Mi az a sclerosis multiplex?

A sclerosis multiplex (SM) lényegében egy degeneratív központi idegrendszeri elváltozás. Ez magába foglal egy olyan immun mediált folyamatot, amire a test immunrendszere egy abnormális válasszal reagál, közvetlenül a központi idegrendszerben található idegeket (agy, gerincvelő, látóideg) célozva.

A központi idegrendszeren belül az immunrendszer gyulladásokat okoz (autoimmun gyulladást, vagyis a test a saját szöveteivel szemben kóros immunválaszt indít el), ami sérülést okoz a myelin hüvelyben. A myelin hüvely az idegrostokat borítja, elszigetelve őket.

A myelinhüvely sérülése, illetve pusztulása esetén károsodik az idegi impulzusok továbbítása. A központi idegrendszerben különböző helyeken fellépő károsodás, variáns neurológiai tünetet produkálhat, ami különböző személyekben más és más lehet a sclerosis multiplex fajtájától és súlyosságától függően. Elsősorban rokkantságot eredményez.

A károsodott régióban hegszövet keletkezik, amiből a betegség neve is eredeztethető, hiszen a sclerosis meszesedést, hegesedést jelent, míg a multiplex arra utal, hogy egyszerre több helyen is felbukkanhat, nem csak adott idegrendszeri részre lokalizálódik.

Hogyan alakul ki a sclerosis multiplex?

Az oka egyelőre ismeretlen, a ma rendelkezésre álló információk alapján úgy tartják, hogy a genetikai fogékonyság, az immunrendszer kóros működése és a környezeti hatások összessége (klíma, napsugárzás, egyes vírusok, táplálkozás) válthatja ki a betegséget, habár ez vitatott sok esetben.

4 féle sclerosis multiplex típust különböztethetünk meg. Melyekre számos kezelés áll a rendelkezésre, hogy csökkentsük a betegség előrehaladásának a folyamatát. Terápiájában szteroidokat (akut fázisban), interferon béta és immunglobulin alapú gyógyszereket alkalmaznak. A terápia ellenére, jelenleg gyógyíthatatlan.

Tünetei

  • zsibbadás
  • szúró érzés
  • izomgyengeség és koordinációs zavar
  • látászavar, részleges kettős-látás, homályos látás, szemfájdalom
  • extrém fokú kimerültség
  • hólyagműködés zavarai, vizelettartási zavarok
  • szédülés
  • hangulatváltozások
  • izomgörcsök, remegés
  • paralízis (részleges vagy teljes bénulás)
  • nyelési zavarok

Diéta

Rendkívül fontos fenntartani az egészséget, azoknál, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Egy jól összeállított és kiegyensúlyozott diéta elősegítheti e cél megvalósulását. Habár nincsen kimondott „sclerosis multiplex diéta”, azonban a helyes táplálkozás jelentheti a különbséget, mind az energia háztartást, a hólyag, a bélfunkciókat és az általános egészséget tekintve.

Sclerosis multiplex esetén, a diéta alapját a kiegyensúlyozott táplálkozás és a megfelelő mennyiségű és minőségi zsírbevitel határozza meg. A telített zsírsav bevitelének csökkentése és a többszörösen telítetlen zsírsav bevitelének növelése (omega-3 és omega-6), például halolajjal. De hogyan és miben található még? Itt olvasható. Továbbá érdemes növelni a vitamin, nyomelem és rostbevitelt.

Az alkohol kerülendő, hiszen gátolja az esszenciális zsírsavak átalakulását, a tápanyagok felszívódását. Az étrend kiegészítőket illetően, az immunstimuláló hatással rendelkező szerek csökkenthetik az immunmoduláló szerek immunszuppresszív hatását, ezért szedésük nagy dózisban nem ajánlott.

Egyes, „különleges diéták” ártalmasak lehetnek, hiszen potenciálisan olyan mennyiségű vitamint tartalmazhatnak, amely már toxikus mennyiség (C-vitamin, cink, B6-vitamin, E-vitamin, Koenzim Q10) vagy épp ellenkezőleg kizár létfontosságú tápanyagokat, ezáltal nem jutunk a szükséges minimális mennyiséghez sem. Ezért is fontos konzultálni dietetikussal, vagy egy témában jártas egészségügyi dolgozóval, orvossal.

D-vitamin

Számos epidemiológiai kutatás kimutatta, hogy az alacsony D-vitamin az egyik rizikófaktor a számos közül, ami elősegítheti a sclerosis multiplex kialakulását, míg más kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az alacsony D-vitamin szint kapcsolatban áll a gyakoribb sclerosis multiplex aktivitással. Azonban nem állítható, hogy a megfelelő D-vitamin mennyiség bármilyen hatással lenne a már fennálló sclerosis multiplexre. Ezért jóval több kutatást igényel a D-vitamin és az SM kapcsolata. D-vitamint napozással juttathatunk be a szervezetbe a leghatékonyabb módon. Táplálék útján, olajos halakkal (lazac, tonhal), marhamájjal, tojássárgájával és dúsított élelmiszerekkel, mint tej és gyümölcslevekkel kerülhetnek a szervezetünkbe. Elégtelen D-vitamin bevitel esetén (konzultáció után, hiszen a magas bevitel mellékhatásokkal jár) érdemes vitamin tablettát, szupplementációt szedni.

Biotin

A biotin, vagy más néven a B7-vitamin különböző enzimek komponensei, amik segítenek specifikus szubsztrátok lebontásában, emellett számos más enzimet is aktiválnak, melyek segítenek a testünknek a myelin előállításában. Emiatt úgy gondolták a kutatók, hogy a biotin hatásos lehet a kezelések progresszióját tekintve, ami a korai klinikai vizsgálatok alatt be is bizonyosodott. Habár a legnagyobb átfogó vizsgálat szerint, ahol már első és másodfokon progrediáló betegeket is bevontak, akiknek nem volt mostanában relapszusa, nem hozott pozitív eredményt a funkcionális mozgáskorlátozottságban (vagyis nem lettek kevésbé mozgáskorlátozottak), azokkal szemben, akik a kontroll csoportban csak placebót kaptak.

Javaslatok ételkészítéshez sclerosis multiplex esetén

  • A gyakran használt dolgok legyenek könnyen elérhető helyen, mélyebb szekrényekbe szereljünk kihúzható polcokat
  • Használjunk kisgépeket az aprítási műveletekhez,a nehezebb kisgépeket tartsuk elől
  • Amilyen konyhafolyamatot lehet, ülve végezzünk
  • Főzzünk olyan edényben, amiben tálalhatunk is
  • Érdemes egyszerűen elkészíthető ételeket főzni nagyobb adagokban és lefagyasztani
  • Emelés helyett csúsztassuk a nehezebb edényeket
Források:

https://www.nationalmssociety.org/

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Biotin-HealthProfessional/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5494026/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24981322

https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Hope-Through-Research/Multiple-Sclerosis-Hope-Through-Research

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4342365/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5990512/

http://www.neurology.org/content/84/14_Supplement/PL2.002

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6412750/

Kapcsolódó tartalom: