Az utazás mindig is nagy népszerűségnek örvendett, korszaktól, időjárástól, anyagi, szociális helyzettől függetlenül. Különböző kitűzött célokkal, vágyakkal vetjük bele magunkat a kalandba, amit az utazás lehetősége kínál: valaki ismerkedne a kultúrával, helyi szokásokkal, pihenne vagy éppen új dolgokat fedezne fel.
Allergiásként azonban nem lehetünk teljesen önfeledtek, figyelnünk kell, hogy mit is kóstolunk, hiszen minden nemzet és kultúra más és más alapanyagokat és fűszereket használ fel az ételkészítés során. Ezért folyamatosan bennünk kell, hogy legyen a veszélyérzet, hiszen egy pillanat alatt megtörténhet a baj, ami egy nem várt kórházi látogatást eredményezhet.

Hogy legyünk elővigyázatosabbak allergiásként?

Pár egyszerű, de könnyen megfogadható tanácsot és praktikát gyűjtöttem össze.
A táplálék allergia egy a táplálék összetevője által kiváltott, mindig reprodukálható, adverz (nem várt) tüneteket okozó, kóros immunreakció. A tünetek változatosak lehetnek, 24-48 órán belül jelentkezhetnek, súlyosabb reakció válasz esetén, akár azonnal. Keresztreakció is kialakulhat ahol a szervezet a különböző allergéneket azonosként ismeri fel.
Változatos tüneteket reprodukálhatnak, például bőrön csalánkiütés, arc végtagok megdagadása, hányás, hasmenés, orrfolyás, nátha, kötőhártya gyulladás, nehézlégzés, légszomj.
Az allergia lehet még generalizált ami anafilaxiás sokkot, gyorsult szívverést és alacsony vérnyomást takar. Ez azonnali beavatkozást igényel, egy életet veszélyeztető állapot, ez a szervezetnek az allergénre előidézett túlérzékenységi reakciója.

Tippek:

  • Mielőtt neki vágnánk a nagy utazásnak, mindig tájékozódjunk, az ottani szokásokról, ételekről, az allergénmentes étkezésről, pár kattintás csupán, de óriási előnyt jelenthet, mit együnk és mit ne, így nem kell sóvárognunk, hogy „jaj, ezt sem kóstolhattam meg!”.
  • Érdemes az utazás előtt leírni, megtanulni az allergén nevét az ország nyelvén, könnyebb lesz a vásárlás a tájékozódás.
  • Minden gyógyszertárban megtalálható az ún. „allergiás kártya” amelyen feltüntethetjük különböző nyelveken mire is vagyunk allergiások, így egy esetleges beavatkozás esetén, odaadva a helyi egészségügy munkatársainak a kártyát, azonnal tudni fogják, mit tegyenek.
  • Ismét az internetet használva, nézzük meg az adott országra jellemző fűszereket, gyümölcsöket.
  • Ha kirándulni indulunk, mindig gondoskodjunk arról, hogy legyen nálunk allergén mentes harapnivaló, sosem lehet tudni!
  • Keressük meg a szállásunktól a legközelebbi kórházat tájékozódás céljából.
  • Indulás előtt mindig ellenőrizzük, hogy telefonunk fel van-e töltve, ha segítség hívásra kerülne a sor.
  • Mindenki szeret étterembe járni, és új dolgokat kóstolni, ezért is érdemes néhány mondatot megtanulni az adott ország nyelvén, mint például: „Allergiás vagyok erre az allergénre.” „Ez az étel mit tartalmaz?” „Tudna segíteni választani?”
  • Tanuljuk meg vagy írjuk le a kerülendő ételek nevét.
  • Ha nem vagyunk biztosak az étel allergénmentességtől, ne kóstoljuk meg!
  • Legyen nálunk epinefrin vagy antihisztamin tartalmú gyógyszer.
  • Az alábbi linken egy letölthető allergénlap található, amit kitöltve magunknál hordva, megkönnyíthetjük a mentőszolgálat dolgát, ha szükség lenne rá. A link az allergénlaphoz: https://www.foodallergy.org/life-with-food-allergies/food-allergy-anaphylaxis-emergency-care-plan

Egy kis elővigyázatossággal és utánajárással, pazarrá tehetjük az utazást, hiszen ez mindenkinek jár!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24909706
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27288833
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27671759