Hozzávalók a töltött édes burgonyához:
1 pohár összetört pekán dió
4 darab közepes édesburgonya
1 pohár rukkola saláta
100 gramm ricotta sajt
só, bors, fahéj
2 evőkanálnyi méz
1 evőkanálnyi olíva olaj
Előkészületi idő:
5 perc
Elkészítési idő:
2 óra
Elkészítés:
A pekán diót összetörjük kisebb darabokra, majd egy tálban óvatosan sózzuk, és meghintjük egy pici fahéjjal. Ezután hozzá csurgatjuk a 2 evőkanál mézet, alaposan összekeverjük. A beízesített pekán diókat egy tepsire helyezzük, amit előzőleg kibéleltünk sütőpapírral. A sütőpapíron eloszlatjuk a diókat, hogy minél nagyobb felületen érje majd őket a hő. Ha elkészültünk ezzel, sütőbe tesszük 180 fokra, ahol 15-20 perc alatt megsütjük őket. Ügyeljünk a folyamatos forgatásra, nehogy megégessük őket!
Következő lépésként megmossuk az édes burgonyát, és alaposan szárazra töröljük. Majd, úgy ahogy van héjastul, 2 órára egy 230 fokos sütőbe helyezzük, és fél óránként forgatjuk. Ne ijedjünk meg ha az alja karamellizálódni kezd.
A ricottát előkészítjük, sózzuk, borsozzuk, tehetünk hozzá egy pici fahéjat ízlés szerint. A zöld fűszereknek, amiket itt használni szeretnénk, igazából csak a képzelet szab határt! Merjünk kísérletezni!
Miután elkészült az édes burgonyánk, kivesszük a sütőből, majd hosszában félbe vágjuk, és a közepére egy kanál segítségével egy mélyedést kreálunk. Ezután megsózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk az olíva olajjal. Ezután belehelyezzük a mélyedésbe a rukkola salátát, erre rátesszük a már előre elkészített ricottát, a tetejét megszórjuk a pekán dióval, meglocsoljuk egy pici olíva olajjal és már tálalhatjuk is!
Miért is jó a recept?
Amellett hogy roppant egyszerű az elkészítése, egészséges és tápláló is. A recept tartalmaz minden makró elemet, amire szükségünk van, a teljes értékű fehérjékért a ricotta, a szénhidrátért az édes burgonya, a zsiradékért pedig az olíva olaj és a pekán dió felel. A rukkola és az édes burgonya is gazdag élelmi rostokban és vitaminokban.
Kapcsolódó tartalom:
https://tisztanelni.hu/2019/11/13/burgonya-minden-napra-egy-csoda/

Középiskolás koromban kezdtem érdeklődni a gasztronómia, az étkezés, az ételkészítés és annak a kultúrája iránt, elsőkörben ezért is választottam a diétás szakács pályát. Azonban annyira nem találtam meg önmagam ezen a karrierúton. Habár, a főzés hobbi szinten, mint szenvedély a mai napig megmaradt és autoditakta módon űzöm. Kevésnek éreztem a tudásom, nem értettem a főzés miértjét és, hogy a különböző technikák és alapanyagok miért azt eredményezik, amit később a tányéron látok vissza. Ezért behatóbban szerettem volna megismerni, hogy az elfogyasztott ételek hogyan is szolgálják az egészségünket. A különböző technikák miként módosíthatják az étel jellegét, állagát, ízét. Hogyan tehetjük őket egy-egy alapanyag kicserélésével egészségesebbé vagy finomabbá, és hogy mi is történik ilyenkor sejtszinten a szervezetünkben. Ezért is döntöttem úgy, hogy dietetikus szeretnék lenni és segíteni azokon, akik célba vették az egészségmegőrző és tudatos étkezést, de nem teljesen biztosak magukban. Remélem a későbbiekben többen is megértik majd azt a mondást, hogy azzá válsz, amit megeszel.
Bármilyen kérdés adódna vedd fel velünk a kapcsolatot az info [kukac] tisztanelni.hu e-mail címen vagy a FaceBook oldalunkon keresztül: TisztanElni a FaceBookon
Legyen szép napod!