Az első és a második részben ugyan esett szó már tippekről, azonban a korona vírusos állapotokra való tekintettel az egészséges bevásárlás költségesebb lehet, mint valaha. A növekvő árak, a kijárási korlátozás és a csökkenő büdzsé eredményeképp, nehezebbnek bizonyul a megfelelő tápanyag ellátottságú élelmiszerek beszerzése és az egészséges ételek elkészítése. Viszont a spórolás nem azzal egyenlő, hogy lemondunk az egészséges élelmiszerekről. Íme, pár tipp és ötlet, hogy mire is figyeljünk.

A megfelelő gondolkodásmód

  • Legyünk egészségesek, hogy jólétben élhessünk. Ez elsőre furának hangozhat, azonban a helyes és egészséges táplálkozás hosszútávon jobban kifizetődő. Gondoljuk csak végig, a megfelelő tápanyagban gazdag élelmiszerek jótékonyan befolyásolják az immunrendszerünk működését. Ennek köszönhetően, kevesebbszer betegszünk meg és kevesebb gyógyszert kell vásárolnunk. Végül is jobb zöldséget enni mindennap, mint vérnyomás csökkentőt szedni, nem igaz?
  • Nézzünk szét jobban a boltok polcain, töltsünk a vásárlással több időt. Legalább is az első pár alkalommal. Ez ismételten furán hangzik, főleg azoknak akik utálnak vásárolni, és rutinszerűen ugyanazokat a termékeket veszik minden alkalommal. Érdemes összehasonlítani a tápértéket, az ár-érték arányt és a kiszerelés nagyságát. A kevesebb gyakran több a nutriens szempontjából. Emellett kisebb az esélye annak, hogy megromlik és hulladékként végzi a szemetesben. Pár hét leforgása alatt rutinná alakul a válogatás és jóval kevesebb időt fog igénybe venni, tegyük magunkat próbára.
  • Tekintsünk másképpen bizonyos termékekre. Például zabpelyhek és müzlik esetében az ízesített ugyan finomabb, de általában magasabb a cukortartalma, az áráról nem is beszélve. Vásároljuk lehetőség szerint a nyers verziót, nagyobb kiszerelésben. Kiegészítve egy felkockázott banánnal és mézzel máris táplálóbb megoldásnak bizonyul.
  • Folytassunk viszonyt… a fagyasztónkkal. Ételkészítés során készítsünk több adagot, amiket kiporciózva lefagyaszthatunk későbbi felhasználásra. Bármikor jól jöhet és megúszhatunk egy borsosabb házhoz rendelést. Lényegében a héjas tojáson és a konzerven kívül bármi lefagyasztható biztonságosan. Érdemes dátummal felcímkézni a lefagyasztani kívánt élelmiszereket, hogy tudjuk mikor került a fagyasztóba, a frissességet szem előtt tartva.

Mire figyeljünk otthon

  • Készítsünk élelmiszerlistát. Ez ésszerűnek tűnik, azonban ne alkalmi bevásárlásra írjuk meg a listánk, hogy mi is hiányzik éppen otthonról. A napi, heti vagy akár havi szinten fogyó élelmiszerekről vezessünk egy ívet. Így előre tudunk tervezni egy-egy akcióra és a kevésbé gyakori, de nagyobb bevásárlás kevesebb impulzív vásárlást is eredményez, megkímélve ezzel a pénztárcánk.
  • Figyeljünk és tervezzünk az akciók köré. Ugyancsak magától értetődő tipp. A tervezés a kulcs, a legtöbbet az akciók során a húsokkal spórolhatunk, kövessük figyelemmel a szupermarketek ajánlatait a szórólapokon és akár online is, online további kedvezmények várhatnak ránk. Azonban ne állandóan az akciós termékekre vadásszunk, egészítsük ki étkezésünket ezekkel az élelmiszerekkel. Tervezzünk előre ételeket úgy, hogy a maradékot tovább tudjuk hasznosítani, például a megmaradt almás csirkemellből egy kis salátával készíthetünk grillezett sajtos szendvicseket.
  • Termesszünk sajátot. Természetesen adott lehetőségekhez mérten. Ablakban pár paradicsom palánta vagy fűszernövény mindenkinél elfér. Így jobban kontrollálva a kiadásainkat. Intenzívebb ízeket használhatunk, arról nem is beszélve hogy hobbinak és stressz levezetésnek sem utolsó.
  • Főzzünk. Persze, ez elsőre könnyűnek hangzik, de nem sok mindenkinek van ideje napi szinten főzni. Előretervezve a főzést, időt spórolhatunk és akár egy hétre előre is saját ételt fogyaszthatunk, ami kedvez az anyagi helyzetünknek. Jobban megtanuljuk felhasználni a nyersanyagokat és teljesen mi határozzuk meg az ízvilágot és a tápanyag-összetételt. Merjünk próbálkozni.
  • Tálaljunk kevesebb mennyiséget. Megakadályozhatjuk a túlevést. A drágább élelmiszerek, például a sajtok és a darált húsok egy részét kiválthatjuk például lencsével és zabkorpával, növelve az étel volumenét.
  • Az ötperces elemzés. Próbáljunk meg mindent hasznosítani mielőtt tönkremenne. Csináljunk a zöldségekből levest vagy ragut, esetleg szószt. A gyümölcsökből készítsünk smoothiet, csökkentve a keletkező hulladékot és a kárba ment élelmiszert. A kárba ment étel kidobott pénz.
bevásárlólista a tudatos, egészséges bevásárláshoz

A boltban

  • Vigyük el magunkkal a gyerekeket. Nem tűnik gyümölcsöző ötletnek, azonban ha megtanítjuk a gyerekeknek is a helyes táplálkozás alapjait, rengeteget spórolhatunk.
  • Ne menjünk éhesen vásárolni. Hogy miért? Az éhesen történő vásárlás impulzív vételhez vezethet. Észre sem vesszük és már feleslegesen költöttünk csokira és péksüteményre.
  • Raktározzunk. Vásároljunk több konzerv terméket, így bármikor kéznél lehet egy adag zöldség- vagy gyümölcsköret. Minden esetben ellenőrizzük hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot vagy sót a termék. Vegyünk több húst és halat az akció ideje alatt, a fagyasztó segít majd a tárolásban.
  • Kerüljük a felesleges kiadásokat. Mint a csipszek, a csokoládék és a cukrozott üdítőitalok vételét. Mindamellett hogy drága, egészségtelen is. Készítsünk alternatívát otthon. Vékonyra szelt burgonyából sütőben, vagy házi limonádét.
  • Hasonlítsuk össze az egységárat és az árat. A több néha lehet kevesebb, vagy vice-versa.
  • Válasszuk a hasonlóan tápanyagban gazdag élelmiszereket. Például a drága húsféléket cseréljük le hetente párszor babra, lencsére, tojásra, mogyoróvajra, tofura vagy konzerv halra. Olcsóbb és a tápérték közel azonos, legalább is a fehérje tekintetében. Jó áron találhatunk gabonatermékeket, mint a zab, az árpa és a barna rizs. A burgonya is egy telítő megoldásnak bizonyul. Legvégül a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök vásárlása is egy remek megoldásnak bizonyulhat, ugyanolyan tápanyag-gazdagok mint a friss társaik és gyakorta olcsóbban juthatunk hozzá a szezonalitásnak köszönhetően.
Források:

https://www.eatright.org/