Pelyhes barátunk az őszibarack
Az ősz egyik vitamin bombája, ami fajtától függően lehet lédús, puha, kemény, húsosabb, pici, nagy, kerek és lapos. Igen ő az, a pelyhes tápanyaghordozó a barack, azon belül is az „őszi”.
Az őszibarack egy az időszámításunk előtti Kínából származó csonthéjas gyümölcs, melynek a gyümölcshúsát fogyasztjuk. Magyarországon igen nagy népszerűségnek örvend. Ami bár meglepő az őszibarackkal kapcsolatban, hogy voltaképpen az őszibarack elnevezés helytelen, hiszen rengeteg fajtáját különböztetjük meg, ami nyár közepétől is érik, de valamiért így maradt meg a közhiedelemben. Rokonságban áll a kajszibarackkal, cseresznyével, a szilvával és a nektarinnal.
Az egészség fényében
Különböző kutatások eredményei arra a következtetésre jutottak, hogy az őszibarack jótékonyan hat az elhízás következtében kialakult betegségekre és ezek megelőzésére, mint például a cukorbetegség, metabolikus szindróma, szív és érrendszeri megbetegedések.
Miért is? Mivel olyan bioaktív és fenol tartalmú anyagok találhatóak benne karöltve gyulladáscsökkentő vegyületekkel, amik kiegészülve a benne fellelhető élelmi rostokkal sikeresen csökkentik a koleszterin szintet. A gyümölcsben fellelhető káliummal együtt párosulva, redukálják a szív és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.
Kiemelendő az antioxidáns (lutein, zeaxanthin, béta-kriptoxanthin) és a C-vitamin tartalma. Rák, stroke, gyulladás, köszvény, szívbetegségek, immunhiányos állapotok, tüdőtágulatok kialakulásában és annak megelőzésében játszik szerepet. Emellett a legnagyobb szervünkre, a bőrünkre is jótékony hatással van, mint kollagén képző, csökkentve a bőr öregedését és ráncosodását.
Egy másik tanulmány a rendszeres őszibarack fogyasztást vizsgálta, azt a következtetést levonva, hogy emlőrák esetén is hatásos, ugyanis daganatos sejtpusztító hatással bír. Cukorbetegek esetében egy rendszeresen elfogyasztott nagyobb barack, ami körülbelül 2 grammnyi élelmi rostot tartalmaz, hatásosan csökkenti a vér glükóz szintjét, kedvezően befolyásolja a vér- cukor, lipid és inzulin szintjét.
Tápanyagtartalmát tekintve 100 gramm őszibarackban:
88 grammnyi víz
39 kcal energia
1 grammnyi fehérje
9,5 grammnyi szénhidrát
élelmi rost tartalom közel 1,5 gramm.
kálium tartalom, 190 mg
kiemelendő még a foszfor, kalcium, vas és a C, A, E, K vitamin tartalma.
Nem csak finom, de egészséges is, lehetőleg fogyasszuk nyersen így az összes tápanyag és zamat benne marad, azonban ha valaki vágyik egy kis változatosságra, íme, hozzá egy recept!
Források:
https://www.sciencedaily.com/releases/2012/06/120618132921.htm
https://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100602111145.htm
Kapcsolódó tartalom:

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!