Az előző cikkünkben elkezdtük összeírni az újszülöttek és csecsemők tápszeres táplálására vonatkozó legfontosabb információkat. Olvashattak a tápszerek csoportosításáról, fajtáiról és a tápszerelés általános szabályairól is. Ebben a részben folytatjuk az előzőeket más oldalról megközelítve.

A tápszeres etetés lélektana

Néhány anyában rossz érzéseket kelt a tápszeres táplálás témaköre. Talán sokaknak azért nehéz erről beszélni, mert kudarcélményként élik meg, hogy hiába próbálkoztak, végül sikertelen volt a sok szoptatási kísérlet; esetleg attól tartanak, hogy a szoptató anyák előítéletesek lesznek velük szemben, amiért tápszerrel táplálnak. Noha ilyenkor az anyák többsége egyedül érzi magát a problémájával, valójában abban a pillanatban is rengetegen élik meg éppen ugyanazt az érzést.

Arról nem is beszélve, hogy szinte minden újdonsült anyuka fejében felötlik előbb vagy utóbb a kérdés, hogy vajon elég jó anya-e. Teljesen függetlenül attól, hogy anyatejjel, vagy tápszerrel táplál; hogy hüvelyi úton, vagy császármetszéssel szült, mindenkiben merülnek fel kételyek és ez természetes is. Hiszen egy kisbaba megszületése egy teljesen új élethelyzetet eredményez, amibe bele kell szokni és tanulni. A lényeg viszont az, hogy bármilyen nehézségekkel jár az anyaság, próbáljunk meg minden tőlünk telhetőt megtenni, és ha megtettük, bármi legyen is az eredmény azt el kell tudni fogani, és abból kihozni a maxiumot.

Jelen témának megfelelően ha egy anya szeretne szoptatni és mindent meg is tesz ennek érdekében, de valamilyen oknál fogva végül tápszerrel kell etetni a csecsemőt, akkor fogadja el a helyzetet. És ahelyett, hogy ostorozza magát emiatt, inkább hozza ki a maximumot a tápszeres táplálásból. Tájékozódjon a tápszerekkel kapcsolatban,  mert rengeteg típusú készítmény van a piacon és ki kell ismerni, hogy melyik a baba számára legmegfelelőbb.

Abban a szerencsés helyzetben vannak a mai anyák, hogy bőven van választási lehetőség a tápszerek között és ha az egyik nem válik be, van helyette számtalan másik. A túl édes és puffasztó tápszerekről szóló rémhíreket pedig el kell felejteni, mert azok még a rendszerváltás előtti időkben voltak igazak. Ma már a fejlett tápszeriparnak-, illetve a tudományos vizsgálatokon alapuló tápszergyártásnak köszönhetően ezek a készítmények egyre jobban hasonlítanak az anyatej összetételéhez.

A tápszergyártásának rendkívül szigorú szabályai vannak. Fokozott gondot fordítanak az előállításnál a megfelelő higiénés körülményekre. A tápszerek fedezik a gyermekek tápanyagszükségleteit, és a fejlődésük szempontjából előnyös adalékokat is tartalmazhatnak, mint pl.: vitaminok, aminosavak, probiotikumok, vas, kalcium, stb.

A tápszerek elkészítése

A tápszerkészítés egyik legfontosabb szabálya, hogy egyszerre legfeljebb 1 napi adagot lehet elkészíteni, mivel a bekevert oldat hűtőben maximum 24 órát tárolható.

 • 1 étkezésre számoljunk kb.: 150-200 ml-t,  
 • de érdemes + 100-150 g-mal többet készíteni (többet eszik, kiömlik, visszabukja, stb.)
 • 1 napi adag → kb.: 5 tápszeres étkezés = 750 – 1000 ml
 • Az elkészített mennyiséget lehet étkezési adagonként is 5-6 cumisüvegben tárolni, de lehet egyben fazékban is.
 • Csak a szobahőmérsékletre hűlt tápszert szabad hűtőbe tenni!
 • Etetés előtt az optimális hőmérsékletre kell melegíteni a készítményt, a hőfokot a csukló belső felére való csepegtetéssel lehet ellenőrizni. A tápszer megmelegítését vízfűrdőben, vagy melegítő készülékben végezzük! Nem pedig mikrohullámú sütőben!

A tápszerkészítés lépései

 1. Forraljuk fel a vizet az erre szánt edényben, a kívánt mennyiségben (ami lehet napi, vagy egy etetésnyi adag).
 2. Vegyük le a tűzről ha már néhány percig zubogva forrt a víz, és fedővel letakarva várjunk amíg kb. 60 fokosra hűl.
 3. Bontsuk ki a tápszeres dobozt és az egyik benne lévő zacskót (vagy folytassuk a már megkezdett zacskót, ha bontott) és a gyári adagolókanállal a kissé lehűlt vízbe mérjük ki a megfelelő mennyiséget. Az adagolást a tápszeres doboz egyik oldalán találjuk. Fontos, hogy a különböző fajtájú készítmények adagolása között eltérés lehet, ezért mindig a konkrét tápszerre vonatkozó utasításokat kövessük!
 4. Ha 1 adagnyit készítünk, az előírt mennyiséget mérhetjük az adagolókanállal rögtön a cumisüvegbe, majd erre töltsük rá a forralt vizet. A cumisüveget lezáró lapkát szorítsuk rá az üvegre és alaposan rázzuk össze a vizet a porral. Ezt nem lehet elrontani, mert ezek a korszerű tápszerek gyorsan, csomómentesen oldódnak. Így ezután már tekerhetjük is az üvegre a baba korának megfelelő nyílású cumit, és ha a csuklópróbával megbizonyosodtunk az ideális hőfokról, már adhatjuk is.
 5. Ha 1 napi mennyiséget szeretnénk egyszerre megcsinálni, akkor abba az edénybe készítsük el a tápszert, amibe forraltuk a vizet. A kihűlt vízbe kanalazzuk bele a gyári adagolókanállal a kívánt mennyiséget, majd egy kifőzött fakanállal keverjük össze. Ezt követően fedjük le, és várjuk meg amíg legalább szobahőmérsékletűre kihűl, csak ezután tegyük hűtőszekrénybe.
 6. Ha egy ideig áll a tápszer, akkor a folyadék és szilárd anyag szétválhategymástól. Ettől nem kell megijedni, csak keverjük meg a felmelegítés előtt, vagy rázzuk össze a cumisüvegben.

A megfelelő cumi a cumisüvegre

 • Az újszülöttek számára válasszuk a legkisebb nyílást, azaz az „1”-es cumit.
 • Fél éves kortól már a nagyobb nyílású ajánlott, vagyis a „2”-es cumi.
 • Akkor is érdemes „2”-re cserélni a cumit, ha úgy látjuk, hogy a gyermek türelme kezd elfogyni az etetés során. Ezt egyes babáknál akár már 3 hónapos kórtól megtapasztalhatjuk.
 • Ha sűrűbb állagú a tápszer (pl.: a refluxos babák speciális tápszere), akkor az un. főzelékes „3”-as cumit válasszuk.
 • Az „X” nyílasú cumi rendkívűl hasznos, mert a gyermek maga tudja irányítani a cumin átfolyó mennyiséget. Ha jól megszívja, az X „kinyílik” és nagyobb mennyiség folyik belőle, míg ha gyengébben szívja, akkor kevesebb.
 • Különösen ajánlott az un. anti-colic szeleppel ellátott cumi hasfájós csecsemőknek. Ennek az az előnye, hogy a levegőt a cumisüveg aljára vezeti, így a baba nem nyel annyi levegőt.
tápszer

Babavizek

A babavizekre vonatkozó ajánlás alapján a kisbaba legalább fél-, de inkább egy éves koráig ne igyon ilyet, illetve ne keverjük tápszerbe, tejpépbe. A sima csapvíz pedig csak felforralás után adható!

 • A babavizeket elkülönített üzemrészben, szigorú minőségbiztosítási előírások mellett, sterilen kezelik, és palackozzák.
 • Jellemző az alacsony nátrium tartalom. Alacsony vagy nem kimutatható a nitrát és nitrit tartalmuk. (A sima csapvíz forralása nem szűri ki az említett elemeket, csupán a mikroorganizmusokat tudjuk velük elpusztítani a vízből.)
 • Minden babavízre jellemző, hogy enyhén lúgos kémhatásúak (pH: 7,2 – 7,8), akárcsak a legtöbb szénsavmentes ásványvíz.
 • Van néhány olyan babavíz, ami szintén csak forralás után adható!
 • Forralás nélkül használható babavíz (csak a felbontás után 24 órán belül): a Baby Bruin, Hipp Bébivíz, Jana Baby, Szentkirályi Baba.
Forrás:

http://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/2981/fajlok/EMMI_szakmai_iranyelve_%20csecsemo.pdf
https://mave.hu/uploads/file/VSZK%20protokoll%20csecsemo%20taplalasa%200-12%20ho.pdf