Hozzávalók a sütőtök krémleveshez:

1 meghámozott és kockára vágott sütőtök
1 meghámozott és kockára vágott alma
1 felkockázott vöröshagyma
2 felkockázott répa
2 felkockázott zellerszár
3 „összetört” fokhagyma gerezd
4-5 evőkanál olíva olaj
friss rozmaring, kakukkfű
só, bors
chili paprika töret (opcionális)
tejszín (opcionális)
4 bögre zöldség alaplé
sütőtök magvak

Előkészületi idő:

15 perc

Elkészítési idő:

1 óra

Elkészítés:

Rengeteg olyan recept kering az interneten, ami a héjával együtt a sütőben készül, egy kicsit szakítottam a hagyományos móddal. Idő igényesebb az elkészítés valamivel, de garantálom, megéri!

Előkészítjük a sütőtököt, egy hámozó segítségével meghámozzuk és kockára szeljük. A kész kockákat egy külön tálba tesszük. A magházat kivájjuk és eltávolítjuk a magvakat. A magvakat félretesszük. A zöldségeket és az almát valamivel kisebb kockára vágjuk a sütőtök kockáknál és egy külön tálba tesszük.

Egy magas falú lábost felteszünk közepes lángon 3-4 evő kanál olíva olajjal és erre rátesszük a sütőtök kockákat, majd szépen elkezdjük őket pirítani, karamellizálni. Arra törekedjünk a pirítás során, hogy szép erős sötét barna, már-már lassan égett részeket kapjunk, ne izguljunk, ha kisebb-nagyobb darabok a lábos aljára tapadnak, egyrészt fokozódnak és kiélesednek az ízek, másrészt egy későbbi lépésben mikor hozzáadjuk az alaplevet, könnyen feljönnek a letapadt darabkák. Arra ügyeljünk, hogy valóban ne égessük oda.

Harmadik lépésként, mialatt pirulnak a sütőtök kockáink, készítsük elő a friss rozmaringot és kakukkfüvet, kötözzük őket szorosan össze, hogy később könnyen eltudjuk távolítani a levesből.

Miután kellően átsültek a sütőtök kockáink és megfelelő barna színe lett, hozzáadjuk a zöldségeket, és az almát. Sóval, borssal és opcionálisan ízlés szerint chili paprika törettel ízesítjük. A hozzáadott zöldségek és alma, kioldódó víztartalma segíteni fog abban, hogy egy picit lazítsunk az aljára tapadt darabokon. A cél továbbra is az, hogy ízeket és egy erőteljesebb színt alkossunk a lábosban, azonban egy vékony határon játszva, elkerülve a leégést.

Miután elértük a kellő színt és kontextust, öntsük fel a zöldség alaplevével és szükség esetén vízzel. Egy fakanál segítségével bátran kaparjuk fel a lábos alját. Ezután adjuk hozzá a már előre elkészített fűszercsomagunkat. Körülbelül 1 óráig lassan főzzük. Elkészültével kivesszük a fűszercsomagot, lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk a levest.

Mi alatt fő a leves, addig a tökmagokat is előkészítjük, hideg vízben lemossuk a rajtuk ragadt sütőtökhúst és szárazra töröljük egy konyharuha segítségével. Ezután egy forró, száraz serpenyőbe tesszük, és tovább szárítjuk, miután átmelegedtek a tökmagok, hozzáadunk egy evőkanál olíva olajat és tetszés szerinti színre pirítjuk. Ha elkészült félretesszük tálaláshoz.

Ha a levesünk egy kicsit kihűlt, mixer gép vagy bot mixer segítségével pürésítjük a levest, majd opcionálisan hozzáadunk tetszés szerinti tejszín mennyiséget. Ha túl sűrű az állaga, adhatunk hozzá vizet, ha túl híg, akkor még több tejszínt, így kedvünkre tudunk játszani, a leves konzisztenciájával. Azonban ügyeljünk arra, hogy kis léptékben haladjunk, és apró mennyiséget adjunk hozzá egyszerre mindig, a kevesebb néha több.

Tálalás előtt kóstoljunk, és utóízesítsünk, ha szükséges. Itt is vegyük figyelembe az előbb tett állítást. Tálalásnál szedjünk a krémlevesünkből egy tányérba, annak a tetejét szórjuk meg, a tökmagokkal és ízlés szerint locsoljuk meg tejszínnel.

Miért is jó a recept?

Rendkívül, egyszerű, könnyű és olcsó az alapanyag beszerzés, nem igényel nagy konyhai tudást, így akár meglephetjük vele párunkat, szeretteinket. Vegetáriánusok előszeretettel fogyaszthatják. A tejszín elhagyásával vagy növényi tejszínre történő cseréjével a vegán étrendet követők is. A benne található élelmi rostok miatt, magas a telítő értéke így laktató, alacsony a kalória, és cukor-, gazdag vitamin- és ásványi anyag- tartalommal bír. A tökmagvak gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban (melyek esszenciálisak, vagyis szervezetünk nem tudja előállítani, ezért folyamatosan külső forrásból kell pótolnunk). Mindenképp egy remek választás ez a krémleves egy hideg őszi napon.

Kapcsolódó tartalom: