és gyorsabban éri el az ideális hőmérsékletet. Mindig a frissesség és a minőség lebegjen a szemünk előtt, ne azért fagyasszunk le bármit is, hogy elkerüljük az élelmiszerromlást, így a kiolvasztásnál friss alapanyagokkal dolgozhatunk vagy készételeket fogyaszthatunk.

Hogyan olvasszunk ki már lefagyasztott élelmiszert biztonságosan?

Bizonyos esetekben a lefagyasztott élelmiszer azonnal felhasználható, például a gyümölcsök és zöldségek esetében, amikor smoothiet vagy turmixot készítünk. Azonban vannak olyan ételek, legfőképp a magas fehérje tartalommal bírók, amelyeket érdemes kiolvasztani fogyasztás vagy elkészítés előtt. Ennek kettő biztonságos módja van. Az első a hűtőben történő kiolvasztás, a második hideg víz alatt. Kerüljük a szobahőmérsékletű vagy meleg vízben történő kiolvasztást, ugyanis elszaporodhatnak a baktériumok.

Mit hogyan fagyasszunk?

  • Főtt tésztákat és rizst érdemes majdnem készre főzni (al dente), a teljesen kész tészta vagy rizs felengedés után ragadóssá válik.
  • Tej és tejtermékek esetében a fagyasztás módosítja az állagukat, darabossá, szemcséssé vállnak. A sajtok veszthetnek a minőségükből, ami az ízükön érződhet. Érdemes minél gyorsabban felhasználni.
  • A magas víztartalmú gyümölcsök és zöldségek esetében, mint a paradicsom, az uborka, a meggy, az eper a ropogós állagukat ugyan elveszítik, de a vitamintartalmuk mit sem változik.
  • A héjas tojást és a konzerv gyümölcsöket nem lehet fagyasztani semmilyen körülmények között. Tojás fagyasztásához egy jó módszernek bizonyul, ha feltörjük, kicsit felverjük, majd zacskóba rakva fagyasztjuk.
Források:

https://www.ag.ndsu.edu/publications/food-nutrition/food-freezing-guide

Kapcsolódó tartalom: