Nincs is jobb érzés, mikor reggel felkelés után megérezzük a friss kávé illatát.

Gyakran jut eszünkbe a kávé hallatán a koffein és hogy energiát szolgáltat számunkra, az állítás igaz, azonban nem feltétlenül csak arra hivatott, hogy átvészeljük a reggeleket. De önmagában nem csak energiát biztosít.

A megfelelő mennyiségben történő fogyasztás rengeteg előnnyel kecsegtet.

Az élvezeti faktor mellett számtalan pozitív hatással rendelkezik. Hatásosan csökkenti a különböző betegségek kialakulásának rizikóját, például a szív és érrendszeri betegségek, a II. típusú diabétesz és a Parkinson kórét. A kávé rengeteg hasznos komponenst és összetevőt tartalmaz, B2- B3- vitamint, magnéziumot, káliumot, fenolokat és antioxidánsokat. Kalcium és D-vitamin bevitelünk is növelhetjük a kávé fogyasztással, ha tejet adunk hozzá. Érdemes fontolóra venni a zsírszegény változatot, így csökkenteni tudjuk a kalória bevitelünk, – a kávé körülbelül 2 kcal mennyiséget tartalmaz önmagában -. Ha nem fogyasztunk a táplálkozási szokásainkból kiindulva tejet, kiváló alternatíva lehet a dúsított szójatej erre a célra.

Hol is kezdődik a túlzásba vitt kávé fogyasztás?

Jó nem átesni, a ló túloldalára! A napi ajánlott mennyiség körülbelül 250 ml (maximum 3 csésze), ami kicsivel több, mint 400 mg koffeint tartalmaz, ami a legmagasabb megengedett mennyiség egy egészséges felnőtt számára. A koffein egy stimuláns szer mely az idegrendszerre hat, így a gyerekek és a serdülők jobb, ha kerülik. Különböző betegcsoportok (magas vérnyomásban szenvedők, refluxosok) illetve korosztályok, (idősek) jobban kivannak téve a koffein mellékhatásainak, így számukra érdemes, egy limitáltabb mennyiséget fogyasztani. Terhesek vagy szoptató anyukáknak és csontritkulásban szenvedőknek érdemes más alternatívát választani, vagy egy minimális mennyiséget fogyasztani. Emellett a cukorbetegséggel küzdőknek sem ajánlott tejjel inni, illetve cukorral édesíteni a magas glikémiás index és szénhidráttartalom miatt.

Aki mindenképp törekedik az egészséges kávéfogyasztásra, annak érdemes betartani a napi ajánlott maximális fogyasztási mennyiséget, vizet fogyasztani mellé és folyamatosan figyelni és számon tartani mit ad hozzá pluszban, (tej, cukor, édesítők, szirupok) ugyanis, ezek nem feltétlenül egészségesek.

Források:

https://www.eatright.org/health/wellness/preventing-illness/benefits-of-coffee
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCHEARTFAILURE.112.967299
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-014-3235-7
https://n.neurology.org/content/90/5/205