Különösen figyeljünk az ünnepek alatt
Általánosságban elmondható, hogy az ünnepek alatt a legtöbb ember átlagosan 0,5-1 kilót is magára szedhet. Ez nem hangzik annyira borzasztóan, de az évek alatt ez könnyedén felhalmozódik. Szerencsére vannak lehetőségek arra, hogy átvészeljük az ünnepi étkezéseket súlynövekedés nélkül.

1. tipp: Ne hagyjuk ki az étkezéseket
Ha tudjuk, hogy egy nagy ünnepi étkezés előtt vagyunk, akkor se hagyjunk ki étkezést. A nap folyamán kihagyott étkezések túlevéshez vezethetnek. Különösen fontos a reggeli. Kutatások bizonyítják, hogy azok az emberek, akik reggel is étkeznek, sokkal kevesebb kalóriát visznek be a nap folyamán, mint azok, akik nem. Ha sok rostot adunk hozzá, amit legkönnyebben zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonákkal lehet biztosítani, akkor egy szuper reggelit készíthetünk. Ezek mellett a rostban gazdag ételek nem csak nagy volumenüek, hanem még az éhséget is csillapítják és kevesebb kalóriát is tartalmaznak.
2. tipp: Kisebb adagok
Az ünnepi étkezések során általában nagyobb adagokat fogyasztunk, mint a mindennapokban. Megjelenhet akár a svédasztal is és nem szabad megfeledkezni a repetákról sem. Noha egy egész tál süteményt vagy tortát kevesen esznek meg, mégis általános hiba, hogy még az egészségesnek tartott ételekből is sokat eszünk, mondván, hogy egészséges. Természetesen fontos, hogy az étrendünk tápanyagokban gazdag ételeket tartalmazzon, de ne feledjük, hogy ezeknek az ételeknek is van kalóriatartalma, ezért mérsékelt fogyasztásuk javasolt. Amennyiben ehhez tartjuk magunkat, akkor az ünnepi asztal lehetővé teszi az egészséges táplálkozásnak megfelelő étkezést, amely tartalmazhatja akár a desszertet is.
3. tipp: Túlevés elkerülése
Számos olyan stratégia létezik, amelyek segítenek elkerülni a túlevést. Például egy kisebb tányér használata lehetővé teszi, hogy kevesebb ételt tegyünk a tányérra, és ösztönzi a megfelelő adagméreteket. Az is segíthet, ha először zöldségeket és salátákat helyezünk a tányérra és csak utána a feltétet és egyéb köretet. Étkezés előtt egy kis saláta fogyasztása segíthet abban, hogy összességében kevesebb kalóriát vigyünk a szervezetünkbe. Próbáljunk lassan enni és minden falatot ízleljünk meg. Étkezés közben javasolt folyadékot is inni. Ezek mind segítik azt, hogy jobban eltelítődjük. Étkezés után mindenképpen érdemes várni 10-15 percet, így megbizonyosodni arról, hogy tényleg jól laktunk és nem szükséges még egy adag ételt elfogyasztani.
4. tipp: Mozgás
Étkezés után, ha nem is esik mindig jól, érdemes egy kis fizikai aktivitást végezni. Önmagában már az álló helyzet is segíti, hogy a gravitáció által „leérjen” az elfogyasztott étel. Ilyenkor remek alkalom adódik arra, hogy elmenjünk a családdal, barátokkal egy sétára vagy megsétáltassuk a kutyát.
Források:

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!