Mi is az a reflux?

A reflux vagy hivatalos nevén GERD (Gastro-Esophagealis Reflux Disease) egy olyan betegség vagy kór ahol a tápcsatorna felsőrészében összetett motilitási zavar játszik központi szerepet. Ebből következően a refluxátum a nyelőcsőbe, szájba és a légúti rendszerbe jutva klinikai tüneteket okoz, ami vissza vagy vissza nem fordítható szervi elváltozásokat okozhat.

Hogyan alakul ki?

Minimum egy, de akár több tényező közreműködése során alakulhat ki a GERD: csökken a gyomorszáj funkciója, zavar lép fel a nyelőcső motilitásban, lassult a gyomorürülés, a refluxátum összetétele megváltozik (savas vagy epés), megváltozik a nyáltermelés mennyisége és minősége, elhízott a személy, rekeszsérv megléte, kialakulása, fokozódik a hasűri nyomás.

Tünetek

A refluxátum, savas felböfögés formájában a gyomorból a nyelőcsőbe, szájba, légúti rendszerbe jutva különböző tüneteket és szervi elváltozásokat okoz. A tünetek közé lehet sorolni a gyomorégést (hajoláskor, lefekvéskor, hideg vagy forró étel-ital fogyasztáskor, étkezés után rosszabbodó állapot), a visszafolyást a szájba (leginkább alvás és idült hörghurut megléte alatt), köhögést, nehézlégzést, rekedtséget, mellkasi fájdalmat (étkezés után vagy éjjel jelentkezik leggyakrabban) súlyosabb esetekben vérzések, láz, hányás és indokolatlanul nagy súlyvesztés is jelentkezhet.

Szövődmények

Ezekből akár súlyosabb szövődmények is kialakulhatnak, fekélyek, szűkület, Barrett szindróma, nyelőcsőrák, ISZB, nyelési nehezítettség, gégegyulladás, epehólyag betegség, fülgyulladás, arcüreg gyulladás, vagy egyéb tüdő problémák, mint például tüdőgyulladás, COPD, asztma, krónikus köhögés alakulhat ki.

Kórformák

Háromféle reflux betegség típust különböztetünk meg:

Nem erozív reflux betegség (NERD):
A vizsgálatok során itt épnek látszik a nyelőcsőhám, a leggyakoribb szövődményei közé a nyelési nehezítettség, a fájdalmas nyelés, a mellkasi fájdalom, asztma, krónikus köhögés és a fül- orrgégészeti tünetek tartoznak.

Eróziókkal járó reflux betegség (ERD):
Vizsgálatok során látszik, hogy nem ép a nyelőcső hámja, a szövődmények között említhető a szűkületek, fekélyek, vérzések, asztma, krónikus köhögés és fül- orrgégészeti tünetek.

Barrett metaplázia (szövetátalakulás):
A nyelőcső sejtek átalakulásával jár, amelyek könnyen daganattá alakulhatnak (adenocarcinoma vagy más néven nyelőcsőrák). Endoszkópiával és biopsziával megállapítható. Veszélyes mert tünetmentes és a már évek óta refluxos betegek (legalább 5 éve) között a leggyakoribb, a folyamat visszafordíthatatlan, azonban lassítható (életmód és gyógyszeres kezeléssel). Súlyos esetben műtéti beavatkozással a nyelőcső egy részét eltávolítják. Érdemes rendszeresen kontrollvizsgálatot végeztetni a krónikus refluxos betegeknél.

Terápia

Terápiáját tekintve különböző csoportokra oszthatjuk, mint például, diéta, életmód terápia, ez kiegészülhet sav elválasztást gátló gyógyszerekkel és súlyos esetben műtéti megoldással.

Az életmód terápia esetén első körben egy PPI tesztet (savcsökkentő terápia) végeznek, a teszt során, a panaszok enyhülésével, beigazolódhat a reflux betegség fennállása. Más esetekben végezhetnek 24 órás PH monitorozást – ahol a gyomor vagy a nyelőcső savas vegyhatását mérik – és/vagy nyelőcső manometriát ahol a nyelőcső izmainak illetve alsó záróizmainak a működését vizsgálják. A legfőbb mérföldkő az életmód terápiában a tápláltsági állapot normalizálása (túlsúly esetén), szűk ruházat elhagyása, stressz oldása, dohányzás megszüntetése és az alkohol fogyasztás kiiktatása. Az életmód terápia a tünetek enyhítésére, az állapotromlás megakadályozására és elhízás esetén a testsúlycsökkentésére helyezi a hangsúlyt.

Ha az életmód terápia önmagában nem elég, akkor egészítik ki savszekréciót gátló gyógyszeres kezeléssel – egy baktérium, a helicobacter pylori eradikálása végett, amely az emberi gyomor nyálkahártyájában megtelepedő baktérium -, azonban ha továbbra sem javul a helyzet műtéttel orvosolható a probléma.

Reflux diéta alappillérei

Elsősorban kímélő fűszerezésű étrend a javallott. A diéta célja, a további állapotromlás megelőzése, túlsúly esetén a testtömeg csökkentése és a tünetek enyhítése. Rendkívül fontos szempont a mértékletesség –a GERD-ben szenvedők nagy része elhízott, ami azt jelenti, hogy a testtömeg indexük (BMI) legalább 25 felett van – ebből adódóan figyelembe vesszük a megfelelő konyhatechnológiákat és azokat alkalmazzuk az ételkészítés során.

Tippek a diétához és az életmód terápiához

Figyeljünk oda az étrendünk összetételére

Az étrend összetételét illetően az étel energia, telített zsírsav és koleszterin tartalma és a túl fűszerezettsége egyaránt befolyásolja a refluxos tüneteket, a nyelőcső gyulladásos állapotának kialakulását, illetve a nyelőcső alsó záróizmainak nyomáscsökkenését. A refluxos betegek közül bárkinél kialakulhat ezen állapotok egy része vagy összessége, azonban akinek testtömeg indexe (BMI) meghaladja a 25-t azoknál 2,5-szer nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a tünetek. Próbáljuk meg kerülni a zsír dús étkezést, válasszunk zsírszegény hús, tej és tejtermékeket, kerüljük a magas energiatartalmú fogásokat, élelmiszereket.

Növeljük az étkezésünk rosttartalmát

Étkezéseink élelmi rosttartalmát növelve, ami zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását jelenti, hatásosan csökkenthetjük mind a refluxos tünetek erősségét, gyakoriságát és a nyelőcső gyulladásának kialakulását.

Fokozzuk a nyálelválasztást

Nyálelválasztás fokozása esetén megváltozik a nyál mennyisége és minősége, így lehetségesen csökkentve a tüneteket. Erre jó módszer lehet cukorka szopogatása, vagy a rágózás azonban itt ügyeljünk arra, hogy a rágó ne legyen túl „fűszeres vagy erős” mivel ezek fokozzák a savelválasztást így a mentás például nem javasolt.

Vegyünk fel egy étkezési ritmust

Próbáljunk meg nyugodt környezetben asztalnál ülve étkezni, naponta 5-6 alkalommal kis mennyiségekben. Így a gyomor és a nyelőcső számára sem annyira megterhelő ellátni a saját feladatát, mint mondjuk egy nagyobb mennyiségű étkezés alkalmával.

Kerüljük a késő esti étkezéseket

Lefekvés előtt legalább 2-3 órával már lehetőleg ne étkezzünk, ugyanis ha közvetlen lefekvés előtt étkezünk majd ezt követően lefekszünk, a gyomrunk vízszintes helyzetbe kerül, ami emésztés szempontjából nem éppen előnyös. Alváskor törekedjünk arra, hogy a fejünk legalább 10 centimétert emelve legyen a teljesen vízszintestől ezzel is segítve a gyomor emésztését.

Kerüljük a savtermelést fokozó ételeket, italokat

Ebbe a csoportba tartoznak a különböző húslevesek, az extraktív anyagaik miatt, amik konkrétan a leves levének kellemes ízét adják, a kocsonyák, a pecsenyelé, mézzel édesített termékek és a túlédesített ételek, italok. Ezek az ételfajták fokozzák a savtermelést.

Kerüljük a szélsőséges hőmérsékletű ételeket, italokat

A túl forró és túl hideg ételek nagy mennyiségben történő fogyasztása nem előnyös GERD-ben szenvedőknek.

Kerüljük a panaszt okozó ételeket

Egyénenként eltérő, azonban erre is vonatkoznak általánosabb szabályok. Így nem ajánlott a túl zsíros, túl fűszeres étel, a fokhagyma és a vöröshagyma az intenzív ízek miatt. A nyálkahártyát izgató fűszereket kerüljük, válasszuk inkább a zöldfűszereket, és a kevésbé izgató hatásúakat.

Lehetőség szerint maradjunk távol az élvezeti élelmiszerektől

Kerüljük a csokoládé, koffeintartalmú italok, (mint például a kávé, energiaital, kóla, a szénsavas italok), citrusos présnedvek, a borsmenta és fodormenta fogyasztását, ugyanis ezek növelik a gyomor savelválasztását, refluxos tüneteket előidézhetve ezzel.

Változtassunk az életmódunkon

Kezdjünk el sportolni túlsúly esetén. Alkalomról alkalomra növeljük a terhelést, vegyünk fel egy olyan ritmust, amiben kellemesen elfáradunk, próbáljunk meg legalább heti 3-4 alkalommal testmozgást végezni, ami alkalmanként legalább egy órát takar. Kerüljük a szűk ruházatot, aminek következtében megnövekedik a hasűri nyomás.  A dohányzás és az alkohol fogyasztása szigorúan tilos reflux esetén ugyanis fokozatos állapotromláshoz vezet, az alkohol csökkenti a nyelőcső alsó záróizmainak a nyomását. Próbáljunk meg lazítani, kikapcsolni ugyanis a stresszes életmód ugyanúgy hozzájárul a gyomor zavart működéséhez és a savelválasztás fokozódásához.

Beszéljünk szakemberrel

Fontos beszélnünk egy orvossal és dietetikussal a refluxot illetően, ugyanis vannak olyan élelmiszer összetevők, élelmiszerek, gyógyszerek, gyógyszerhatóanyagok, melyek hajlamosítók.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28146448
http://ftsz.pte.hu/docs/protokollok/belgyogyaszat2%20felsoemesztorendszer%20panasz.pdf