Veganizmus

Napjainkban a veganizmus virágkorát éli, egyre többen érvelnek amellett, hogy húsevés nélkül, kizárólag növényi étrenddel kielégítő, egészséges és sokszínű tápanyaghoz juthatunk, arról nem is beszélve, hogy mindezzel állatok tömegeit kímélhetjük  meg felesleges szenvedéstől. Egészségügyi és morális okok is állhatnak tehát a veganizmus mögött, így ez az iromány nem a vegán étkezés, illetve életmód ellen szól, szimplán az ennek ideológiai szintre emeléséből származó tévképzeteket kívánja eloszlatni.  

Tévhitek a húsevéssel kapcsolatban

Az utóbbi évtizedben több cikk látott napvilágot arról, hogy a húsevés rossz és mindig is rossz volt, hogy soha nem kellett volna állati eredetű táplálékot fogyasztanunk és hogy a fogaink nem is alkalmasak húsevésre(„9 Reasons Your Canine Teeth Don’t Make You a Meat-Eater”; „Shattering The Meat Myth: Humans Are Natural Vegetarians | HuffPost Life”) . Ezek az állítások már erősen vitathatók. Egy 2016-os kutatás szerint nemcsak hogy természetes volt számunkra a húsevés, de valószínűleg sosem váltunk volna azokká az intelligens lényekké, akik ma vagyunk nagy mennyiségű állati eredetű protein nélkül.

A húsevés megjelenése

Körülbelül 2,6 millió évvel ezelőtt került be jelentősen a hús az étrendünkbe, de feltételezhető, hogy már az Australopithecus is evett bizonyos mennyiségű húst. A gyűjtögető,növényevő életmód viszonylag egyszerű volt, elvégre a nem túl kalória dús gyümölcsöket nem kellett levadászni. Egy másik kalóriában gazdagabb tápanyag forrás a különböző gyökerek és gumók voltak, mint a répa vagy a krumpli. Nyersen ezek nem voltak túl ízletesek és még kevésbé voltak könnyen elfogyaszthatók. Ezen a ponton lépett be a képbe a hús, ami jóval kalória gazdagabb étrendhez járult hozzá, valamint felaprítva jóval könnyebb volt megenni is. A főzés ezt később csak még könnyebbé tette, ám annak az ideje jóval a húsevés megjelenése után, körülbelül fél millió évvel ezelőtt jött el.

Megspórolt energia

Katherine Zink és Daniel Lieberman, az említett kutatás szerzői szerint a gumókon élő embernek évi 15 milliót kellet rágjon csak az életben maradáshoz. Zink és Lieberman kisérletükben 24 személyt etettek három fajta nyers gumós növénnyel és nyers kecske hússal(ami minden kórokozótól mentes volt). Ezután EMG segítségével megmérték, hogy mennyi energiát használt fel a vizsgálati személy rágásra és azt találták, hogy átlagosan 42%-al kevesebb erőt igényelt a húst megrágni, így Zink és Lieberman arra következtetett, hogy a hús étrendbe való beépítése rengeteg energiát és időt spórolt meg őseinknek.

A húsevés evolúciós jelentősége

Persze nem a megspórolt időn van a hangsúly, agyunk fejlődéséhez nélkülözhetetlen volt egy tápanyagban gazdag, kalóriadús étrend, amit hússal jóval könnyebb elérni. A húsban lévő protein ráadásul jóval hatékonyabban emészthető, mint növényi társa, így ősünknek jóval kevesebb gramm húst kellet ennie, mint zöldséget, hogy kielégítse a protein szükségleteit. Ezt bizonyítja, hogy a húsevés megjelenésével jelentősen csökkent a gyomorméret.

Noha a fogaink nem hatalmasak és állkapcsunk sem olyan izmos mint az ismert ragadozóké, ezekre a hatékonyabb feldolgozás megjelenésével(felszeletelés, főzés)igazából már nem is volt szükségünk. Helyettük más adottságok jelentek meg, mint a nagyobb koponya és fejlettebb agyterületek, mindezt pedig, legalábbis részben a húsevésnek köszönhetjük. Persze ez nem jelenti, hogy napjaink embere nagy mennyiségű, vagy bármilyen mennyiségű húst kell egyen. A 21. század evolúciónknak már egy másik stádiuma, a húsevés pedig már nem feltétlenül életünk része, de génjeinknek, őseinknek és a mögöttünk lévő, minket Homo sapiens sapiensé alakító évmillióknak viszont igen.

Források:

Sorry Vegans: Here’s How Meat-Eating Made Us Human | Time. (é. n.). Elérés 2019. október 21., forrás https://time.com/4252373/meat-eating-veganism-evolution/

Zink, K. D., & Lieberman, D. E. (2016). Impact of meat and Lower Palaeolithic food processing techniques on chewing in humans. Nature, 531, 500.

A hypothesis to explain the role of meat‐eating in human evolution—Milton—1999—Evolutionary Anthropology: Issues, News, and Reviews—Wiley Online Library. (é. n.). Elérés 2019. október 21., forrás https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/(SICI)1520-6505(1999)8:1%3C11::AID-EVAN6%3E3.0.CO;2-M

9 Reasons Your Canine Teeth Don’t Make You a Meat-Eater. (é. n.). Elérés 2019. október 21., forrás https://freefromharm.org/photo-galleries/9-reasons-your-canine-teeth-dont-make-you-a-meat-eater/

Shattering The Meat Myth: Humans Are Natural Vegetarians | HuffPost Life. (é. n.). Elérés 2019. október 21., forrás https://www.huffpost.com/entry/shattering-the-meat-myth_b_214390?guccounter=1