Ez (sütő)tök jó!
Az ősz egyik örök slágere, elég megosztó egy zöldség valaki szereti, valaki nem. Pedig fogyasztása rendkívül előnyös, hogy miért is?
Na, ne szaladjunk ennyire előre!
A sütőtök a tökfélék családjába tartozik, származási helye Közép- és Dél-Amerika. Termesztése során igényli a helyet és a meleget, viszont nem szereti a túláztatott és savas közegű talajt. Súlya fajtánként változó 2-8 kilogramm közé tehető. Felhasználását tekintve igen sokrétű, lehet levesek, piték, sütemények, rizottók, saláták alapanyaga, de akár vaj helyettesítő is! Magyarországon leginkább a Nagydobosi fajta, ami elhíresült, de szép számmal termesztjük a körte alakú hosszú nyakú formát is.
Visszatérve…
A sütőtök egy tápanyagban hemzsegő élelmiszer melynek minden része egy tápanyagbányát rejt magában. Alacsony a kalória tartalma. Rendkívül gazdag vitaminokban példának okaként A- B1- B2- B3- B5- C- E-vitaminokban és folsavban. Kiváló vas, kálium, foszfor, mangán, magnézium, réz forrás és még csak a nyers növény húsáról beszélgetünk!
A magjai is fogyaszthatók, melyek gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban. Különböző kutatások irányultak a közelmúltban a magvak és a kettes típusú cukorbetegség felé. A vizsgálatok arra engedték következtetni a kutatókat, hogy a magvak fogyasztása segít a glükóz felszívásban a belekben sejtszinten és javítja a máj glükóz szintjét. Az eredmények biztatóak, de további kutatásokra van szükség.

100 gramm sütőtökben:
86,4 g víz
45 kcal energia
1 g fehérje
11,6 g szénhidrát
(amiből 2 g élelmi rost és 2,2 g cukor) található.
A magas kálium tartalomnak köszönhetően pozitív hatással lehet a vérnyomásra. A benne található béta-karotin egy rendkívül hatásos antioxidáns, ami az A-vitamin elő vitaminja, emellett a sütőtöknek és a narancsnak is ő kölcsönzi a jellegzetes színét. A magas béta-karotin tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása csökkenti a rák (például a vastagbélrák, prosztatarák), szív és érrendszeri problémák, stroke, asztma kialakulásának a kockázatát. A béta-karotin által elhúzódhat a bőr öregedése.
Különböző tanulmányok állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a gyakori zöldség fogyasztás (esetünkben a sütőtök) csökkentheti az elhízás és az abból kialakuló betegségek rizikóját, mint például a cukorbetegség, szív és érrendszeri problémák. Ez részben a relatíve magas élelmi rost tartalmának köszönhető.
Mit is készítsek belőle?
A kérdés jogosan merül fel azokban, akik kedvet kaptak egy kis sütőtökös kísérletezéshez a konyhában, hoztam is egy sütőtök krémleves receptet, amiben van egy pici csavar, és eltér a megszokottól, itt megtekinthető.
Források:
http://scihub.org/ABJNA/PDF/2010/4/1-4-697-703.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20083724
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20083724
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27406826
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5121516/
Kapcsolódó tartalom:
https://tisztanelni.hu/2019/10/13/sutotok-kremleves-recept/

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!