Tudnivalók a sárgarépáról

A sárgarépa egy gyökérzöldség, amelyet gyakran a tökéletes zöldségek közé sorolnak. Ropogós, ízletes és nagyon tápláló, sokáig tárolható, olcsó és nem mellesleg az év minden szakában könnyen beszerezhető. A sárgarépa különösen jó forrása a béta-karotinnak, a rostnak, a K1-vitaminnak, a káliumnak és az antioxidánsoknak. Szerencsére hazánkban is egyre elterjedtebb fogyasztása és már nem csak azért esszük, hogy jobban fütyüljünk tőle, hanem mert fontos része az egészséges táplálkozásnak.

Ismerjük meg közelebbről!

A sárgarépa 88-90% vízből és nagyjából 10% szénhidrátból áll, ezért 100 gramjában csupán 41-2 kalória van. Ez a 10%-nyi szénhidrát leginkább keményítőből és cukorból áll, de közel 3g élelmi rost is megtalálható benne pektin formájában. Ezekből kifolyólag a sárgarépát az alacsony glikémiás értékű zöldségekhez sorolhatjuk, amelyek hozzájárulnak a kiegyensúlyozott vércukorszinthez. A növény fontos biológiai hatóanyaga a bétakarotin, amelynek egyébként a színét is köszönheti. Bétakarotintartalma, fajtától függően, 8-14mg is lehet 100g sárgarépában, amelyet a szervezet szükség esetén A-vitaminná alakít át.

sárgarépákról makró felvétel
Sárgarépák

Miért jó nekünk?

A bétakarotinból átalakított A-vitamin esszenciális, ráadásul rendkívül fontos a jó látás és a nyálkahártya egészsége szempontjából is. Hiányában kialakulhat farkasvakság vagy nyálkahártyagyulladások.

Alacsony energiatartalma miatt könnyen alkalmazható különböző diétáknál. Pektintartalmának köszönhetően nyugtatja a gyomrot és enyhíti a gyomorpanaszokat, de fogyasztása ajánlott még szív- és érrendszeri panaszokban szenvedő betegeknek is, mivel a vér koleszterinszintjét is csökkenti.

Nem csak bétakarotin található a sárgarépában, hanem más karotinok is, amelyek erősítik az immunrendszert, antioxidáns hatásuknak köszönhetően részt vesznek a szabad gyökök károsító hatásának megakadályozásában és fontos szerepük van a daganatos betegségek megelőzésében.

Hogyan fogyasszuk?

Legegészségesebb módja a fogyasztásának, ha nyersen, hámozva fogyasztjuk, de vannak olyan zsenge fajták is, amelyek alapos mosás után egyből ehetők. Ha nyersen nem szeretjük fogyasztani, akkor gyakorlatilag bármilyen formában elkészíthető. Sütve, főzve, párolva, turmixként, salátaként és püréként, akár kisbabáknak is, mivel jól hat az emésztésre és nem okoz puffadást. Kis mértékű hőkezelés még javíthat is a bétakarotin felszívódásán, mert a vastag növényi sejtfalak miatt szervezetünk nem tudja olyan jól hasznosítani azt, azonban hő hatására a sejtfalak roncsolódnak és így könnyebben felszívódik, de arra érdemes figyelni, hogy túlzott hőhatásra elbomlik a bétakarotin.

Források: https://www.healthline.com/nutrition/foods/carrots https://www.medicalnewstoday.com/articles/252758.php