Az ünnepek közeledtével a családi, baráti összejövetelek száma megnő és ezeket a rendezvényeket általában nagy mennyiségű ízletes ételek gazdagítják. Amennyiben hasonlót tervez az ünnepi időszakban, akkor ez a néhány tipp segíthet, hogy felfrissítse, egészségesebbé tegye a repertoárt anélkül, hogy lemondana régi kedvenceiről.
Alapanyagok kicserélése a kedvenc receptekből pár egyszerű tipp segítségével:
- Két tojásfehérje felhasználása egy egész tojás helyett csökkentheti a koleszterinbevitelt és ugyanolyan ízletes marad ételünk.
- Otthon készített vagy vásárolt alacsony sótartalmú zöldség alaplé fokozza a burgonyapüré ízét, így felcserélhetjük vele a vajat vagy a margarint, csökkentve a zsír és koleszterinbevitelt.
- Mártásokhoz és szószokhoz próbáljon zsírmentes joghurtot használni tejföl és/vagy majonéz helyett.
- Válasszon alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes sajtot a salátákhoz és a rakott ételekhez.

Kerüljön minél több friss zöldség és gyümölcs a bevásárlókosárba:
- Ilyenkor érdemes vásárolni édes burgonyát, brokkolit, sárgarépát, zöldbabot, almát, de gyorsfagyasztottan gyakorlatilag bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, amelyek felhasználhatók szószok elkészítéséhez, különböző zöldség és gyümölcssalátákhoz, de akár húsok töltelékeként is.
Ezeket a tippeket még érdemes figyelembe venni, ha vendégségbe megyünk vagy más ünnepi összejövetelre:
- Ha tudjuk, hogy ebédre vagy vacsorára vagyunk hivatalosak, akkor kezdjük a napot egy könnyű reggelivel, amely tartalmaz teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt, zöldséget és valamilyen sovány tejterméket. Ezzel ki tudjuk zárni, hogy éhesen, összeszűkült gyomorral nagy mennyiségű ételt fogyasszunk el, amely amellett, hogy nagy energiabevitel még hasfájást, rossz közérzetet is okozhat. Akár közvetlen az esemény előtt is beiktathatunk egy kisétkezést vagy valamilyen harapnivalót, ezzel is elkerülve a túlevést.
- Kóstolja meg azokat az ételeket, amelyek igazán különlegesek és élvezetesek, nem muszáj mindenből fogyasztani (főleg, ha svédasztal van jelen).
- A társalgást semmi esetre sem szabad az ételek közelében tenni. Így minimalizálhatjuk az öntudatlan nassolást.
- Amennyiben alkoholfogyasztásra kerül a sor, fontos, hogy előbb vízzel oltsuk szomjunkat és ne alkoholtartalmú italokkal. Férfiak esetében az egészséges mennyiség 2 egység, nőknél 1 egység naponta. 1 egység alkohol megtalálható 2dl sörben, 1 dl borban vagy 2cl tömény szeszes italban.
Mivel az ünnepekkor alkalom adódik arra, hogy számtalan ételt és italt készítsünk el így ezen tippeket figyelembe véve és egy kis előkészülettel egészségesebbé tehetjük az ünnepi ételeket a család és a barátok számára egyaránt.
Források: https://www.eatright.org/

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!