Nincs is jobb érzés, mikor reggel felkelés után megérezzük a friss kávé illatát.
Gyakran jut eszünkbe a kávé hallatán a koffein és hogy energiát szolgáltat számunkra, az állítás igaz, azonban nem feltétlenül csak arra hivatott, hogy átvészeljük a reggeleket. De önmagában nem csak energiát biztosít.
A megfelelő mennyiségben történő fogyasztás rengeteg előnnyel kecsegtet.
Az élvezeti faktor mellett számtalan pozitív hatással rendelkezik. Hatásosan csökkenti a különböző betegségek kialakulásának rizikóját, például a szív és érrendszeri betegségek, a II. típusú diabétesz és a Parkinson kórét. A kávé rengeteg hasznos komponenst és összetevőt tartalmaz, B2- B3- vitamint, magnéziumot, káliumot, fenolokat és antioxidánsokat. Kalcium és D-vitamin bevitelünk is növelhetjük a kávé fogyasztással, ha tejet adunk hozzá. Érdemes fontolóra venni a zsírszegény változatot, így csökkenteni tudjuk a kalória bevitelünk, – a kávé körülbelül 2 kcal mennyiséget tartalmaz önmagában -. Ha nem fogyasztunk a táplálkozási szokásainkból kiindulva tejet, kiváló alternatíva lehet a dúsított szójatej erre a célra.
Hol is kezdődik a túlzásba vitt kávé fogyasztás?
Jó nem átesni, a ló túloldalára! A napi ajánlott mennyiség körülbelül 250 ml (maximum 3 csésze), ami kicsivel több, mint 400 mg koffeint tartalmaz, ami a legmagasabb megengedett mennyiség egy egészséges felnőtt számára. A koffein egy stimuláns szer mely az idegrendszerre hat, így a gyerekek és a serdülők jobb, ha kerülik. Különböző betegcsoportok (magas vérnyomásban szenvedők, refluxosok) illetve korosztályok, (idősek) jobban kivannak téve a koffein mellékhatásainak, így számukra érdemes, egy limitáltabb mennyiséget fogyasztani. Terhesek vagy szoptató anyukáknak és csontritkulásban szenvedőknek érdemes más alternatívát választani, vagy egy minimális mennyiséget fogyasztani. Emellett a cukorbetegséggel küzdőknek sem ajánlott tejjel inni, illetve cukorral édesíteni a magas glikémiás index és szénhidráttartalom miatt.
Aki mindenképp törekedik az egészséges kávéfogyasztásra, annak érdemes betartani a napi ajánlott maximális fogyasztási mennyiséget, vizet fogyasztani mellé és folyamatosan figyelni és számon tartani mit ad hozzá pluszban, (tej, cukor, édesítők, szirupok) ugyanis, ezek nem feltétlenül egészségesek.
Források:
https://www.eatright.org/health/wellness/preventing-illness/benefits-of-coffee
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCHEARTFAILURE.112.967299
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-014-3235-7
https://n.neurology.org/content/90/5/205

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!