Ez (sütő)tök jó!

Az ősz egyik örök slágere, elég megosztó egy zöldség valaki szereti, valaki nem. Pedig fogyasztása rendkívül előnyös, hogy miért is?

Na, ne szaladjunk ennyire előre!

A sütőtök a tökfélék családjába tartozik, származási helye Közép- és Dél-Amerika. Termesztése során igényli a helyet és a meleget, viszont nem szereti a túláztatott és savas közegű talajt. Súlya fajtánként változó 2-8 kilogramm közé tehető. Felhasználását tekintve igen sokrétű, lehet levesek, piték, sütemények, rizottók, saláták alapanyaga, de akár vaj helyettesítő is! Magyarországon leginkább a Nagydobosi fajta, ami elhíresült, de szép számmal termesztjük a körte alakú hosszú nyakú formát is.

Visszatérve…

A sütőtök egy tápanyagban hemzsegő élelmiszer melynek minden része egy tápanyagbányát rejt magában. Alacsony a kalória tartalma. Rendkívül gazdag vitaminokban példának okaként A- B1- B2- B3- B5- C- E-vitaminokban és folsavban. Kiváló vas, kálium, foszfor, mangán, magnézium, réz forrás és még csak a nyers növény húsáról beszélgetünk!
A magjai is fogyaszthatók, melyek gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban. Különböző kutatások irányultak a közelmúltban a magvak és a kettes típusú cukorbetegség felé. A vizsgálatok arra engedték következtetni a kutatókat, hogy a magvak fogyasztása segít a glükóz felszívásban a belekben sejtszinten és javítja a máj glükóz szintjét. Az eredmények biztatóak, de további kutatásokra van szükség.

sütőtök krémleves tálban, pirított magokkal, mellette felkockázott sütőtök vágódeszkán és egy dísztök és annak magjai, egy lehullott őszi levéllel
sütőtök krémleves

100 gramm sütőtökben:

86,4 g víz
45 kcal energia
1 g fehérje
11,6 g szénhidrát
(amiből 2 g élelmi rost és 2,2 g cukor) található.

A magas kálium tartalomnak köszönhetően pozitív hatással lehet a vérnyomásra. A benne található béta-karotin egy rendkívül hatásos antioxidáns, ami az A-vitamin elő vitaminja, emellett a sütőtöknek és a narancsnak is ő kölcsönzi a jellegzetes színét. A magas béta-karotin tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása csökkenti a rák (például a vastagbélrák, prosztatarák), szív és érrendszeri problémák, stroke, asztma kialakulásának a kockázatát. A béta-karotin által elhúzódhat a bőr öregedése.
 Különböző tanulmányok állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a gyakori zöldség fogyasztás (esetünkben a sütőtök) csökkentheti az elhízás és az abból kialakuló betegségek rizikóját, mint például a cukorbetegség, szív és érrendszeri problémák. Ez részben a relatíve magas élelmi rost tartalmának köszönhető.

Mit is készítsek belőle?

A kérdés jogosan merül fel azokban, akik kedvet kaptak egy kis sütőtökös kísérletezéshez a konyhában, hoztam is egy sütőtök krémleves receptet, amiben van egy pici csavar, és eltér a megszokottól, itt megtekinthető.

Források:

http://scihub.org/ABJNA/PDF/2010/4/1-4-697-703.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20083724
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20083724
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27406826
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5121516/

Kapcsolódó tartalom:

https://tisztanelni.hu/2019/10/13/sutotok-kremleves-recept/