Az almát a világ minden pontján termesztik, ismerik, fogyasztják. Sokáig eltartható, olcsó, alacsony a kalóriatartalma és tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal. Na de mit is érdemes tudni róla?
Tápanyagok, vitaminok
100 grammban kb. 60-70 kalória van, ez leginkább szénhidrátból tevődik össze, amely típustól függően 15-25 g szénhidrátot jelent, ennek átlagosan 10%-a gyümölcscukor formájában jelenik meg. 100 grammra lebontva 10-15 mg C-vitamin található benne, amely a napi javasolt C-vitamin bevitel több, mint 10%-a. Egy közepes méretű nagyjából 120-150 gramm, egy nagyobb akár 150-200 gramm is lehet. Emellett található benne folsav, kalcium, magnézium, kálium, kén, A- és B-vitamin.
A húsában jelentős mennyiségben megtalálható a pektin, amely egy vízoldékony rost. A pektinnek sokféle jótékony hatása van. Kedvezően hat a bélflórára, javítja a székelést és csökkenti a vér koleszterinszintjét. Előző kettő miatt sokszor alkalmazzák emésztőszervi betegségeknél, panaszoknál héjával vagy anélkül. A héjában nagy mennyiségű vízben nem oldható rost található. Ez szintén az emésztést segíti, a belek motilitását fokozza, viszont nagy mennyiségben puffadásos panaszokat okozhat. A gyümölcssav tartalma miatt a belek és máj működésére fejt ki pozitív hatást.

Elkészítési módjai
Legegyszerűbb módja a fogyasztásnak, ha nyersen, héjástól fogyasztjuk azt, de kiváló alapanyaga lehet egy gyümölcs- vagy akár zöldségsalátának is. Ehetjük főzve, sütve, kompótként, leves formájában, facsarva léként, mártásnak, reggelizőpelyhek mellé, de azt érdemes tudni, hogy hőkezelt formájában veszít a vitamintartalmából.
Források: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC442131/

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!