Ebben a cikksorozatban a vitaminokkal fogok foglalkozni. Azok felszívódásáról, hasznosulásáról, oldódásukról, melyik, milyen élelmiszerekben található a legnagyobb mennyiségben. Kialakuló hiánybetegségekről vagy ritkább esetben a túlzott bevitele miatt kialakult betegségekről, tünetekről. Energiát nem adó tápanyagok. A szervezet számára nélkülözhetetlenek és alapjaiban járulnak hozzá a normális testi működéshez. Alapvetően két részre csoportra bonthatjuk őket, zsírban és vízben oldódókra.

Zsírban oldódó vitaminok

A zsírban oldódók közé az A-, D-, E- és K. Ezek a nyirokkeringésen keresztül jutnak a vérkeringésbe, általában valamilyen hordozófehérjéhez kapcsolódnak, és szükséges ideig raktározódnak a májban vagy a zsírszövetben. Segítik az immunfunkciókat, az energia homeosztázis megmaradását, csontok ép és egészséges fejlődését, véralvadást és sok alap élettani funkciót. Előnyük, hogy a szervezet elraktározza őket, ezért kisebb eséllyel alakulhat ki hiánybetegség, viszont pont ebből kifolyólag megnövekszik a túladagolás esélye, mivel ezeknek zsírban oldhatóknak a szintjét a vese nem tudja szabályozni. Minden esetben tartani kell a napi tolerálható beviteli szintet (UL), mert a túlzott bevitel épp olyan káros, mint a hiánya.

Vízben oldódó vitaminok

 A vízben oldódó vitaminok a B (B12-3-5-67-9-12), C. Ezek közvetlen a vérkeringésben szívódnak fel, ahol szabadon mozognak és a vese tudja szabályozni a szintjüket. Fontos szerepet játszanak a szénhidrát és elágazó láncú aminosavak anyagcseréjében, az agy és az idegrendszer megfelelő működésében, egyes vitaminok metabolizmusában, az energia háztartásban. A vízben oldódók a zsírban oldódókkal szemben nem raktározódnak el és a fölösleg a vizelettel ürül. Épp ezért nagyon nehéz túladagolni, de sokkal könnyebben alakul ki hiány. Természetesen itt is vannak felső határok, de kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem lehetséges ezt elérni.

vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök
gyümölcs és zöldségek melyek vitaminban gazdagok

Konyhatechnológia

Annak érdekében, hogy minél jobban hasznosuljon a bevitt élelmiszerek vitamintartalma, érdemes odafigyelni néhány dologra ételkészítés közben. Érzékenyek a hőre, legfőképp a C-vitamin, ezért a sokáig főzött gyümölcsökből, zöldségekből kioldódik. Vannak olyanok, amelyek a fényre érzékenyek, ezért például hosszú ideig napon hagyott élelmiszerek veszítenek a vitamintartalmukból. Azok az élelmiszerek, amelyek fogyasztásra alkalmasak nyersen, érdemes nyersen fogyasztani, mert semmilyen konyhatechnológiai behatás nem éri, és ilyenkor a legmagasabb a vitamintartalma. Ezek mellett zöldség és gyümölcsfogyasztáskor a bennük lévő rosttartalmat is megtarthatjuk.

Összességében elmondható, hogy fontos szerepet töltenek be az egészségünk megőrzésében és az életfunkcióink fenntartásához. Sok esetben viszont (élsportolóknál, betegségek, amelyek megnövelik az anyagcserét, étvágytalanságot okoznak, vagy csak rohanó életünkben) nem tudjuk kizárólag táplálkozással fedezni a megfelelő napi bevitelt. Ilyenkor érdemes lehet táplálékkiegészítőket használni. Ezekből is próbáljuk kiválasztani az ellenőrzött, jó minőségűt. Előnyük (amennyiben jó minőségű táplálékkiegészítőt választottunk), hogy megfelelő mennyiségben tartalmazzák a napi szükséges mennyiséget, viszont ezeket a termékeket napi fogyasztásra találták ki, főleg, ha olyan termékeket vásárolunk, amelyekben csak vízben oldódók találhatóak, ezért mindennapos szedése ajánlott.

Kiemelendő, hogy a nyersanyagban található vitamin jobban hasznosul, mint amelyet táplálékkiegészítővel viszünk be. Amennyiben nem szeretnék táplálékkiegészítőket fogyasztani, úgy a megfelelően összeválogatott nyersanyagokból álló kiegyensúlyozott táplálkozás az év minden napjára fedezheti a napi szükséges bevitelünket.

Források: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9250127