Tudnivalók a sárgarépáról
A sárgarépa egy gyökérzöldség, amelyet gyakran a tökéletes zöldségek közé sorolnak. Ropogós, ízletes és nagyon tápláló, sokáig tárolható, olcsó és nem mellesleg az év minden szakában könnyen beszerezhető. A sárgarépa különösen jó forrása a béta-karotinnak, a rostnak, a K1-vitaminnak, a káliumnak és az antioxidánsoknak. Szerencsére hazánkban is egyre elterjedtebb fogyasztása és már nem csak azért esszük, hogy jobban fütyüljünk tőle, hanem mert fontos része az egészséges táplálkozásnak.
Ismerjük meg közelebbről!
A sárgarépa 88-90% vízből és nagyjából 10% szénhidrátból áll, ezért 100 gramjában csupán 41-2 kalória van. Ez a 10%-nyi szénhidrát leginkább keményítőből és cukorból áll, de közel 3g élelmi rost is megtalálható benne pektin formájában. Ezekből kifolyólag a sárgarépát az alacsony glikémiás értékű zöldségekhez sorolhatjuk, amelyek hozzájárulnak a kiegyensúlyozott vércukorszinthez. A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin, amelynek egyébként a színét is köszönheti. Bétakarotintartalma, fajtától függően, 8-14mg is lehet 100g sárgarépában, amelyet a szervezet szükség esetén A-vitaminná alakít át.

Miért jó nekünk?
A bétakarotinból átalakított A-vitamin esszenciális, ráadásul rendkívül fontos a jó látás és a nyálkahártya egészsége szempontjából is. Hiányában kialakulhat farkasvakság vagy nyálkahártyagyulladások.
Alacsony energiatartalma miatt könnyen alkalmazható különböző diétáknál. Pektintartalmának köszönhetően nyugtatja a gyomrot és enyhíti a gyomorpanaszokat, de fogyasztása ajánlott még szív- és érrendszeri panaszokban szenvedő betegeknek is, mivel a vér koleszterinszintjét is csökkenti.
Nem csak bétakarotin található a sárgarépában, hanem más karotinok is, amelyek erősítik az immunrendszert, antioxidáns hatásuknak köszönhetően részt vesznek a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában és fontos szerepük van a daganatos betegségek megelőzésében.
Hogyan fogyasszuk?
Legegészségesebb módja a fogyasztásának, ha nyersen, hámozva fogyasztjuk, de vannak olyan zsenge fajták is, amelyek alapos mosás után egyből ehetők. Ha nyersen nem szeretjük fogyasztani, akkor gyakorlatilag bármilyen formában elkészíthető. Sütve, főzve, párolva, turmixként, salátaként és püréként, akár kisbabáknak is, mivel jól hat az emésztésre és nem okoz puffadást. Kis mértékű hőkezelés még javíthat is a bétakarotin felszívódásán, mert a vastag növényi sejtfalak miatt szervezetünk nem tudja olyan jól hasznosítani azt, azonban hő hatására a sejtfalak roncsolódnak és így könnyebben felszívódik, de arra érdemes figyelni, hogy túlzott hőhatásra elbomlik a bétakarotin.
Források: https://www.healthline.com/nutrition/foods/carrots https://www.medicalnewstoday.com/articles/252758.php

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!