A császármetszés után órákig nincs felállás!

Biztos sokan hallottak már olyat, hogy egy ismerősük a természetes szülést követően lábra állt, és csak szülésznői kísérettel, de segítség nélkül maga ment át a szülőszobáról a gyermekágyra. Na ilyen a császármetszés után biztosan nem lesz.

Azért nem, mert a császármetszést ma már általában spinális érzéstelenítésben végzik. Ezt a kismama a gerincvelőbe kapja, egy kicsit mélyebbre, mint az epidurális érzéstelenítést. Míg az epidurálnál fontos, hogy a kismama tudjon mozogni, hiszen a vajúdásnál és a kitolásnál fel kell vennie a számára legmegfelelőbb pozíciót és minden erejét használnia kell, hogy világra hozhassa gyermekét, addig a spinális érzéstelenítésnél deréktól lefelé nem csak az érző idegeket kell időlegesen blokkolni, de a mozgató idegeket is, hiszen műtét közben elengedhetetlen a mozdulatlanság!

Ezért van az, hogy a kismama sem a műtét alatt, sem pedig utána néhány óráig nem tudja mozgatni a lábait! Amíg a műtéti szerek ki nem ürülnek a szervezetéből, addig nem fogja érezni a lábát, nem tudja mozgatni, és nem tud lábra állni. Ahogy fokozatosan ürül a gyógyszer a szervezetből, úgy fogja az anya visszanyerni az irányítást a lábai fölött!

A császármetszés után katéter!

Amíg az újdonsült anyuka nem nyerte vissza az erejét, és a kontrollt a lábai felett, addig sajnos a mosdóba se fog tudni kimenni. Az első felállás kb. 6-12 órával a szülés után történik a szülésznő segítségével és felügyeletével! A szédülés, hirtelen rosszullét, gyengeség, vagy ájulás miatt, szigorúan tilos egyedül próbálkozni a felállással! Amint sikerült a felállás, és megbizonyosodott arról a szülésznő, hogy egyedül is képes az anya a felkelésre, járásra, onnantól fogva eltávolítható a műtét során felhelyezett katéter, hiszen az anya képes az önálló közlekedésre, és ki tud sétálni a mosdóba.

A császármetszés után tilos a fejet megemelni!

A spinális érzéstelenítés során ürülhet néhány csepp gerincvelő folyadék, és a kialakuló nyomáskülönbség miatt erős fejfájás léphet fel. Amíg tart az érzéstelenítő hatása, a fejet egy szinten kell tartani a gerinccel. Tehát háton, egyenes gerincoszloppal kell feküdni, hogy ne növeljük a helytelen testhelyzettel a fejfájás kockázatát! Amennyiben muszáj oldalra fordítania a fejét az anyának, akkor se emelje, csak óvatosan döntse oldalra, majd vissza.

Érdemes saját fájdalomcsillapítót vinni a kórházba!

Az állami kórházak különböző osztályain már megszokott, hogy a beteg maga viszi a toalettpapírt, tusfürdőt, és minden egyéb tisztálkodószert. A kismamának a saját csomagján kívül az újszülött dolgairól is gondoskodnia kell. Ezenkívül vannak gyógyszerek, amik szükségesek lehetnek a kórházban is.

  • Az a kismama, aki a terhessége alatt orvosi elrendelés alapján gyógyszert szedett bármilyen krónikus betegségre, hozza magával a gyógyszerét a szülőszobára is! Amíg az orvos mást nem rendel el, addig a megszokott módon kell szednie a gyógyszerét!
  • Tanácsos beszerezni fájdalomcsillapítót a szülés utáni fájdalmak enyhítésére, hiszen sajnos a kórházi gyógyszerkészletek végesek. Különösen azoknak az újdonsült anyáknak célszerű, akik rosszul tűrik a fájdalmat. Ha ezt a szülés előtt nem sikerült beszerezni, és apuka lesz elküldve a gyógyszertárba, vagy a háziorvoshoz, akkor fontos megemlítenie, hogy szoptató újdonsült anyának lesz, tehát olyan fájdalomcsillapítóra van szükség, ami nem ellenjavallott a szoptatás alatt! Javallott pl.: az ibuprofén, vagy paracetamol hatóanyagú fájdalomcsillapító. Továbbá az interneten megtalálhatók olyan weboldalak, amik megmondják a gyógyszer hatóanyaga alapján, hogy szoptató anya szedheti-e az adott gyógyszert. Ilyen oldal: http://e-lactancia.org, ami angol és spanyol nyelven érhető el, de rendkívül egyszerű alkalmazni. A keresőbe a hatóanyagot kell beírni, ami megtalálható a gyógyszer dobozán, és a rendszer négy színkódot használva zöld (=kockázatmentes) és sárga (=alacsony kockázat) szín esetén engedélyezi a gyógyszer alkalmazását, míg narancssárga (=magas kockázat), vagy piros (=nagyon magas kockázat, ellenjavallt) szín esetén pedig nem.
  • Különösen a császármetszés után (de akár a természetes szülés után is előfordulhat, ha volt epidurális érzéstelenítés) gyakori lehet a fejfájás, amire házi praktikaként a folyadékpótlást és a koffeint szokták javasolni, ha valaki ellenzi a gyógyszereket!

A kórházban nem kell saját babaruha!

A legtöbb kismama szeret babaruhákat nézni és vásárolni, és nem győzi kivárni, hogy a saját gyermekét is láthassa már az imádnivaló ruhákban. Sajnos ezt a fajta kíváncsiságot a kórházban még le kell küzdeni, és célszerű otthon hagyni a ruhákat. (Kivéve, ha a kórház külön kér babaruhát.) Ugyanis a szülőszobán és később az újszülött osztályon is kórházi ruhába fogják öltöztetni a picit, és a pisis, kakis, vagy lebukott ruhákat összegyűjtik és a kórházi mosodába küldik válogatás nélkül. Tehát, ha pont akkor kell ruhát cserélni, amikor a baba az újszülöttosztályon van, a csecsemős nővérek nem fogják tudni, hogy saját ruha, és automatikusan bekerül a kórházi mosodai rendszerbe, így már körülményes a visszaszerzése.

megszületett csecsemő, aki apja kezét markolja
Forrás:

Papp, Z. (2017). A szülészet-nőgyógyászat tankönyve. Budapest: Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió
Pál, A. (2014). A szülészet-nőgyógyászat egyetemi tankönyve. Budapest: Medicina Könyvkiadó Zrt.