Bőrápolás

Az emberek, különösképpen a nők manapság rengeteg pénzt költenek szépség és bőrápolásra. Hiszen az egészséges bőr nem csak szép, de a közérzetünk és a magabiztosságunk is növeli. A tudatos bőrápolást és annak rutinját nem egyszerű elsajátítani, ami rengeteg energiát, időt vehet igénybe, az anyagi vonzatáról nem is beszélve. Temérdek reklám, hirdetés és termék vesz minket körül, amely fiatalítja, puhábbá és ellenállóbbá teszi a bőrünk a természeti viszontagságokkal szemben.

Természetesen nem elhanyagolható bőrünk egészsége, és fel sem merül annak a ténye, hogy a szépség ápolási és bőrgyógyászati termékek ne működnének, hiszen rengeteg kutatás előzi meg ezeknek a termékeknek piacra bocsátását, mivel köztudottan a szervezetünk első védelmi vonala.

Bőrbarát diéta tényleg létezik?

Egyre több és több kutatás foglalkozik az egészséges bőr és a „bőrbarát” diéta illetve táplálkozás kapcsolatával, azt vizsgálva mennyire befolyásolja a táplálkozás a bőrünk jelenlegi állapotát, egészségét. Kutatások igazolják, hogy egyes embereknek – akik bőrproblémákkal küzdenek –érdemes távol maradniuk a zsíros ételektől, habár fontos megjegyezni azt, hogy nem minden zsiradék egyforma sem összetevő szinten, sem a betöltött szerepük, sem a biokémiai funkciójukat tekintve.

Példának okáért bizonyos típusú halak (hering, szardínia, lazac) kiváló Omega-3 zsírsav forrásnak bizonyulnak, amely bizonyított klinikailag, hogy gyulladáscsökkentő szereppel is rendelkezik. Ennek köszönhetően elodázhatja, megakadályozhatja a pattanások és a melanoma mentes bőrrák kialakulását, különösképp azoknál, akikre magasabb rizikót jelent. A tanulmány eredményei szerint a zsírsavak csökkentették az ultraibolya (UV) sugárzás okozta károk mértékét, a bőrön jelentkező tüneteket, a gyulladást és az immunszuppressziót.

Egy megfelelően összeállított étrend, mely magas omega-3 zsírsavban, hatékonyan csökkentheti a gyulladásos tüneteket és kevésbé reagensé teszi a bőrt az UV sugárzás hatásaival szemben. Emellett ezek a halfajták gazdagok E-vitaminban, amely egy hatékony antioxidáns, védve a gyulladásoktól és az ártalmas szabadgyököktől.

Dió és diófélék hasonló előnyökkel kecsegtetnek, mint a halak, amely a diéta egy fontos részét képezheti, különösképpen a vegetáriánusok és a vegánok körében. A diófélék gazdagok telítetlen zsírsavakban, mint az Omega-3 és Omega-6. Azonban ügyelnünk kell a megfelelő bevitelre és a kiegyensúlyozottságra az egészségünk érdekében. Arányaiban kevesebb Omega-6 zsírsavra van szükségünk, mint Omega-3 zsírsavra, mivel az Omega-6 zsírsav nagy dózisban gyulladást okozhat, vagy tovább ronthatja bőrünk állapotát, ekcémát vagy pikkelysömört okozva az arra hajlamos egyéneknél.

A magvak általában gazdag antioxidáns forrásnak és telítetlen zsírsav forrásnak bizonyulnak. A Mandula erre az ékes példa, amely gazdag telítetlen zsírsavban és különösen jó forrásnak bizonyul E-vitamin tekintetében, elősegítve a bőrünk egészségét.

A napraforgó mag a dióhoz hasonlóan tele vannak protektív zsírsavakkal. Kiemelkedően magas cink és E-vitamin forrásnak bizonyul, amely a bőrsejtjeink védelmére kelnek.

A lenmag és a belőle készülő olaj remek Omega-3 zsírsav forrásnak bizonyul, annak is egy bizonyos típusa az alfa linolsav (ALA) lelhető fel döntő többségben. A lenmagot őrölve hozzáadhatjuk rakott ételekhez, smoothiekhoz, salátákhoz egyszerűen és hatékonyan növelve az Omega-3 zsírsav mennyiséget, hogy a bőrünk egészséges legyen. Egy 2011-es kutatás szerint, az érzékenybőrű nők – akik 12 hétig szedtek lenmagolaj tartalmú étrend kiegészítőt – olyan változásokról számoltak be, miszerint csökkent a bőrérzékenység, a bőr durvasága, pikkelyesedése, növekedett a hidratáció és puhábbá vált.

A szója és szójabab összetevői között találkozhatunk az izoflavonokkal, melyek fontos szerepet töltenek be a bőr védelmében, elsősorban a nők körében. Egy 2017 kutatás eredményei szerint, azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak szóját vagy abból készült termékeket, rajtuk kevesebb ránc keletkezett és a bőrük elasztikusabbá vált. Az izoflavon erőteljesebb hatást képes kifejteni menopauzált nőkön, a csökkent ösztrogén szintek miatt.

Az avokádó gazdag az egészséges zsírsavakban, E-vitaminban, ami a bőrünk egészségéért felel. Az avokádóban található zsírok esszenciálisak, vagyis rendszeresen fogyasztanunk kell belőle, hiszen nem tudja az emberi szervezet előállítani. Továbbá, található még olyan összetevő, mint a lutein és a zeaxanthin, ami segíti a bőr védelmét az UV sugárzással és a látható sugárzással szemben.

Az olíva olaj az egyik legegészségesebb a sütésre használható olajok közül, amely általánosan elmondható, nem csak a bőrünkre tekintve. Egy 2012-es tanulmány szerint az olíva olajban gazdag étrend lassítja az arcbőr öregedését, a bőrszárazság kialakulását és védelmet biztosít a szabadgyökökkel szemben. Ez az olajban található többszörösen telítetlen zsírsavaknak és a szkvalánnak köszönhető.

A zöld tea nem csak egy energiát biztosító komfort ital, az összetevőinek köszönhetően, amellett hogy egészséges bőrünk is profitál a fogyasztásából. A zöld tea gazdag antioxidánsokban, különösen katechinben, ami a véráramlást szabályozza a bőrben, így a bőrsejtek mindig friss oxigénhez és tápanyaghoz juthatnak, elősegítve az egészségét. Egy kutatás eredményeire hivatkozva, azok, akik 12 héten keresztül rendszeresen fogyasztottak zöld teát, rugalmasabbá vált a bőrük, kevésbé volt durva a tapintata, csökkent a pikkelyesedés, növekedett a tömöttség és több vizet volt képes a bőrük tárolni. Továbbá az antioxidánsok a zöld teában védenek a káros UV sugárzástól.

A 11 jelölt kilóg a sorból, hiszen nem élelmiszerről van szó, hanem kimondottan antioxidánsokról, a karotinról és béta-karotinról. A karotin fogyasztás számos egészségügyi előnnyel bír. A bőrre kifejtett hatása elsősorban a szabadgyökök elleni védekezésben és a napon való túl sokáig való kitettségben nyilvánul meg. Az élénk zöld, sárga, narancs, piros gyümölcsök és zöldségek kiváló forrásai ezeknek a protektív antioxidánsoknak. Ha gyakrabban fogyasztunk mangót, papayát, répát, dzsemet, édes burgonyát, paprikát, spenótot és kelt akkor nagyobb mennyiségben juttatunk be megfelelő mennyiségű karotinoidot a szervezetünkbe.

A víz is érdemel legalább egy mondatos említést, hiszen folyamatosan hidratálja a bőrünket.

Ellenben vannak dolgok, melyeket érdemes kerülnünk bőrünk egészsége érdekében. Ilyen lehet a túl sok koffein, mivel stimuláns és diuretikum (vízhajtó) is egyben, ami a bőr kiszáradásához vezethet. Legvégül ide sorolhatóak az előre gyártott és feldolgozott élelmiszerek, legfőképp azok, melyeknek magas a hozzáadott és/vagy finomított cukor, szénhidrát tartalma. Ezek a termékek elősegíthetik a bőr öregedési folyamatát, így azoknak semmiképp sem javallott, akik éppen a megfelelő bőrvédelem kialakításán dolgoznak.

Források:

https://www.eatright.org

Kapcsolódó tartalom: