Hozzávalók a töltött édes burgonyához:

1 pohár összetört pekán dió
4 darab közepes édesburgonya
1 pohár rukkola saláta
100 gramm ricotta sajt
só, bors, fahéj
2 evőkanálnyi méz
1 evőkanálnyi olíva olaj

Előkészületi idő:

5 perc

Elkészítési idő:

2 óra

Elkészítés:

A pekán diót összetörjük kisebb darabokra, majd egy tálban óvatosan sózzuk, és meghintjük egy pici fahéjjal. Ezután hozzá csurgatjuk a 2 evőkanál mézet, alaposan összekeverjük. A beízesített pekán diókat egy tepsire helyezzük, amit előzőleg kibéleltünk sütőpapírral. A sütőpapíron eloszlatjuk a diókat, hogy minél nagyobb felületen érje majd őket a hő. Ha elkészültünk ezzel, sütőbe tesszük 180 fokra, ahol 15-20 perc alatt megsütjük őket. Ügyeljünk a folyamatos forgatásra, nehogy megégessük őket!

Következő lépésként megmossuk az édes burgonyát, és alaposan szárazra töröljük. Majd, úgy ahogy van héjastul, 2 órára egy 230 fokos sütőbe helyezzük, és fél óránként forgatjuk. Ne ijedjünk meg ha az alja karamellizálódni kezd.

A ricottát előkészítjük, sózzuk, borsozzuk, tehetünk hozzá egy pici fahéjat ízlés szerint. A zöld fűszereknek, amiket itt használni szeretnénk, igazából csak a képzelet szab határt! Merjünk kísérletezni!

Miután elkészült az édes burgonyánk, kivesszük a sütőből, majd hosszában félbe vágjuk, és a közepére egy kanál segítségével egy mélyedést kreálunk. Ezután megsózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk az olíva olajjal. Ezután belehelyezzük a mélyedésbe a rukkola salátát, erre rátesszük a már előre elkészített ricottát, a tetejét megszórjuk a pekán dióval, meglocsoljuk egy pici olíva olajjal és már tálalhatjuk is!

Miért is jó a recept?

Amellett hogy roppant egyszerű az elkészítése, egészséges és tápláló is. A recept tartalmaz minden makró elemet, amire szükségünk van, a teljes értékű fehérjékért a ricotta, a szénhidrátért az édes burgonya, a zsiradékért pedig az olíva olaj és a pekán dió felel. A rukkola és az édes burgonya is gazdag élelmi rostokban és vitaminokban.

Kapcsolódó tartalom:

https://tisztanelni.hu/2019/11/13/burgonya-minden-napra-egy-csoda/