E-vitamin

Az E-vitamin, vagy másnéven tokoferol, a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik. Fontos szerepet játszik az intracelluláris és celluláris membránok integritásának és stabilitásának megtartásában, az eritrociták stabilitásának, illetve a központi és perifériás idegek vezetőképességének megőrzésében. Az élelmiszerekből bevitt E-vitamin kb. 75%-a hasznosul, amely a májban tárolódik.

Biokémiai funkciói

Zsíroldékony antioxidáns (peroxil-gyök fogó), mely megfékezi a membránokban beindult gyökös láncreakciókat (védi a foszfoli-pidekben lévő többszörösen telítetlen zsírsavakat) és megelőzi a lipoproteinek (LDL) oxidációját.

E-vitamin szükséglet

Európában mindkét nemre vonatkozólag a napi javasolt bevitel 12mg/nap, míg hazánkban 15mg/nap. Az OTÁP 2014 eredményei szerint, az uniós előírásnak megfelel a férfi és női nem is egyaránt a bevitelt tekintve, azonban a magyar lakosság döntő részt ezt zsiradékokból fedezi, elsősorban növényi olajokból.

Vitaminhiány

Legfőbb tünetek: hemolitikus anémia és neurológiai eltérések (mozgáskoordináció zavara, perifériás neuropátia, miopátia, retinopátia). Ezek a tünetek elsősorban kialakulhatnak α-TTP gén mutációjának következményeként, másodsorban pedig egyes betegségek esetén is pl.: abetalipoproteinemia, súlyos alultápláltság, zsír felszívódási zavar, cisztás fibrózis, májbetegégek. A nem megfelelő E-vitamin bevitel miatt kialakuló szerencsére hiánybetegségek nagyon ritkák.  

Túlzott bevitel

Extrém dózisokban (alacsony K-vitamin bevitel mellett) véralvadási zavarokat okoz. A küszöbdózis 300mg, amely az ajánlás húszszorosa.

Miből tudjuk fedezni a napi bevitelt?

Hüvelyesek, napraforgó mag, dió, mandula, mogyoró, tojássárgája, növényi olajok.

vitaminban gazdag élelmiszerek egy csoportja

K-vitamin

Végső, de nem utolsó zsírban oldódó vitamin a K-vitamin. Két csoportra osztható: K1-vitamin (fillokinon), K2-vitamin (menakinon-4, menakinon-7). A fillokinon minden fotoszintetizáló növényben megtalálható. Ilyenek a levélzöldségek (pl. spenót, saláta), káposztafélék, növényi olajok és csíraolajok. Menakinon állati eredetű és fermentált élelmiszerekben található meg, mint a máj, húsok (főleg baromfi), egyes tejtermékek, tojás. A zsírokkal együtt szívódik fel és lipoproteinekbe beépülve szállítódik, majd a májban (és csontokban) tárolódik.

Biokémiai funckiói

Rendkívül fontos szerepet játszik a véralvadásban, mert egyes koaguláns (II, VII, IX, X)  és anti-koaguláns (protein C, S, Z) faktorokat aktivál, illetve a K-vitamin függő osteocalcin segíti a kalcium beépülését a csontba, ezért a csontok mineralizációját is segíti.

K-vitamin szükséglet

Uniós előírásban 70mg/nap javasolt nők és férfiak részére egyaránt, de Magyarországon nőknél 10mg/nappal kevesebb a javasolt. Sajnálatos módon a tápanyag-adatbázis hiányossága miatt nem lehetett megbecsülni a magyar lakosság K-vitamin bevitelét.

Vitaminhiány

A hiánytünetek 2-3 hét után jelentkeznek (napi <10μg bevitelnél), illetve nagy mennyiségű E-vitamin bevitel esetén. Kialakulhat véralvadási zavar, csontritkulás, érelmeszesedés, ízületi gyulladás.

Túlzott bevitel

Mivel a túlzott bevitelnek nincs adverz hatása, ezért felső küszöbérték sincsen meghatározva.

B1-vitamin (Tiamin)

A B-vitamin csoport a vízben oldódó vitaminokhoz tartozik. A B1-vitamin minden élelmiszerben megtalálható. Növényi eredetű élelmiszerekben szabad formában (pl. hüvelyesek, teljes értékű gabonák), állati eredetűben többnyire foszforilált tiamin fordul elő (pl. húsok, halak, máj). Feldolgozás során jelentősen csökkenhet a vitamintartalom (pl. lúgos pH, magas hőmérséklet, szulfitok hatására). Emésztés során a foszforil csoport(ok) lehasad(nak) és több, mint 95 %-a felszívódik (2 mg alatti bevitel esetén) specifikus transzporterek segítségével. A felszívódást csökkenti a tiamináz, alkohol, szulfitok és egyes fenolos komponensek. Tiamináz pl. egyes nyers vagy fermentált halakban van jelen nagy mennyiségben.

Biokémiai funckiói

Szervezetünkben főleg foszforilált formában van jelen. Fontos szerepet játszik a szénhidrátok és az elágazó láncú aminosavak anyagcseréjében, illetve az energiaháztartásban. Szükséges az agy és az idegrendrendszer normál működéséhez.

Tiaminszükséglet

Férfiak esetében 1,1 mg/nap, nők esetében 0,9 mg/nap. Az OTÁP2014 eredményei szerint a magyar lakosság tiamin ellátottsága kielégítőnek mondható. Az átlagbevitel férfiaknál 1,2 mg/nap, nőknél 1,0 mg/nap volt. Férfiak és nők tiamin ellátottságának 42, illetve 34%-áért a húsok, húskészítmények felelősek, és mindössze 15–18%-ban járulnak hozzá a gabonafélék, illetve 14–17%-ban a zöldségek.

Vitaminhiány

Tiaminázban gazdag étrend esetén (pl. Ázsia, Afrika), ha a lakosság étrendjében a tiamin-szegény élelmiszerek dominálnak (pl. fehérliszt, hántolt rizs), létminimum alatt élők és hajléktalanok között gyakori, illetve ritka genetikai mutációk következtében is kialakulhat. Hiánybetegsége a beri-beri. Hiánytünetek főleg neurológiai és kardiovaszkuláris tünetek.

Túlzott bevitel

Mivel alapvetően a túlzott bevitel nem okoz gondot, ezért nincs meghatározva a felső küszöbérték.

Források: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1479519/