Zsírok és olajok

Az emberi szervezet számára nagyon fontos a különböző zsiradékok fogyasztása. Segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, egyes hormonok működését, a sejtmembrán felépítését és a D-vitamin képződést is.

Az étkezéskor bevitt zsírok és olajok glicerinek és azok zsírsavakkal alkotott észterei. A zsírok és olajok közötti legnagyobb különbség a zsírsavak típusában rejlik. A zsírsavak szénatomszáma, lánchossza alapjaiban határozza meg az adott zsiradék halmazállapotát, de az olvadáspontját is. Így lehet elkülöníteni őket zsírokká és olajokká.

Az állati eredetű zsírokban főleg telített zsírsavak, míg a növényi eredetű zsírokban telítetlen zsírsavak találhatók. Az állati eredetű zsírokban túlnyomórészt a palmitin- vagy sztearinsav található meg. Ezek a zsírok szobahőmérsékleten szilárdak lesznek. A növényi eredetű zsírok több telítetlen zsírsavval rendelkeznek, mint például linol-, linolénsav vagy arachidonsav. Emiatt ezek a zsírok olaj formájában jelennek meg a boltok polcain.

Milyen hatást váltanak ki?

Az állati eredetű zsírok, amelyekben sok a telített zsírsav, nagy mennyiségű fogyasztása megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A túlzott telítetlen zsírsav bevitel minden esetben megnöveli a vér koleszterinszintjét, amely az érfalra lerakódva kedvezőtlenül hat az érrendszerre.

A növényi eredetű zsírok, főleg azok az élelmiszerek, amelyek többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, az az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, jótékony hatással vannak a szervezetre. Ezek a zsírsavak csökkentik a gyulladásos folyamatok kialakulását, serkentik az agyi működést, rugalmasabbá teszik az érfalat, ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Fontos megjegyezni, hogy az omega-3 és omega-6 arányt fent kell tartani a kiegyensúlyozott életvitel miatt. Ez annyit tesz, hogy egy egység omega-3-hoz 1-3 egység omega-6 párosul. Természetesen a növényi eredetű zsiradékoknál is oda kell figyelni a napi bevitelre, mert attól függetlenül, hogy esszenciálisak számunkra, még mindig a legnagyobb kalóriával rendelkező makro tápanyagnak számít és nagy mennyiségben elhízáshoz vezethet.

Ételkészítés során alkalmazható zsírok és olajok is, azonban nem mindegy melyiket mire és mikor használjuk
Ételkészítés során alkalmazható zsír és az olaj is, azonban nem mindegy melyiket mire és mikor használjuk

Habár szabályozva van a mennyiségük és egyre kevesebb termékben található meg, érdemes említést tenni a transz-zsírsavakról is. Kutatások a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel. Ezek a zsírsavak leggyakrabban különböző margarinokban, nápolyikban, chipsekben, bevonóval rendelkező élelmiszerekben, egyes fűszerkeverékekben találhatók meg, ezért érdemes megnézni mindegyik termék hátulján, hogy tartalmaz-e és ha igen, akkor mennyit. A napi tolerálható érték átlagosan 2g/nap.

Mikben található meg?

Az állati eredetű zsírok gyakorlatilag minden húsfélében, zsíros tej és tejtermékben megtalálható. Leggyakoribb a különböző állatok zsiradéka (sertés, kacsa, liba), szárnyasok bőre, zsíros húsrészek, tepertő, szalonna, vaj.

A növényi olajokat nagy olajtartalmú növényekből, azok magjából készítik. A boltok polcain legnagyobb mennyiségben a napraforgó olaj, repce olaj, olíva olaj található meg, de érdemes megemlíteni a tök, ricinus, szója, kukorica, földimogyoró és mandula olajokat is. A drágább termékek, mint például a hidegen sajtolt szőlőmag és extra szűz olíva olaj, nem csak vitaminokban gazdagok, hanem antioxidáns tartalmuk is jótékony hatást váltanak ki a szervezetre. Utóbbi kettőt érdemes hevítés nélkül, inkább salátákra önteni és fogyasztani.

Tippek a gyors telített zsírsav bevitel csökkentésére

Amennyiben a cél az, hogy csökkenteni szeretnénk a telített zsírsavak bevitelét, úgy érdemes lehet követni a következőket:

  • Vaj helyett jó minőségű margarinnal kenjük meg a kenyerünket.
  • Állati zsír helyett növényi olajat használjunk főzéshez.
  • Sütés/főzés előtt távolítsuk el az adott húsrész látható zsírrétegét, illetve a szárnyasok bőrét.
  • Chips helyett inkább együnk egy marék szabadon választott sótlan olajos magvat (mandula, dió, török- és földimogyoró, kesudió, pekándió, stb.) vagy készítsünk otthon sütőben kevés növényi zsiradékkal különböző zöldségekből chipset.
Források:

https://www.eatright.org/