Kerülendő glutén tartalmú élelmiszerek
Teljesen elkerülni a glutént ember próbáló feladat, ez annak köszönhető, hogy a glutén rengeteg élelmiszerben, mint hozzávaló megtalálható. A glutén legfőbb forrásai közé az árpa, rozs, búza, tritikálé, maláta és a sörélesztő tartozik. Azonban rengeteg egyéb élelmiszerben is fellelhető, mint rejtett glutént tartalmazó forrás.
Ilyen forrás a búzából készült kenyér, a búzalisztből készült tészták, a bulgur, a különböző pelyhek (kivétel a gluténmentességgel feltüntetettek), édes és sós pékáruk, torták, pizza, panírmorzsák, tésztafélék, édességek, müzli szeletek, sós rágcsálni valók, előrecsomagolt kényelmi termékek, pörkölt magvak, chipsek, popcorn, perecek, stb-stb.
Szószokban is találkozhatunk velük, mint a szója, teriyaki, hoisin, különböző marinádok és saláta dresszingek, így jobb az elővigyázatosság. Bizonyos alkoholok, mint a sör sem kivétel, mivel maláta felhasználásával készül. Egyéb élelmiszerek, mint a kuszkusz, és az alaplevek is szennyeződhetnek a készítés során gluténnel (kivétel, ha fel van tüntetve a csomagoláson hogy gluténmentes). A zab természetes formájában gluténmentes, azonban gyakran szennyeződhet gluténnel a csomagolás során, mivel gyakorta egy gyárban készülnek a gabonaipari termékek.
Az első tipp, hogy mindig olvassuk el a csomagoláson lévő információkat, és ellenőrizzük az összetevőket!
Adjuk tudomásukra a közvetlen környezetünknek!
Elég kézenfekvőnek tűnik, azonban nem árt emlékeztetni a családtagjainkat, barátainkat, munkatársainkat, ezáltal nagyobb eséllyel választva gluténmentes kínálattal rendelkező éttermet.
Főzzünk többet magunkért!
Az egy alapanyagból készülő ételek gluténmentesek lesznek, ha kellő figyelmet fordítunk az ételkészítés folyamataira, érdemes lehet gluténmentes szakácskönyvet vásárolni, felfrissítve a tudásunk, emellett egyszerű, remek recepteket sajátíthatunk el. Érdemes zsírszegény húsrészekkel, zöldséggel és gyümölcsökkel próbálkozni. Kedvencünkről sem kell lemondani, egy-egy alapanyag kicserélésével bármikor elkészíthetjük.
Tervezzünk előre!
Térképezzünk fel olyan boltokat a környezetünkben, ahol tudunk vásárolni gluténmentes termékeket.
Ha külföldre utazunk érdemes pár alapvető óvintézkedést tenni. Mindig tájékozódjunk, az ottani szokásokról, ételekről, a gluténmentes étkezés lehetőségeiről. Érdemes az utazás előtt leírni, megtanulni a glutén nevét az ország nyelvén, illetve étteremben megtanulni pár mondatot az adott ország nyelvén, hogy boldogulni tudjunk az információ szerzés és ételrendelés során.
Legyünk felkészültek, rövidtávon is!
Ha kirándulni indulunk esetleg családhoz látogatóba, mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen nálunk gluténmentes harapnivaló vagy alapanyag, ha étkezésre, ételkészítésre kerül a sor.
Óvakodjunk a keresztszennyeződéstől!
Ha családdal, vagy lakótársakkal közös konyhát használunk, bizonyosodjunk meg az elkülönített ételkészítéstől. Érdemes külön edényeket, vágó, tisztító és evőeszközöket elkülönítve tartani, hogy ne szennyeződhessen véletlenül gluténnel, mialatt mások is készítik a saját ételeiket. Jó választásnak bizonyulnak azok a konyhai eszközök, melyek könnyen tisztíthatók, így a fakanalat és a fából készült vágódeszkát lehet érdemesebb elkerülni.
Takarítsuk rendszeresen az éléskamránkat!
Ezzel csökkentve a szennyeződés esélyét, remek praktika lehet, hogy a lisztet külön műanyag konténerekben tároljuk.
Limitáljuk a feldolgozott élelmiszereket!
A már korábban említett élelmiszereket és a feldolgozott verziókat kerüljük, hiszen rejtett glutént tartalmazhatnak, olvassuk el mindig a címke információkat, keressük a gluténmentes termékeket, merjünk kérdezni és válasszuk a friss zöldséget és gyümölcsöt, a hentesünktől pedig kérjük a zsírszegény húsrészeket, kerülve az előre csomagolt húsipari termékeket.
Ha nem vagyunk biztosak az étel gluténmentességtől, ne kóstoljuk meg!
Források:
Kapcsolódó tartalom:

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!